Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Basilikum 19:57, 23 cze 2016

to ja czosnkom tez kwiatostany zetne, czytalam, ze to lepiej dla cebul
Pszczelarnia 19:58, 23 cze 2016

Co to za róża?

Pszczelarnia 20:03, 23 cze 2016

Słonecznie dziękuję za achy.

AgataP 21:41, 23 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ewcia no i jakbyś zgadła, zastanawiam się gdzie posadzić żeleźniaka
Mam też w takim kolorze i czytałam że dorasta do 1 metra. Długo go masz?
Poziomka 22:48, 23 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jasia, piękna jest piwonia 'Ewelina' - ale to wiesz!

Wiem W tym roku piwonie szybko przekwitły, to z powodu upałów.Mam do nich słabość chociaż są bardzo kapryśne w stosunku do pogody, gorąco - krótko kwitną , deszcze - kwiaty brązowieją i pokładają się. Pierwszy raz zakwitła mi Mis Ameryki , warta polecenia. Kwitnie wcześniej niż Ewelina. Zdjęć niestety nie robiłam.
Pozdrawiam Jasia
Pszczelarnia 09:41, 24 cze 2016

AgataP napisał(a)

Ewcia no i jakbyś zgadła, zastanawiam się gdzie posadzić żeleźniaka
Mam też w takim kolorze i czytałam że dorasta do 1 metra. Długo go masz?

To żeleźniak bulwiasty (tuberosa) Od 3-4 lat. Jemu dobrze będzie w trawach wysokich (które w czerwcu nie są tak wysokie - miskanty) albo z różami, takie kulminacje na rabacie. On jest szczupły i wysoki (tak do 120 cm). Nie przyrasta wszerz za bardzo (nie u mnie).

W tym roku wiosną wysiałam go nawet do doniczek, wzszedł, rósł, potem stanął - teraz już dałam do ziemi, żeby upilnować i nie stracić tych sadzonek. Wiosną (może jesienią, czyli w sierpniu) spróbuję jeszcze podzielić jakoś.

Pszczelarnia 09:44, 24 cze 2016

Poziomka napisał(a)

Wiem W tym roku piwonie szybko przekwitły, to z powodu upałów.Mam do nich słabość chociaż są bardzo kapryśne w stosunku do pogody, gorąco - krótko kwitną , deszcze - kwiaty brązowieją i pokładają się. Pierwszy raz zakwitła mi Mis Ameryki , warta polecenia. Kwitnie wcześniej niż Ewelina. Zdjęć niestety nie robiłam.
Pozdrawiam Jasia

A ja mam p. 'Miss America' od 3 sezonów - piękna i niekapryśna piwonia. Bardzo szybko przyrosła i dała kwiaty. Mimo, że raz przesadzana. '"Ewelinę' będę na pewno dzielić i mnożyć, bo ten kolor wart jest tego.
07_Rene 10:12, 24 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Muszę powalczyć ze skoczkiem ...

Ekologicznie?

W nowym Gardeners World na skoczki polecają opryski z wyciągu cebuli. Ciekawe czy działa?

Rozglądam się za dużymi krzakami róż, które mogłyby rosnąć z krzewami, bez podpory. Doradzisz coś?
AgataP 12:52, 24 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

To żeleźniak bulwiasty (tuberosa) Od 3-4 lat. Jemu dobrze będzie w trawach wysokich (które w czerwcu nie są tak wysokie - miskanty) albo z różami, takie kulminacje na rabacie. On jest szczupły i wysoki (tak do 120 cm). Nie przyrasta wszerz za bardzo (nie u mnie).

W tym roku wiosną wysiałam go nawet do doniczek, wzszedł, rósł, potem stanął - teraz już dałam do ziemi, żeby upilnować i nie stracić tych sadzonek. Wiosną (może jesienią, czyli w sierpniu) spróbuję jeszcze podzielić jakoś.

No to widzisz jakoś intuicyjnie posadziłam go w różach, między okrywowymi a tymi które rozpinać będę na przyszłej pergoli Zobaczymy jak mi to będzie "grało" bo chciałam jeszcze trzcinnika overdama tam wsadzić
hanka_andrus 13:15, 24 cze 2016

Widziałąm Twoją relację ze spaceru Towarzystwa. Super.
Dawno temu na tej ziemi wiele się działo, o czym nie wszyscy chcą pamiętać. opieram takie akcje!
A ogród? Jedyny w swoim rodzaju!