Hej Iwonka

. Przychodzę od Sylwii, zadałaś mi tam pytanie o łączeniu bordo i żółtego. Wątek krótki, przeczytałam cały

.
Powiem (a właściwie napiszę

) tak: jest to kwestia gustu i subiektywnego odczucia. Na początku swej drogi ogrodowej popełniłam takie zestawienie: niebieskie cyprysiki, żółty wiąz Wredei i do tego purpurowy buk Purple Fountain. Wówczas byłam zachwycona tym kolorystycznym połączeniem. Wszystko było malutkie, rosło sobie. A mnie się powoli, w miarę oglądania, czytania gust zaczął zmieniać. Ponieważ ogród mam na odległość ogarniałam inne obszary działki a zestawienie sobie rosło. Już wiedziałam, że mi to potwornie zgrzyta, postanowiłam przesadzić, ale ciągle coś innego było do zrobienia. I nagle zrobiło się duże. Wiąz ma chyba ponad trzy metry, cyprysiki (2 sztuki, jakaś durna ilość) ponad dwa metry, buk ładnie się rozrósł i szkoda go ruszać (buki nie lubią przesadzania). Za każdym razem jak patrzę na tę zestaw to bolą mnie zęby. Mimo że szkoda mi roślin to na pewno dni ich są policzone

.
Dlatego u Sylwii napisałam o ostrożnym łączeniu bordo i żółtego, na podstawie własnego doświadczenia. Dzisiaj już wiem, że najważniejsza jest czysta zieleń, jej odcienie, faktury a kolory mają być do niej dodatkiem.
Jak widziałabym Twoją rabatę nr 1? Wybrałabym albo bordowe, albo żółte pęcherznice, cięłabym je w duże kule. Dokupiłabym jakieś zimozielone kulki (np. tuje Danica, bukszpany byłyby super no ale ćma, cisy piękne lecz drogie). Hortensje super pomysł, dałabym jednak wyższe niż Little Lime (masz bardzo wysokie tło świerków). Z traw dałabym kilka rozplenic. Jeżeli chodzi o miskanty, to cały ich urok w kwiatostanach. O ile dobrze pamiętam to Variegatusy chyba rzadko kwitną. Na tle tych świerków świetnie by wyglądał duży miskant, np. Memory, Rosi. Wybór jest ogromny. No i oczywiście duperelki bylinowe
I teraz tak: to są moje przemyślenia na temat tej rabaty. Możesz je całkowicie odrzucić i iść własną drogą

. Każdy widzi inaczej, każdemu co innego się podoba i to jest super, bo byłoby nudno

. Jeżeli podobają Ci się takie ostre zestawienia to ok

. Ja tylko przekazuję moje odczucia, dla mnie takie zestawienie dużych brył w tych ostrych kolorach jest zbyt agresywne. Buziak