Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Agania 11:41, 04 kwi 2016

Jak u Ciebie ładnie na warzywniku i tak czyściutko, front robót przygotowany, nic tylko sadzić, laurowiśnie imponujące, u mnie czytałaś, plany spore, będę dążyć do takiego efektu,

moje poletko jeszcze do czyszczenia z perzu.
Magnolie gwiaździste mam już w kwiatach
Pszczelarnia 12:37, 04 kwi 2016

Milka napisał(a)
Czy ja dobrze widzę, sadzisz olbrzymie laurowiśnie???

Tak 5 olbrzymich laurowiśni. Tylko czekają na zwolnienie miejscówki. Muszę najpierw koronkowe irgi wysadzić. Wszystko duże dorosłe rośliny. Tytaniczna praca.

Pszczelarnia 12:39, 04 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
Pięknie jest wiosna na calego

czy ja dobrze pamiętam ze walczyła z tymi cisami w taką okrutna pogodę

Nie z tymi, z innymi, tj,. z Fastigiata Aurea - te rosną spokojnie od zeszłego roku.
Pszczelarnia 12:42, 04 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)
Też żałuje ze nie mam gdzie posadzic oczara jego jesienne kolory bardziej nawet by mnie interesowały niz wiosenne.

Bogdzia, ale Ty jesienią nie narzekasz na brak kolorów, chyba?

Dla mnie ważny on jest ze względu na termin kwitnienia, dla pszczół.
Pszczelarnia 12:53, 04 kwi 2016

Agania napisał(a)
Jak u Ciebie ładnie na warzywniku i tak czyściutko, front robót przygotowany, nic tylko sadzić, laurowiśnie imponujące, u mnie czytałaś, plany spore, będę dążyć do takiego efektu,

moje poletko jeszcze do czyszczenia z perzu.
Magnolie gwiaździste mam już w kwiatach

Aj gdzież tam.

Plus warzywnikowy jest taki, że wysadziłam szkółkę cisów - całą (ile ja się tego natargałam, uffff!).
Są zamontowane podpory pod te sznury jabłoniowe.
Zgromadzona cegła na ścieżkę przez środek. Teraz trzeba wypoziomować ten warzywnik i zacząć korytować pod układanie ścieżki.

Najbardziej boje się, że coś poziomy źle wymierzę - kiepsko u mnie z mierzeniem. Układanie cegły powinno pójść szybko. Chyba / czy muszę jeszcze boki przycementować, żeby się nie rozjechała?
I zasada jest taka, nie sadzić w warzywniku żadnych wieloletnich roślin (a jest pokusa), typu łubin, typu rabarbar. Musi być on co roku przekopywany delikatnie i zmianowany po całości.

Pszczelarnia 12:59, 04 kwi 2016

Urszulla napisał(a)
Lubię wpadać, bo zawsze coś podpatrzę lub poczytam ciekawego. A przy okazji wyżartych roślin przypomniało mi się że swoją bergenię z przechowalnika muszę wreszcie ulokować na właściwym miejscu, patyczki derenia muszę koniecznie ulokować w ziemiPozdrawiam jeszcze świątecznie

Ula, mój plan poprawy na ten rok: absolutnie żadnych doniczkowych przechowalników. Jak stanę w szkółce przed czymś i ogarnie mnie pokusa zakupu, zapytam samą siebie "a co robią hortensje w kompoście?" "jak się czują rośliny skazane na doniczki?"

To powinno pomóc.
Pszczelarnia 13:06, 04 kwi 2016

kaisog1 napisał(a)
Ewa zobaczyłam Twoje choiny i natchnęło mnie Poza tym jak czyściutko u Ciebie...z zazdrością oglądam

Gosia, jak tylko masz plan na żywopłot/przegrody, sadź.
Jest piękna. Po prostu lekka w odbiorze. I twierdzę, że szybko przyrasta. I pomyśleć, że nic o niej nie wiedziałam do momentu, kiedy nasz Pan Leśniczy nie pokazał mi sadzonek u siebie w szkółce leśnej i nie powiedział, że sam posiał nasiona z "poniemieckich" okazów z naszych kłodzkich kurortów. Wiec "na pniu" kupiłam wtedy tylko 20 szt., jak przyjechałam po jeszcze to się sprzedała i nie było.
Pszczelarnia 13:10, 04 kwi 2016

Kasia73 napisał(a)

Czy to laurowiśnie? Napisz mi proszę jakie i skąd

Ewa żywopłot z choiny masz przepiękny jestem nim niezmiennie zachwycona i swoje choiny też utnę.

Tak laurowiśnie, nie wiem jakie. Wiem, że ostatnią zimę spędziły w tych donicach w szkółce. Tę zimę u siostry w garażu. I mam nadzieję, je wsadzić do ziemi.

Pszczelarnia 13:14, 04 kwi 2016

kaisog1 napisał(a)
(...) Poza tym jak czyściutko u Ciebie...z zazdrością oglądam

Jest jako tako ogarnięte wizualnie. Ale to tylko "jako tako" - tyle prac leży i czeka na moje ręce .... . Lepiej nie wymieniać, bo można się załamać.
Pszczelarnia 13:50, 04 kwi 2016

Pytanie na gorąco:

jak ciąć różę 'Zephiryne Drouhin'?