Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Anda 10:24, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Powtarzająca. A jest jeszcze jakaś inna?

Zapachy cudne, bo kwitną jaśminy jeszcze.

Są jeszcze dwie nawet. Wrzuć na stronie Hmf hasło Reine des Violettes to Ci wyskoczą wszystkie trzy. Jedna z nich to raz kwitnąca róża galicyjska.
Bardzo mi sie ta Twoja róża podoba no i znów moj ogród za mały na taka piękność ech...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
frezja 10:26, 27 cze 2016

AgataP napisał(a)
Ewo goździki ciachnęłam bo przekwitły czy masz ochotę na kępkę?

Jak ciąć goździki ??
Pszczelarnia 10:28, 27 cze 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Cudownie, u mnie facelia w tym roku wzeszła marnie, fakt że siana w tamtym roku myśleliśmy że i tak nic nie będzie, za to ogóreczniki i cała reszta mieszanki miododajnej bez zarzutu, pozdrawiam

A to facelię można tak wysiewać jak żyto jare? U nas raczej w kwietniu się wysiewa.
kosolka 12:25, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Przy tym zdjęciu zatrzymałam się na dość długo.. Kolorystyka mnie urzekła! Cudo! Róże w warzywny i zielniku- świetny pomysł! No i jak zwykle po pobycie wirtualnym u Ciebie jestem rozmarzona
Milka 12:31, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Potężna 'Lykkefund':

I waleriana, czyli kozłek lekarski

WOW!
Oj powiem ci Ewciu, że nie poznaję ogrodu, jest niesamowity, róż masz juz tak dużo, połączenia kolorystyczne, bardzo przemyślane
07_Rene 12:34, 27 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Powtarzająca. A jest jeszcze jakaś inna?

Zapachy cudne, bo kwitną jaśminy jeszcze.

Piszesz, że nie ogarniasz takiego "żywiołu", ale wcale tego nie widać. Piękna ta Reine d.V. Jak wypada w porównaniu z Gipsy Boy? - pokusisz się zrobić takowe?

Usuwasz przekwitłe kwiaty róż? Na bieżąco czy nie? Jaką masz strategię przy takiej ilości krzewów?

To wysokie z tą różą na zdjęciu to malwa?

Anda napisał(a)

Są jeszcze dwie nawet. Wrzuć na stronie Hmf hasło Reine des Violettes to Ci wyskoczą wszystkie trzy. Jedna z nich to raz kwitnąca róża galicyjska.
Bardzo mi sie ta Twoja róża podoba no i znów moj ogród za mały na taka piękność ech...

Znowu jakaś nowość dla mnie Podziwiam Waszą wiedzę dziewczyny
Pszczelarnia 17:26, 27 cze 2016

Milka napisał(a)

Kompletnie jej u ciebie, tzn miejsca, nie kojarze, sliczna.
A pod domem sa roze, mialas w planie te rewolucję?
Drzewo, to cud natury, gdzies to wypatrzyła?

Miejsce - w czasie spotkania Ogrodowiska w 2012 r. leżały tam kamienie i żwir, rosły irgi i berberysy. Tak na środku ogrodu.

Tak rosną róże pnące na kracie przy domu: 'Souvenir du Dr Jamain' i 'Rhapsody in Blue' - jeszcze potrzebują czasu na aklimatyzację. Ale to raczej nie rewolucja.

Drzewo rośnie przy domu głównego ogrodnika przedwojennego kurortu - Woelfersgrund.
agata19762 17:40, 27 cze 2016

Ewa cudowny kolorowy i pachnący ten czerwiec.
Bogactwo roślin i koloróww tym Twoim ogrodzie.

U mnie skoczek też wariuje.
AgnieszkaW 17:47, 27 cze 2016

Znów z wielką przyjemnością pooglądałam Twój cudny ogród, Ewo. Widać mistrzowskie kompozycje i rękę prawdziwej ogrodniczki z pasją.
Pszczelarnia 17:53, 27 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Piszesz, że nie ogarniasz takiego "żywiołu", ale wcale tego nie widać. Piękna ta Reine d.V. Jak wypada w porównaniu z Gipsy Boy? - pokusisz się zrobić takowe?

Usuwasz przekwitłe kwiaty róż? Na bieżąco czy nie? Jaką masz strategię przy takiej ilości krzewów?

To wysokie z tą różą na zdjęciu to malwa?

Znowu jakaś nowość dla mnie Podziwiam Waszą wiedzę dziewczyny

Reine d. V. - to remontantka o trudnej do opisania i zmiennej barwie kwiatów (róż, fiolet). Pokrój krzaczasty wiotki, delikatny (tak do 150 cm wysoka) ale luźny (może się wydawać, że potrzebuje podpierania ale ja nie podpieram), wywinięty.

A Gipsy - to silna róża burbońska, rośnie szeroko i raczej tak kopulasto (ja ją tak prowadzę). Kwiaty ma w kolorze bordowo-purpurowym. Podoba mi się u niej otwarty środek z żółtymi pylnikami. Kwitnie raz i tworzy bardzo ładne owoce pomarańczowe.

To są bardzo różne róże, różni je najbardziej pokrój i sposób prowadzenia. Oczywiście pachną.

Strategia usuwania przekwitłych kwiatów u róż - czasami usuwam na bieżąco a czasami hurtem po pierwszym zakończonym kwitnieniu. Np. w różach napakowanych typu 'Artemis' staram się na bieżąco usuwać, choć wydaje mi się, że ona potrafi sama się oczyścić. W różach o kwiatach rozmieszczonych luźno czasami nie usuwam i czekam z braku czasu (bardzo ładna konstrukcja "czekam z braku czasu"). To jest właśnie ten żywioł, że trzeba zadbać o wygląd róż.

Rozmawiałyśmy o skoczku, że wystąpił masowo: tak to wygląda na niektórych egzemplarzach słabszych.

I jest też nimułka.

I jeszcze wiem na pewno, że róża o nazwie 'Burgundy Iceberg' wylatuje z ogrodu (jak jest słońce to więdnie i ją przypala, jak spadnie lekki deszcz to wygląda jak ciemnobrązowy wymięty papier) - chyba jest do niczego (mam ją 3 sezon).