Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:34, 12 mar 2014

Haniu, dziękuję za radę. To kupię, nawet jak odmiana nie będzie się zgadzać, to nic się nie stanie.
Chodzi o to, żeby zbiory były obfite/koszyk pełny.

hanka_andrus 22:40, 12 mar 2014

Jeżyny teraz zbieram za płotem na nieużytkach. Uważać muszę jednak na kolce. Nie chce mi się już wsadzać nowej, bo ta co miałam, ze starości i przemrożenia padła.
Ale fakt jeżynowa nalewka super- tylko za długo nie można czekać z odcedzeniem, żeby nie szczerniała.
Pszczelarnia 22:41, 12 mar 2014

A na czasie: dziś przyjechały lilie na rabaty bylinowe i dalie do warzywnika.

I winogron się ukorzenia - przedwojenny dolnośląski. Czy się uda?

agniecha973 22:42, 12 mar 2014

I ja dokupiłam kilka jeżyn na jesień. A wszystko przez jeden słoiczek dżemu, który zrobiłam z zerwanych owoców. Same owoce są dla nas średnio atrakcyjne, zbyt winne się wydają. ALe ten dżem... Wojna o niego była prawie.
hanka_andrus 22:44, 12 mar 2014

agniecha973 napisał(a)
I ja dokupiłam kilka jeżyn na jesień. A wszystko przez jeden słoiczek dżemu, który zrobiłam z zerwanych owoców. Same owoce są dla nas średnio atrakcyjne, zbyt winne się wydają. ALe ten dżem... Wojna o niego była prawie.

Agnieszko, Toż to rarytasy, W sklepie takich nie ma. Nie dziwię się.
ana_art 22:47, 12 mar 2014

ależ apetycznie wyglądają te jeżyny
hanka_andrus 22:47, 12 mar 2014

Zakupy i nasadzenia winorośli podobają mi się. Tez tak ukorzeniałam. Uda się.
mira 22:49, 12 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
A na czasie: dziś przyjechały lilie na rabaty bylinowe i dalie do warzywnika.

I

to nowa robota przyjechała co? co robisz z daliami ?
Pszczelarnia 22:52, 12 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Jeżyny teraz zbieram za płotem na nieużytkach. Uważać muszę jednak na kolce. Nie chce mi się już wsadzać nowej, bo ta co miałam, ze starości i przemrożenia padła.
Ale fakt jeżynowa nalewka super- tylko za długo nie można czekać z odcedzeniem, żeby nie szczerniała.

A u mnie jeżynowa, zlana nie wypita. Pigwowa nie ruszona - zimy nie było. A tu u Gabrysi czytam o berberysowej, z bzu czarnego, żurawinowej. I jest jeszcze słynna nalewka Dzidki na orzechach.

monteverde 22:54, 12 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Trudno na razie mówić o szpalerze. To co mam to jeden krzew w stanie"eko-naturalnym". Ale planuję taki rozpinany szpaler od 2 sezonów. Podpory czekają. Nie wiem jednak, jak się rozmnaża jeżyny - tak jak winogrona przez ukorzenianie sztobrów?

Kto wie, jak mogę powiększyć stan posiadania takich jeżyn?

Ewa tak jak maliny dobrze piszesz, latwo się ukorzeniają, miałam w rajskim z nich zasłonę tarasu z jednej strony od sąsiadów, pięknie się przewieszały były bardzo smaczne, bezkolcowe kawałeczek wzięłam do warmińskiego jak mają dużo slonca i odpowiednia ilość wody to są bardzo słodkie a róże SONNENRÖSCHEN® też kupilam na podsadzenie horti pozdrówka