Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

agniecha973 11:45, 28 maj 2014

No wszystko jasne. Ja sobie wkręciłam, że zielnik jest oddzielnie, a róże na zewnątrz. Wtedy rzeczywiście zaginąłby ten żywopłot z bukszpanu. Za mądre to wszystko na moją głowę. Już siedzę cicho. Ciii...
Za rzadko chodzisz do lekarza, Ewa
Gabisia 13:39, 28 maj 2014

Ewuniu, zakochałam się w tej pergoli!
Jak piękna brama.
Drewno w pięknym kolorze, a konstrukcja tak oszczędna w formę i zdobniki, że pasowałaby nie tylko do klasycznych ogrodów, ale i do nowoczesnych.
Mniodek
EwaG 13:53, 28 maj 2014

Oczywiście wtrącam się w środek dyskusji nie ogarniając całości (słabo u mnie z Ogrodowiskiem; czasami tylko zaglądam). Stąd też moje luźne spostrzeżenia.
Pergola nie jest usytuowana po środku pasa trawnika stąd też wprowadza pewien nieład. Możliwe rozwiązania:
1. przesunięcie pergoli na środek; można wtedy po jej bokach dodać nowe mocne elementy symetrycznie (płaskie kule bukszpanowe?);
2. pergola zostaje, dodanie "nowego" równoległego żywopłocika z bukszpanów (lub czegoś niskiego mogłaby być wąska rabata) tak aby odległość między słupkiem a żywopłotem bordowym z lewej i zielonym z prawej była taka sama (takiż że żywopłot-rabata mogłaby, a nawet powinna pójść z prawej strony zielnika).
To wszystko na podstawie zdjęć, no bo przecież w rzeczywistości mogą byc zupełnie inne proporcje.
Co do zakończenia osi widokowej - to może na tle żywopłotu bordowego jakaś "rzeźba" żywopłotowa w kontrastowym kolorze (zielono złocista) a la Piet Oudolf?

wietrzyk 19:03, 28 maj 2014

Nic mądrego nie podpowiem, ale pergolą się zachwycam. Widać, że to mocna konstrukcja, aż się prosi o mnóstwo roślin
Jeszcze widzę, ładne podpórki wiklinowe w tle. Chciałam zakupić takie w Goczałkowicach, ale mnie Gosia ostudziła, bobym chyba na dachu wiozła do domu
Madzenka 21:39, 28 maj 2014

Dosadzić bukszpany, posadzić rózę, przestawić pergolę, posadzić buki, przesuń w lewo, posuń w prawo ....ah zmęczyłam się nic nie rób, poczekaj, pokontempluj natchnienie przyjdzie samo. Piękna róża na pergoli zalatwi sprawe
Mala_Mi 22:46, 28 maj 2014

Na pergolę powojni, polecany przez Gabrielę mi sie widzi.. bo ja nie tylko estetyczne ale praktyczne aspekty uwzględniam.
Róże bym wydarła z zielnika i posadziła w linii róży tej co na pergoli.. i nie musi mieć już bukszpanów, będzie za ciężko... zaraz poszukam coś co mi sie widzi.. i wtedy przewrotnik połaczy sie z różą na pergoli i powojnikiem i będzie dalej... piękny kancik i rónowaga dla żywopłotu bukowego..
Ale ja sie nei znam. wiec mnie nie słuchaj, bo ja wogle sie dziwię , że odważyłam sie coś powiedzieć.. i napisać. Idę szukać foto, bo coś takeigo widziałam na necie...
Mala_Mi 22:48, 28 maj 2014

Popatrz czy taka alejka by nie pasowała.. po prawej stronie.. na końcu zegar słoneczny, ławka.. cokolwiek..
http://zszywka.pl/p/bialy-plot-roze-przywrotnik-ostrokl-2809199.html

Pasowałoby do zielnika..
Mala_Mi 22:49, 28 maj 2014

I wtedy jest symetrycznie, to co zauważyła Ewa.. tu brak symetrii i to mnie naprowadziło by tak zrobić jak na foto.. bo coś nie grało i nie wiedziałam co.. symetria aż sie prosi..
agniecha973 22:50, 28 maj 2014

Za bajkowo z tym białym płotkiem to wygląda. Ewa ma tyle propozycji, że będzie miała większy problem teraz niż przed ruszeniem sprawy.
zawitka 07:35, 29 maj 2014

Ewcia cudownie się u Ciebie zmieniło to zdjęcie z domkiem ogród wypiękniał iiiiiiiii nie wiem co napisać bo raj Pozdrawiam i lecę bo malarze perzyszli