Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Bogdzia 21:17, 07 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Tak 50 cm mają na pewno. Może 60 cm?

'Burgundy Iceberg'

Śliczne zestawienie.
Gruszka_na_w... 21:49, 07 wrz 2016

Jak ja lubię zaglądać do Pszczelarni, Po odwiedzinach zawsze mam lepsze samopoczucie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 22:06, 07 wrz 2016

Wracamy do tematu z 16. sierpnia 2016 roku: jakie drzewo, drzewa posadzić po wyciętej leszczynie?

1. Dlaczego drzewo (drzewa)?
Bo zasłoni widok na zabudowania za strumieniem i drogą (widoczne na zdjęciu).
Bo da potrzebny cień dla rabaty z funkiami, paprociami, kirengeszomą i świecznicami oraz choinie kanadyjskiej będącej żywopłotem. To jest sam zenit w tym miejscu.

2. Jakie drzewo?
Były propozycje (obok podaję moje komentarze do drzew):
1. Buk - nie może być, bo wtedy kiedy kwitnie kontekst drzewny dla tego miejsca (2 magnolie i 1 istniejąca prunus blisko, platan, grusza drobnoowocowa, jodła, 2 brzozy dalej), to buk jest smętnym drzewem z wiszącymi suchymi liśćmi. Jest to drzewo potężne, wyraziste.

2. Platan - niedaleko rośnie już jeden platan jako soliter i drugi byłby bez sensu, ponadto jest to wielkie drzewo alejowe o bardzo wyraźnie przemawiającej urodzie.

3. Grusza drobnolistna - wielkie alejowe drzewo o jajowatym pokroju, jedna grusza nie da tutaj poczucia ładu.A ta co ją mam rośnie za daleko dla stworzenia nawiązania i harmonii.

3. Drzewa, które mają żółty - cytrynowy kolor liści (glediczja, wiąz, miłorząb, klon, akacja) - nie mam żółtego w tej części ogrodu, nie mam żółtych drzew w ogóle.

4. Drzewo iglaste - byłoby zasłoną przeciwwietrzną ale czy ja mam serce do drzew iglastych (za wyjątkiem jodeł w nienadmiarze)? Ponadto zaborczy system drzew iglastych wykończy moje choiny, hortensje i świecznice oraz paprocie.

5. Oczar - jak kwitną magnolie on jest już tylko krzewem z przekwitłymi kwiatkami. Ponadto ma bardzo nieregularny pokrój podczas pierwszych kilku lat życia, jest wrażliwy na podmarzanie od wiatrów zimowych. Mam oczary w innym zaciszniejszym miejscu.

6. Morwa - to dla mnie drzewo użytkowe do sadu. Trzeba podejść i zerwać owoc.
7. Ambrowiec - mroźne wiatry i przeciągi go zetną. Właśnie jeden mi padł z suszy chyba.
8. Coś srebrzystego - wierzby, rokitniki. Kolor pasuje do borda i do bylin ale jak się mają te drzewa do magnolii? Byłyby to kolejne wyraźne w swojej estetyce i skojarzeniach drzewa (rokitnik - śródziemnomorze, wierzby płaczące mazurskie).
9. Grujecznik wielopniowy - fajny i w sam raz ale musiałabym ich 3 posadzić dla efektu. Czy nie przemarznie?

10. Jarząby - dość ich już mam, raczej.

11. Klony (Red Sunset i Esk Sunset) - to duże drzewa i wypiją wodę całą. Też już są w innej części ogrodu.

12. Klon palmowy - taki jak ma Gabrysia. Pasuje do magnolii i brzóz nawet. Może nie przemarznie?

13. Leszczyna 'Contorta' - oj, nie leszczyny już nie.

14. Dereń kousa - tak!. Na niego jest tam miejsce w takiej czarze z cisów i nawet kupiłam takiego zwykłego kousę. Ale nie załatwia nam pleców rabaty (przemarznie bez pleców).

15. Śliwa wiśniowa "Nigra" - bo jedna już jest, bo pasuje do bylin, bo nie trzeba nowych form i kolorów w "sielskim" ogrodzie.

16. Karagana syberyjska - miałam, jest u sąsiada na miedzy. To dość oryginalne drzewo.

Na co się zdecyduję?
1. Najłatwiej dokupić jeszcze 2 śliwy 'Nigry' od razu duże, szczepione z koroną rozbudowaną.
2. Trudniej kupić 3 grujeczniki od razu duże wielopniowe i liczyć się z efektem przemarznięcia na przeciągu.
3. Jeszcze trudniej kupić dużego klona japońskiego i zastanawiać się, kiedy przemarznie.

To byłyby moje typy na to miejsce.

Bardzo dziękuję za udział w dyskusji, za zdania, opisy, myśli i rady.

Aż trudno pomyśleć, że w 2012 r. zakładałam żywopłoty w tym miejscu (ten z choiny na zdjęciu już rośnie, cis przygotowany do sadzenia dalej za leszczyną).

Kasia73 22:26, 07 wrz 2016

Ewa kiedy tniesz derenie? Pytam, niby wiem że wiosną, zimą " patyki" są ozdobą rabaty. Marzą mi się dereniowe wianki i jak to pogodzić masz sposób?
Pszczelarnia 23:04, 07 wrz 2016

Tak. Mieć dużo dereni i ciąć, kiedy się chce.
Basilikum 06:32, 08 wrz 2016

Oczar w fazie przekwitania wglada ladnie. Minusem jest, ze baaaardzo wolno rosnie, wiec nicie z cienia przez pierwsze lata.
Kasia73 08:17, 08 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Tak. Mieć dużo dereni i ciąć, kiedy się chce.

Czyli jestem na dobrej drodze
mam już 4 odmiany bardzo je lubię, jedną od Ciebie
Pszczelarnia 08:27, 08 wrz 2016

Mam takiego floksa - żarówka. Dopiero kwitnie.

ren133 08:30, 08 wrz 2016

Stawiam na Nigry
Kasya 08:43, 08 wrz 2016

ren133 napisał(a)
Stawiam na Nigry

Tez mi dur wydaje ze coś takiego najbardziej pasuje
Ale gdybyś chciała inne drzewko to jablonka Royality jest troszkę podobna i ładniej kwitnie