Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:07, 08 wrz 2016

Kasya napisał(a)

Tez mi dur wydaje ze coś takiego najbardziej pasuje
Ale gdybyś chciała inne drzewko to jablonka Royality jest troszkę podobna i ładniej kwitnie

Miałam ją tam obok kiedyś. Ale poszła w dobre ręce, chociaż Danusia jej broniła całą sobą.
Sylvana 09:57, 08 wrz 2016

A rozważałaś Sumaka octowca, ma fajny pokrój, lubią go pszczółki, rozłożysta korona daje fajny cień i ładnie się przebarwia - odmiana Tyger eyes się nie rozłazi przez odrosty korzeniowe.
A....i do brzóz pasuje - moim zdaniem

Pozdrawiam
10:25, 08 wrz 2016
wyprostowałam się ...analizę przeczytałam ....myślałam ze ja wydziwiam ...ale ty ? niesamowite ale i skuteczne
Pszczelarnia 10:29, 08 wrz 2016

Sylvana napisał(a)
A rozważałaś Sumaka octowca, ma fajny pokrój, lubią go pszczółki, rozłożysta korona daje fajny cień i ładnie się przebarwia - odmiana Tyger eyes się nie rozłazi przez odrosty korzeniowe.
A....i do brzóz pasuje - moim zdaniem

Pozdrawiam

Zachwycam się nim u Anity ze Śląska.

Sylvano, mój ogród już nie pomieści więcej nowych gatunków drzew.
Dążę do uproszczeń, ujednoliceń w zakresie szkieletów i dużych roślin, żeby byliny miały jak najlepiej.

Pszczelarnia 10:34, 08 wrz 2016

eee_taam napisał(a)
wyprostowałam się ...analizę przeczytałam ....myślałam ze ja wydziwiam ...ale ty ? niesamowite ale i skuteczne

anka_ 10:41, 08 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Miałam ją tam obok kiedyś. Ale poszła w dobre ręce, chociaż Danusia jej broniła całą sobą.
Ewo a dlaczego się jej pozbyłaś?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 10:58, 08 wrz 2016

Tylko dlatego, że rosła obok tej prunus 'Nigra'/'Pissardi' i ja sobie pomyślałam, że jak mają być bordowe drzewka tam w rzędzie, to lepiej dosadzić 2-ą prunus, co też uczyniłam. A teraz posadzę 3 i 4 prunus. I będzie jednolicie.

Bo sprawę komplikuje fakt, że posiadam dużego bordowego buka, co ma być walcem. I w rabatach bylinowych rosną 3 bukowe bordowe walce. Musiałam to uprościć.

Tylko z powodu odmienności gatunkowej. Ładna była. Jak była młoda, to ją owady masakrowały (liście dziurawe) ale potem nagle wypiękniała i wydała owoce (na sezon przed wysadzeniem).

Żal mi było, bardzo. Bo ja kocham jabłonie ozdobne. I chciałabym jeszcze gdzieś ich dużo zasadzić, najlepiej w alei. U siostry posadziłam 3 'Golden Hornet' (siostra, nieświadoma, że to tylko rajskie, zgodziła się skwapliwie a teraz szwagier będzie im krzyżaki do rozpinania budował).

Pokażę zaś mojego platana, od 2009 roku u nas. Obok żywopłot grabowy (na wiosnę muszę sama drastyczniej skrócić).

laurowisnia 11:31, 08 wrz 2016

Polskie rabaty bylinowe Pszczółko u Ciebie, i to jakie!
Posiedziałam sobie troszkę tutaj, pięknie to sobie układasz.
Bukiet daliowy z siewu świetny.
Co rok się zastanawiam czy przesadzić agapanta do ceramicznej donicy. Wyciągałaś już go z niej?
Z drzewem - ponieważ za bordowymi nie przepadam - pomyślałam o magnolii wyprowadzonej na pniu o odpowiedniej wysokości.
Pszczelarnia 12:28, 08 wrz 2016

laurowisnia napisał(a)
Polskie rabaty bylinowe Pszczółko u Ciebie, i to jakie!
Posiedziałam sobie troszkę tutaj, pięknie to sobie układasz.
Bukiet daliowy z siewu świetny.
Co rok się zastanawiam czy przesadzić agapanta do ceramicznej donicy. Wyciągałaś już go z niej?
Z drzewem - ponieważ za bordowymi nie przepadam - pomyślałam o magnolii wyprowadzonej na pniu o odpowiedniej wysokości.

Tak na wiosnę przesadzałam. Niektóre rosną w ceramice, a niektóre w plastikowych włożonych do ceramicznych.
Gardenarium 12:47, 08 wrz 2016

Platan podkrzesaj od dołu, byliny będą miały lepiej i dla pokroju drzewa też lepiej. Drzewo ma być a nie "mietła"

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies