Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

AgataP 18:19, 04 kwi 2016

Przybyłam, zobaczyłam i wzdycham...
Z Twojego ogrodu wieje takim spokojem i ukochaniem ziemi.
Warzywniak niczym przyklasztorny ogród ziołowy, spacer po nim powinien być terapią. Każdy kąt oczarowuje i zaskakuje, jest niczym podróż w przeszłość. Otwierają się furki w pamięci i wyskakują wspomnienia na widok kanek, balii czy innych "niepotrzebnych obecnie" rzeczy. Ewa gratuluję, przychodziłam do Ciebie po cichutku, by nie płoszyć chwili
Teraz już oficjalnie i głośno przyznaję, że jestem zakochana w Twoim warzywniaku, purpurowym buk a teraz chyba jeszcze dodam jabłonki...

Idę poczytać o choinie, czy ona gubi igiełki ?
Kasiek 18:29, 04 kwi 2016

Pszczolko, dziekuje Ci za to zdanie

Jak stanę w szkółce przed czymś i ogarnie mnie pokusa zakupu, zapytam samą siebie "a co robią hortensje w kompoście?" "jak się czują rośliny skazane na doniczki?"
hanka_andrus 19:40, 04 kwi 2016

Staram się nie mieć roślin w doniczkach! Chyba, że pelargonie i inne takie tam!

Zaglądam i wizualnie stwierdzam, Ewuniu, fajnie jest! A że robota leży? U każdego coś do zrobienia, i tym się nie stresuj!

Sił życzę, co by te zamiary urzeczywistnić!
Pszczelarnia 20:49, 04 kwi 2016

Mala_Mi napisał(a)
a ja miałam dwie jabłonki miniaturowe i próbowałam tak prowadzić.. ogrodnik ze mnie marny.. za mało konsekwentny i za mało czasowy i wtedy jeszcze za głupi na takie rzeczy ... Poddałam się..

Ja się poddaję przy mierzeniu i wyliczaniu, zawsze czegoś nie uwzględnię. Idzie jak po grudzie: 4 słupki są i cegła (246 szt.) już jest.

Kule są z odzysku meblarskiego:

Pszczelarnia 20:51, 04 kwi 2016

Kasiek napisał(a)
Pszczolko, dziekuje Ci za to zdanie

Jak stanę w szkółce przed czymś i ogarnie mnie pokusa zakupu, zapytam samą siebie "a co robią hortensje w kompoście?" "jak się czują rośliny skazane na doniczki?"

Kasiek .
Pszczelarnia 20:55, 04 kwi 2016

hanka_andrus napisał(a)
Staram się nie mieć roślin w doniczkach! Chyba, że pelargonie i inne takie tam!

Zaglądam i wizualnie stwierdzam, Ewuniu, fajnie jest! A że robota leży? U każdego coś do zrobienia, i tym się nie stresuj!

Sił życzę, co by te zamiary urzeczywistnić!

Tym przynajmniej się nie stresuję:

Pszczelarnia 21:00, 04 kwi 2016

AgataP napisał(a)

Przybyłam, zobaczyłam i wzdycham...
Z Twojego ogrodu wieje takim spokojem i ukochaniem ziemi.
Warzywniak niczym przyklasztorny ogród ziołowy, spacer po nim powinien być terapią. Każdy kąt oczarowuje i zaskakuje, jest niczym podróż w przeszłość. Otwierają się furki w pamięci i wyskakują wspomnienia na widok kanek, balii czy innych "niepotrzebnych obecnie" rzeczy. Ewa gratuluję, przychodziłam do Ciebie po cichutku, by nie płoszyć chwili
Teraz już oficjalnie i głośno przyznaję, że jestem zakochana w Twoim warzywniaku, purpurowym buk a teraz chyba jeszcze dodam jabłonki...

Idę poczytać o choinie, czy ona gubi igiełki ?

Choina nie gubi igieł, nic nie gubi. Jabłonki dodaj, koniecznie.

To miłe, co piszesz.

A dla Ciebie ogrodowy lamus:

Joku 21:23, 04 kwi 2016

Pomysł na słupki bardzo mi się podoba, ceglane dróżki również. Etap z doniczkami mam chyba szczęśliwie za sobą, tylko kilka mi zostało. Oby nie wróciło utrapienie.
Dziękuję za pomysł w sprawie groszku. A podpowiedz proszę jak wysiać fenkuł, poległ razem z groszkiem nie wykiełkowawszy. Tzn siać do ziemi? Płytko czy głębiej?
07_Rene 21:39, 04 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ula, mój plan poprawy na ten rok: absolutnie żadnych doniczkowych przechowalników. Jak stanę w szkółce przed czymś i ogarnie mnie pokusa zakupu, zapytam samą siebie "a co robią hortensje w kompoście?" "jak się czują rośliny skazane na doniczki?"

To powinno pomóc.

Dobrze, że mi to na razie nie grozi

Pszczelarnia napisał(a)

Jest jako tako ogarnięte wizualnie. Ale to tylko "jako tako" - tyle prac leży i czeka na moje ręce .... . Lepiej nie wymieniać, bo można się załamać.

Duży ogród, dużo pracy... Robota nigdy się nie kończy, ciągle cos....

Pszczelarnia napisał(a)

Ja się poddaję przy mierzeniu i wyliczaniu, zawsze czegoś nie uwzględnię. Idzie jak po grudzie: 4 słupki są i cegła (246 szt.) już jest.

Nie mogę się doczekać
Co do spraw technicznych, niestety za wiele nie pomogę. Ale moja teściowa ma placyk cegłą wyłożony i nie ma zabetonowanych obrzeży. Tylko cegła na piasku, wypoziomowana. Trzeci rok teraz będzie i nie rozjeżdza się. Ale placyk zawsze szerszy od ścieżek... więc nie wiem.
mira 21:43, 04 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Pytanie na gorąco:

jak ciąć różę 'Zephiryne Drouhin'?

Tak piszą

Nie trzeba też zbytnio ciąć, chyba, że chcemy ograniczyć jej wzrost.Wystarczą zabiegi sanitarne lub te konieczne.