Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

malkul 16:16, 27 maj 2014

Pszczółko-jak ci Anita przyrotnika proponuje a roslina Ci pasuje to bierz bo rosliny od niej darowane rosną jak wariaty

ps. kiedy rozwiązanie tajemniczej wyprawy?
mira 19:00, 27 maj 2014

Ewa hosta Stiletto się łatwo mnoży i bardzo szybko rośnie - jak chcesz szpalerek to poczekaj do jesieni nich Ci się to co ma rozrośnie a potem tnij na małe kawałki - chyba że jeszcze teraz chcesz to zrobić - i pewnie też można choć i tak efekt już na rok ub.

pozdrawiam - chyba Cię nie zalało mam nadzieję
mira 19:02, 27 maj 2014

a jeszcze bo doczytałam - hodowcy irysów - o kim myślałaś ?
asica 19:13, 27 maj 2014

O pracowita Pszczółka zasłużyła na kolejną wizytę Pszczółki Mai
Pszczelarnia 19:36, 27 maj 2014

Mai u nas nie było. Była ekipa z p. Anią Słomczyńską. Taki mały epizod do Akademii Ogrodnika. To był "przypadek". Emisja może 1.06. ?

Pszczelarnia 19:51, 27 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

Ja się nie znam... ale z pierwszego foto.. os widokowa jest przyjemna dla oka.. coś tam masz.. rabata?? Tam może coś być.. nawet kamień... profanacja sztuki raczej nie ... nie pasuje do twego ogrodu. Szybciej jakieś donice ... jakieś ciekawe rośliny...
W drugą stronę (drugie foto).. sadziłaś żywopłot .. jak urośnie zmieni sie widok.. i wtedy nawet ławeczka i dwie donice jak w zielniku załatwi sprawę Róże za rok dadzą czadu i się zazieleni... zgubi się pergola...... bo będzie oko wędrowało na róże, a nie na pergolę, która na razie może sprawiać wrażenie przytłaczającej, bo róże dopiero bujają . Wiem jak było z moja pergolą.. denerwowała mnie, a teraz jej nie widać.. Mogłaś dać jakiś powojnik bylinowy, albo taki co szybko kwitnie.. uzupełnił by czas od wiosny do czerwca.. kiedy przyjdzie pora różana. Nawet takie jak moje, co t owkitną w kwietniu/maju i nie trzeba ich ciąć.
Tak sobie gdybam, ale ja to ja...
A może w nóżki różom szałwię dać... nawiąże to do zielnika i da kolor teraz.. i coś spięterkuje, a nie przytłoczy żywopłotów...
Ja to coś mogę myśleć jak jestem ciałem duchem na miejscu, z fotami mam problem..

Anek, to nie rabata ale szambo obsadzone irgą 'Ursynów'. Kiedyś może posadzę jakiś żywopłot - na razie na granicy są 100-letnie świerki.

Jaki powojnik? Chyba delikatny w kolorze: czy ktoś może jakiegoś polecić? Bo powojniki to nie moja bajka.
W nóżki różom poszedł przywrotnik. Na szałwię może być za mało światła.

Pszczelarnia 19:53, 27 maj 2014

mira napisał(a)
a jeszcze bo doczytałam - hodowcy irysów - o kim myślałaś ?

Tutaj, o pani Zdzisi i panu Jurku myślałam.
http://ild-flowers.eu/taxonomy/term/1
Pszczelarnia 20:35, 27 maj 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Ewuś no to super! Już czekam na transmisję Napisz coś więcej.

Nie bardzo jest o czym pisać. Komuś wyroiły się pszczoły i przyleciały do nas. Usiadły na drzewie i nie wiem, co zamierzały. Normalnie to pszczoły mają cel od razu ustalony ale tutaj coś im nie grało i wisiały na gałęzi. Stało się to w momencie przyjazdu ekipy tvn "Maja w ogrodzie" (ale bez Mai). W planach mieliśmy survivalową wyprawę. Nasz ogród był tylko epizodem wyprawy. Ściągnęliśmy z Ta rój, wieczorem został osadzony w nowym ulu. Matka jest z nim. Była obawa, ze może uciekła.Rój wypatrzyła pani Słomczyńska.

Justyna 21:14, 27 maj 2014

Ewo, zaglądam cichutko i inspruję się Twoim ogrodem warzywnym i ziołowym. Jest taki dopieszczony, lekki, ciepły i klimatyczny. I jeszcze te detale.
Co do clematisów, najbardziej jestem zadowolona z odmiany Duchess of Edinburgh - dorodna i bezproblemowa. Tylko nie wiem, czy nie będzie zbyt dominująca/ciężka w tym miejscu, jest z wielkowiatowych. A może błękitny anioł? Albo delikatny i pachnący Flammula? Albo coś z delikatnego różu z jednej strony, a z drugiej niebieski. Ania Monte ma sporo clematisów.
Serdecznie
Pszczelarnia 21:22, 27 maj 2014

Delikatny i pachnący. Flammula!

Justyno, dziękuję. Za miłe słowa lekkości.