Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:52, 19 lip 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co to za tabliczki na murku z kamienia za anabelkami???

Powyższy post poświęcony jest Białemu Ogrodowi w Międzygórzu (koło zabytkowego drewnianego kościoła), jaki przy pomocy wielu osób udało nam się utworzyć na dawnym cmentarzu. Tabliczki to wyciągnięte z ziemi dawne tablice nagrobne mieszkańców Woelfersgrund.

Więcej jest tutaj:
http://zielonametamorfoza.blogspot.com/2014/04/miedzygorze-gdzie-gora-z-gora-sie.html

I tutaj w programie "Maja w ogrodzie":
http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/w-niezwyklym-klimacie-gor-odc-536,1393119.html

Oraz gdzieś jeszcze na stronach mojego wątku.
Pszczelarnia 12:55, 19 lip 2016

Urszulla napisał(a)
A mnie bardzo ciągnie w warzywnik ukwiecony będę wracać do tegorocznych Twoich fotek

Międzygórze wczoraj oglądałam. Wskoczyło mi w poszukiwaniu obsadzania skarp.
Masz zdjęcie całego pokroju Utersener Klosterrose' i 'John Long Silver'. Ciekawi mnie bo czytałam o Johnie że potrafi duży i wysoki rosnąć, ale jest mało zdjęć w necie. Gromadź fotki

W miarę możliwości zgromadzę.

Te róże są pnące, mają być duże. Rosną tam 2 rok, więc trudno zawyrokować.
Pszczelarnia 12:57, 19 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Matko jakie rarytasy. Jako matematyk muszę zauważyc że kąt nie jest rozwarty

Pięta Achillesowa - .
Agania 13:04, 19 lip 2016

Agrest wygląda jeszcze apetyczniej jak ma lawendę w tle

Rabaty bylinowe u Ciebie fajne plamy potworzyły, moja tylko pysznogłówka tak się postarała
Pszczelarnia 13:05, 19 lip 2016

anka_ napisał(a)
Ewo nie masz może zimowych zdjęć tych dereni? Chodzi mi zwłaszcza o Midwinter Fire i Ivory Halo. Czy ich kolory są w realu naprawdę takie intensywne i widoczne z daleka?

Poszukam. 'Midwinter' na pewno jest pomarańczowy a 'Ivory' czerwony jak gatunek. Cięcie pozwala utrzymać te kolory.
To masa daje inny, mocniejszy odbiór kolorów. Tak są widoczne ale trzeba sadzić min. 3 szt. jednej odmiany.

Posadziłam sobie (ja miłośniczka dereni) jeszcze jednego derenia, tym razem stawiam na czarne pędy cornus alba 'Kesselringii'. Ma rosnąć obok zielonopędowego 'White Gold'.

Agania 13:16, 19 lip 2016

Ja też chętnie zobaczę Twoje derenie
AgataP 15:42, 19 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Poszukam. 'Midwinter' na pewno jest pomarańczowy a 'Ivory' czerwony jak gatunek. Cięcie pozwala utrzymać te kolory.
To masa daje inny, mocniejszy odbiór kolorów. Tak są widoczne ale trzeba sadzić min. 3 szt. jednej odmiany.

Posadziłam sobie (ja miłośniczka dereni) jeszcze jednego derenia, tym razem stawiam na czarne pędy cornus alba 'Kesselringii'. Ma rosnąć obok zielonopędowego 'White Gold'.

Popieram - mam 3 szt w kupie zielonopędowego, jak przycięłam go rok wcześniej to dał popis kolorowych łodyżek Aż Bogdzia pytała to co takiego bo "dawał" po oczach.
AgataP 15:42, 19 lip 2016

A poza tym Ewcia ja nie wiem gdzie Ty to wszystko mieścisz
anka_ 16:33, 19 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ewo chcę właśnie w grupie między brzozy dać. W lato będzie główną rolą grały byliny na brzegach, a w zimę derenie. Tylko nigdy na żywo w zimie nie widziałam a mam wrażenie, że większość zdjęć Midwinter jest podrasowana.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 17:19, 19 lip 2016

anka_ napisał(a)
Ewo chcę właśnie w grupie między brzozy dać. W lato będzie główną rolą grały byliny na brzegach, a w zimę derenie. Tylko nigdy na żywo w zimie nie widziałam a mam wrażenie, że większość zdjęć Midwinter jest podrasowana.

Tutaj pokazywałam. Ale to jest odmiana 'Winterbeauty', 'Midwinter' wypadnie podobnie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1283