Jeżyny teraz zbieram za płotem na nieużytkach. Uważać muszę jednak na kolce. Nie chce mi się już wsadzać nowej, bo ta co miałam, ze starości i przemrożenia padła.
Ale fakt jeżynowa nalewka super- tylko za długo nie można czekać z odcedzeniem, żeby nie szczerniała.
I ja dokupiłam kilka jeżyn na jesień. A wszystko przez jeden słoiczek dżemu, który zrobiłam z zerwanych owoców. Same owoce są dla nas średnio atrakcyjne, zbyt winne się wydają. ALe ten dżem... Wojna o niego była prawie.
Agnieszko, Toż to rarytasy, W sklepie takich nie ma. Nie dziwię się.
Zakupy i nasadzenia winorośli podobają mi się. Tez tak ukorzeniałam. Uda się.
A u mnie jeżynowa, zlana nie wypita. Pigwowa nie ruszona - zimy nie było. A tu u Gabrysi czytam o berberysowej, z bzu czarnego, żurawinowej. I jest jeszcze słynna nalewka Dzidki na orzechach.
Ewa tak jak maliny dobrze piszesz, latwo się ukorzeniają, miałam w rajskim z nich zasłonę tarasu z jednej strony od sąsiadów, pięknie się przewieszały były bardzo smaczne, bezkolcowe kawałeczek wzięłam do warmińskiego jak mają dużo slonca i odpowiednia ilość wody to są bardzo słodkie a róże SONNENRÖSCHEN® też kupilam na podsadzenie horti pozdrówka