Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Milka 13:00, 10 sty 2021

Kasya napisał(a)
Jesień była dołująca

Na początku tworzenia ogrodu w 2014 roku kupiłam ślicznego jarząbka flanrock
Nie był duzy tak do 2 m
Posadzony w rogu działki prawie niewidoczny na początku, czekałam długo aż urosnie aż pokaze piekne zolte jarzebinki
On wolno rosnie... ale przez te 6 lat dorósł w końcu do ok 3,5m
i w końcu wyrósł ponad krzaki, ładnie kwitł wiosna wiec liczyłam na sporo żółtych koralików

No i któregoś dnia ide patrze a drzewa nie ma

Trochę zgłupiałam... no bo jak to nie ma ?

Przyglądam się a on jest.... ucięty na wys ok 1,5 m
Uciety przewodnik w połowie
Został kikutek i kilka bocznych gałązek

Rósł przynajmniej 50 cm od siatki a ze chudziutki to zupełnie nie wystawał do sąsiadki

Sasiadka tłumaczy ze jakiś pan robił jej porządki w ogrodzie i prosiła go żeby powycinał gałęzie w rogu
Tylko kurcze ogrodzenia nie zauważył ? Czy trzeba mury na 4 m wysokie budować ?

Aż się popłakałam ... no i wszystkiego sie odechciało

Ot Polacy.....niestety tacy jesteśmy.
Osobiście bym żądała zwrotu kasy albo odkupienie drzewa. I nie Ty jesteś zołza, włącz asertywność. Uściski noworoczne Kasiu
TAR 13:04, 10 sty 2021

Kasya napisał(a)

Nie chciałam być zołza.... no ale przykro, większość drzewek mam po 1 szt bo mało miejsca

ja bym nie miala skrupulow by domagac sie odtworzenia, nie po to szukamy roznych rarytasow, czekamy az urosna, cieszymy sie kazdym centymetrem. Sory zniszczyles - naprawiaj szkode. Nic ludzi tak nie nauczy poszanowania jak wydanie kasy. Nastepnym razem bedzie pilnowac pana i drugi raz tego nie zrobi. Nauczka, to nie zadna zolzowatosc. Powinnas znalezc takie drzewko i poinformowac sasiadke gdzie moze je odkupic.
Kasya 13:24, 10 sty 2021

TAR napisał(a)

ja bym nie miala skrupulow by domagac sie odtworzenia, nie po to szukamy roznych rarytasow, czekamy az urosna, cieszymy sie kazdym centymetrem. Sory zniszczyles - naprawiaj szkode. Nic ludzi tak nie nauczy poszanowania jak wydanie kasy. Nastepnym razem bedzie pilnowac pana i drugi raz tego nie zrobi. Nauczka, to nie zadna zolzowatosc. Powinnas znalezc takie drzewko i poinformowac sasiadke gdzie moze je odkupic.

Masz racje, wszystkie macie racje ale dla mnie to nie takie proste
Powiedziałam jak bardzo mi przykro z nadzieja ze sasiadka będzie wiedziała co powinna zrobic
No cóż... wiem ze koszt drzewka duzy, sama napewno sobie dużego nie odkupie
pestka56 14:43, 10 sty 2021

Kasya napisał(a)

No nawet proponowała... ale jakos mimo wszystko... ech... tylko ręce mi opadły

Ty za delikatna jesteś

Jak u nas od ogniska, którego nie dopilnował mój J poszedł ogień pod ogrodzenie sąsiadów i przypiekł nieco jedną sosnę czarną, to kupiłam sąsiadom drzewka w sumie za 1200 zł, bo sąsiadka rozpaczała, że mają mało wysokich i ta sosna padnie na pewno. Wiedziałam, że nie padnie, ale cóż.
Juzia 14:43, 10 sty 2021

Ale lipa
Zana 17:34, 10 sty 2021

Noooo nieee, przyszłam pożyczyć noworocznie a tu taką historię czytam.
Też bym się poryczała. Ryczałam jak moje trzy flanroki trzeba było wyciąć przez choróbsko. Prawie ryczałam jak nowe flanroki kupione wiosną tego roku powaliła sosna sąsiada. Ale jak to mówią "do trzech razy sztuka", znowu kupiłam
Wiem, że to kiepskie pocieszenie i nic nie zastąpi utraty wyrośniętego drzewka.

Ale życzę Ci wszystkiego najlepszego.
mrokasia 17:43, 10 sty 2021

Ożesz...
Gosiek33 07:49, 11 sty 2021

Przykro

ale nie dziwię się, że waśni nie wszczynasz, znając Ciebie i tę sąsiadkę też burd bym nie wywoływała choć racja po Twojej stronie. Czasem jak do pomocy bierze się człowieka bez znajomości rzeczy to straty bywają. Ile razy pomocnicy, najczęściej mężowie powycinali, skosili lub inaczej zniszczyli nasze roślinki.

Kasiu możesz mojego wykopać (sama mnie na niego namówiłaś). Ma zdecydowanie za ciasno i nie może pokazać swojego uroku. Tylko musisz sama wziąć się za łopatę
rozark 10:21, 11 sty 2021

długo to kisiłaś w sobie, dobrze że ci się wreszcie wylało
Kasya 17:11, 11 sty 2021

Gosiek33 napisał(a)
Przykro

ale nie dziwię się, że waśni nie wszczynasz, znając Ciebie i tę sąsiadkę też burd bym nie wywoływała choć racja po Twojej stronie. Czasem jak do pomocy bierze się człowieka bez znajomości rzeczy to straty bywają. Ile razy pomocnicy, najczęściej mężowie powycinali, skosili lub inaczej zniszczyli nasze roślinki.

Kasiu możesz mojego wykopać (sama mnie na niego namówiłaś). Ma zdecydowanie za ciasno i nie może pokazać swojego uroku. Tylko musisz sama wziąć się za łopatę

Tak, czasem cos można zniszczyć niechcący
Ale tutaj ktoś z premedytacją sięgnął przez płot i zniszczył moją własność

Nie mogę przecież zabierać drzewek które sobie kupilas, masz duzy ogrod i masz miejsce
jesli cos złe rosnie to mogę ci pomoc przesadzic