Pozdrowienia dla Pszczelarni i okolic z dalekiego swiata; Pszczolko, my martwimy sie glownie tym, ze jest sucho i mamy ograniczenia na uzytkowanie wody...Pomimo braku wody, pazdziernik to jeden z piekniejszych miesiecy w CA. Chlodne noce, cieple dni.
Sylwia, obserwuję tę Transitorię i widzę jakiś stepowy wdzięk w niej.
Szczaw krwisty - to mi wyrosło z sadzonek. Siałam w czerwcu, potem pikowałam. One odbijają wiosną ale to nie jest długowieczna roślina. W 3 sezonie już jest rachityczna. Daje obfity samosiew. Siewki też zbierałam i przesadzałam ale z sadzonek jest dorodniejszy. Zrobię zdjęcia porównawcze, bo mam go więcej.
Jedna róża - Eden Rose. Ma pójść na nowoczesną konstrukcję na rabacie przy tarasie, tj. taki gabion okrągły z kamieniami w środku. Albo coś lżejszego - brak zdecydowania.
Dalii i ja mam niedosyt - sadziłam 26.6. na przechowanie tylko. Wiele nie zakwitło - wciąż mają szanse. Jutro pójdę do nich z aparatem i pochylę się do etykiet.
Woda ... . U nas w tym roku nie nie było źle, poza krytycznym tygodniem lipca, kiedy nagle rośliny zaczęły się gotować. W sierpniu było też niedużo opadów ale ogród sobie radził. We wrześniu osiągnęliśmy już ilość roczną opadów charakterystycznych dla rejonów kotlin śródgórskich. To wrzesień nadrobił monsunami.