Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

anabuko1 20:41, 24 kwi 2020

gogo napisał(a)

Kiedyś, jak miałam warzywnik, z rozpędu zrobiłam ok. 50 sadzonek pomidorów
Pod koniec sadzenie robiłam na leżąco, bo w kucki nie dałam rady [nie mogę klęczeć przez ostrogi w kolanach].
Było dużo pomidorów do jedzenia

Ja się i tak dziwię, że rośliny dają radę, mimo takich różnic temperatury.

Piękne pierwiosnki, mi nie chcą rosnąć

Ja chyba w tym roku ( nie liczyłam ) ale zmam 50 sadzonek pomidorów i ze 30 papryk różnych , ostrych też
My lubimy i pomidorki i papryczki .
O to masz spory problem z tymi ostrogami. Współczuje Grażynko.
I podziwiam,że tyle jeszcze ogrodowo działasz i chcesz tych różnych roślin.
Pierwiosnków nie mam duzo. Kiedyś ileś kupiłam i nie mi nie chciały rosną,Po pierwszej zimie zostały tylko takie.I sa już kolejne lata.A ja już ich nie dokupuję.M
Jeszcze mam ząbkowany.Ale ten kwitnie później.
To prawda noce zimne były bardzo i roślinki dają radę. Magnolkę trochę mi trącił przymrozek.Ale nie wszystkie pąki się rozwinęły.Inne dopiero teraz rozkwitają .
anabuko1 20:59, 24 kwi 2020

iwona_d napisał(a)
Aniu ślicznie u Ciebie, jak przeczytałam o powiększaniu rabaty to wbiło mnie w fotel. Podziwiam. Klonika zazdroszczę. Ja od ponad tygodnia przesadzałam co sobie zaplanowałam i dzisiaj wreszcie skończyłam. Teraz tylko czekam na dostawy zamówionych roślin i mam nadzieje, że będzie wreszcie tak jak chciałam. U mnie też strasznie sucho i czekam na ten deszcz, bo jak przesadzałam to teraz ciągle latam z konewkami.
Pozdrawiam

Witaj Iwonko!
No tak za huśtawką powstała rabata kwiatowa.Siatki już nie ma.Wolna przestrzeń widoczna.
Dziś właśnie robiłam też nową mała rabatkę w miejscu , gdzie było ognisko i pniaczki. Te powędrowały nad staw.
Ja też trochę przesadzam. Sucho. deszczu nie ma.Jutro chyba bedę musiała podlać. A zwłaszcza te , które przesadzałam.
Ech wiosna sucha, zimne noce...
I ty dużo przesadzałaś. Oj, ciekawa jestem co tam namodziłąś

A to jeszcze w pełni nie wykończone dzieło dzisiejszego dnia.
Po miejscu ogniskowym

takie coś zrobiłam.

Klon palmowy na środku.A w tych dwóch częściach w korze roślinki .W jednej berberyski.
A w drugiej planuję ze 3 hakonki.
Muszę jeszcze kupić zrębki kolorowe, aby te części odróżnić.
I dosiać trawę, wokół.

Dziś z córcią kosiłyśmy trawę.
I zwoziłam drzewo, które było za siatką. Mąż ciał .a ja z taczką kursy robiłam.
Jedna pryzma drzewa zlikwidowana,złożona

gogo 21:32, 24 kwi 2020

Podoba mi się nowa rabata
Ja trochę ograniczyłam przesadzanie, właśnie ze względu na suszę, bo wtedy trzeba podlewać
Ja do bólu kolan przywykłam, daję radę, bo dla pasji ogrodowej przetrzymam wiele
BasiaLT 21:52, 24 kwi 2020

Klonik już mam. Mąz mi wczoraj kupił.

Piękny klonik. Aniu a jak to z nimi właściwie jest? znoszą wiatry czy nie lubią przeciągów? kilka razy kupowałam klony ale zawsze mi padały. Myślałam że to wina wiatrów. Parę dni temu byłam w szkółce i babka z pełnym przekonaniem mówiła że klony nie boją się wiatrów. A to że mi padły to pewnie za mało podlewałam na jesieni. Co o tym sądzisz?
iwona_d 22:26, 24 kwi 2020

Piękna ta nowa rabatka. Hakonki też bardzo lubię, tylko niestety jedną mi trochę słoneczko przypala. U mnie znowu ogromne zmiany, ale naprawdę zaczyna mi się powoli podobać, więc mam nadzieję, że to ostatnie tak poważne przesadzanie. Dalej będę podglądała Twoje poczynania, jestem bardzo ciekawa tego całego terenu i stawu, pewnie na żywo robi niesamowite wrażenie.
anabuko1 19:59, 25 kwi 2020

gogo napisał(a)
Podoba mi się nowa rabata
Ja trochę ograniczyłam przesadzanie, właśnie ze względu na suszę, bo wtedy trzeba podlewać
Ja do bólu kolan przywykłam, daję radę, bo dla pasji ogrodowej przetrzymam wiele

Może będzie ładniejsza, jak dam zrębki kolorowe.
I pokażą się tam roślinki. Oczywiście tylko w dwóch częściach.
Ja dzisiaj znowu jakieś małe bylinki przesadzałam
I podlewałam
Człowiek jak musi, to przywyknie to pewnych bóli.Jam mam problem ze stawami.Bo mam RZS .I często mi dokuczają.Ale nie wyobrażam sobie siąść i siedzieć.Pomimo bóli człowiek chodzi, robi, żyje
To grażynko abyśmy jeszcze wytzrymały wiele.
anabuko1 20:05, 25 kwi 2020

BasiaLT napisał(a)

Piękny klonik. Aniu a jak to z nimi właściwie jest? znoszą wiatry czy nie lubią przeciągów? kilka razy kupowałam klony ale zawsze mi padały. Myślałam że to wina wiatrów. Parę dni temu byłam w szkółce i babka z pełnym przekonaniem mówiła że klony nie boją się wiatrów. A to że mi padły to pewnie za mało podlewałam na jesieni. Co o tym sądzisz?

Też mi się podoba. Tylko mówiłam jaki chcę, a mąż kupił beze mnie odpowiedni.
Ja mam go pierwszy raz w życiu. To nie wiem jak to z tym przymarzaniem jego jest.Ale słyszałam ,że lubi często podlewanie.
A jak z moim będzie zobaczymy w czasie.
anabuko1 20:47, 25 kwi 2020

iwona_d napisał(a)
Piękna ta nowa rabatka. Hakonki też bardzo lubię, tylko niestety jedną mi trochę słoneczko przypala. U mnie znowu ogromne zmiany, ale z== naprawdę zaczyna mi się powoli podobać, więc mam nadzieję, że to ostatnie tak poważne przesadzanie. Dalej będę podglądała Twoje poczynania, jestem bardzo ciekawa tego całego terenu i stawu, pewnie na żywo robi niesamowite wrażenie.

W sumie nawet mi też mi się podoba.
A podpowiedzi co do niej były ustalone, obradzone z Agnieszką -agapant i Anią -anpi na naszym wspólnym spotkaniu marcowym ( ?) w Imbryku .
Jeszcze nam się udało to spotkanie.
Ja z hakonkami jeszcze nie miałam do czynienia. Dopiero są w moich planach .
Iwonko, dla mnie u ciebie jucz było bardzo ładnie.
A ty jeszcze zmieniasz.
Staw na razie mam nie ruszany. Jakoś jest. A teren trochę się zmienia. Może w lecie się wspólnie spotkamy z dziewczynami.Może już będzie można.
To same zobaczycie.
Dziś sobie podzieliłam liliowca od ciebie. na 4. I jest na obrzeżu nowej rabaty.

A to moja przesładzana magnolka.
Emigrowała pod warzywnik.
Trochę jej się oberwało od przymrozków. Ale ogólnie wygląda ok.
I ciesze sie,ze kwitnie,że żyje.

anabuko1 20:51, 25 kwi 2020

Fionie spodobała się nowa rabata i przychodzi sobie wodę pic.
Mam nadzieję,ze w lecie i pszczółki i ptaszki będą też korzystać.
może Fiona je nie przegoni .

Kwitnie świdośliwa.może w tym roku po raz pierwszy będzie miała jakieś owocki ??
anabuko1 20:56, 25 kwi 2020

Hosty idą do góry

dyptam też