Ewo, Magnolio dziękuję za szybką odpowiedź w sprawie języczki. Jeśli wszystko pomyślnie się potoczy zagości w moim ogrodzie
Inne to:
rosnące nie tak silnie cornus alba 'Elegantissima', cornus alba 'Ivory Halo', jeden (?) cornus sanguinea 'Midwinter Fire' - na pewno o pomarańczowych pędach.
Pozostałe to: cornus sericea 'Flaviramea'.
Jeszcze jakiś NN.
I mam 2 derenie jadalne, cornus mas.
Nie wiem, gdzie kupić - oferta miejscowa jest bardzo uboga. Wysyłkowo?
Mam w planach zakup kolejnych - ale to przy okazji jakiś podróży.
Derenie - warto je tak posadzić, żeby słońce zimowe i wczesnowiosenne wydobywało cały urok z kolorowych pędów. To ciekawy element dużych ogrodów, ogrodów leśnych albo polan - na duże przestrzenie i sadzone w masie. Pięknie wyglądają z brzozami o białych pniach (należy utrzymywać dobrą wilgotność gleby pod nimi). Albo z innymi drzewami o dekoracyjnej korze - dadzą prawdziwy spektakl w ogrodzie zimowym (takim, do którego zaglądamy zimą).
Można podsadzić ciekawymi trawami, skupiskami ciemierników, z tyłu dać smukłe trawy (np. trzcinniki). W zimie coś pięknego!
Pszczelarnio - chodzę i szukam posiadaczy żywopłotu grabowego bo jutro mam sadzić i ciągle się waham ile odsunąć się od siatki, wyczytałam że ty posadziłaś ciut za blisko - jak sobie radzisz, w jakiej odległości posadzić tak aby tracić jak najmniej działki ?
Czy można np przycinać od tyłu bliżej pnia a od przodu dać mu trochę więcej przestrzeni ?
Ewa, przenoszę do siebie twój opis założenia dereniowego. Jest piękny! Muszę tego kiedyś dokonać. Wiem nawet gdzie. Tak mi się wydaje.
Bez pozwolenia, ale chociaż podziękuję. Dziękuję.
Ewa, bardzo dziękuję za konkretną i wyczerpującą odpowiedź która przekonała mnie do zakupu konkretnych już dereni tj.derenia flaviramea i medwinter fire szukam jeszcze ivory halo bo z czerwonych jest najmniejszy?
O trawkach do brzóz myślałam o większych ale miskanty zbyt duże o trzcinniku poczytam może się zainspiruję.
Muszę koniecznie pomyśleć o lepszym wyeksponowaniu dereni - to prawda, mają bardzo dekoracyjne gałązki i są warte pokazania. Moje rosną w złym miejscu, wcale nie prezentują swojego uroku, bo są wciśnięte w tył rabaty.
Dobrze, że o tym napisałaś, Ewciu - to dobry pomysł, żeby sadzić przy brzozach!