Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

MiluniaB 00:13, 27 sie 2020

sarenka napisał(a)
Te co mam były u mnie dopiero 2 lata,nie wykopywalalm ich

Ja też nie wykopuję
MiluniaB 00:16, 27 sie 2020

Makao_J napisał(a)
Te czosnki główkowate nie znikają. Ma wrażenie że się mnożą.

Ale czosnek Szuberta mi zanika. Miałam 5 cebul a w tym roku tylko 2 kwiaty. Nie wiem jak je traktować. Dobrze że nie są tak drogie jak te giganeusy i kilka sztuk już robi efekt bo inaczej bym się załamała.

Tak, tak główkowate rozrastają się bardzo.
Widziałam czosnki kwitnące za 70,00 złotych sztuka. Wrażenie robiły, ale cena również. Domyślam się, że to musiały być te o których piszesz
MiluniaB 00:29, 27 sie 2020

Marta83 napisał(a)
Ale ślicznie u Ciebie.Poukładane.Chyba też pójdę w ograniczenie odmian.Łatwiej jest ogarnąć to wszystko.
Ekipa budowlana spisała się na medal.Domek jak malowany.

Drzewa to poleciłabym mniejsze bo ambrowce,tulipanowce,grujeczniki to spore drzewa nie do małych ogrodów a po co potem martwić się i czas poświęcać na ich intensywne cięcie.Tym bardziej że nie wszystkie je lubią.
Masz sporo zielnych roślin a może przełamać te kolory i iść w inne niż zieleń np bordo czyli śliwowiśnie czy żółty np wiąz

Witaj. Dziękuję za miłe słowa Cieszę się, że zostawiłaś wpis - zapraszam częściej

Odnośnie drzew trafiłaś w punkt - powinny być mniejsze i przełamać tą zieleń w ogrodzie. Dokładnie myślę tak samo jak Ty i dlatego zastanawiałam się nad śliwami wiśniowymi szczepionymi na pniu. To jest temat do przemyślenia i ewentualnie zrealizowania na przyszły rok

MiluniaB 00:40, 27 sie 2020

Ania, Kasya, Jagoda jedynie małe drzewka. Tak jak pisałam wyżej fajne by były śliwy wiśniowe szczepione, niewysokie.
Ja nie mam parcia na drzewa w ogrodzie, wręcz je ograniczam, albo nie mam wcale. Ciągle w głowie mi siedzą te stosy liści, których z Mężem nie mogliśmy ogarnąć w ogrodzie jesienią. To była niekończąca się robota. Mam na tym punkcie ała
MiluniaB 00:46, 27 sie 2020

Magleska napisał(a)
Mirella
już cebulki kupiłaś
chyba też zacznę polowanie
ja też tulipany zamierzam sadzić tylko do donic -zadołuję w warzywniku ....

najbardziej będę polować na czosnki

Daturę kiedyś miałam i coś nie polubiłyśmy się ,bo padła

a co do drzew ....może platany,ambrowce gumball ,magnolie ,albo derenie ....

Na czosnki z B polowanie czas zacząć. Tulipanów mają dużo, ale czosnków pakowanych po 10 sztuk mało. Mają też duże cebule po 2 sztuki w opakowaniu, ale tych nie kupowałam.

Kurcze za dużo ich jednak chyba mam 16 opakowań 160 sztuk. Cały ogród będzie w czosnkach.

Hmmmm już kilka osób pisze, że datury nie bardzo, jestem tym zdumiona. U mnie odpowiednio pielęgnowane rosną jak szalone i cieszą oko i nos
Makao_J 11:11, 27 sie 2020

Haha, rozumiem Twoje "ała". To męczące.

My nie zgrabiamy za bardzo. Tzn. na początku tak (na rabaty) ale później już się nie chce. Kosiarką fajnie się zbiera i namawiam eMa na odkurzacz bo jak eM kosi trawę bez kosza to moje ścieżki zasypane są trawą. Odkurzaczem bym fajnie wciągała to a przy okazji liście jesienią też.

Dzieciaki miałyby zabawę.

Ja sadzę drzewa. I stale myślę gdzie jeszcze żeby rośliny i trawnik osłonić od tego palącego słońca i suchych, silnych wiatrów.
Marta83 11:18, 27 sie 2020

MiluniaB napisał(a)

Witaj. Dziękuję za miłe słowa Cieszę się, że zostawiłaś wpis - zapraszam częściej

Odnośnie drzew trafiłaś w punkt - powinny być mniejsze i przełamać tą zieleń w ogrodzie. Dokładnie myślę tak samo jak Ty i dlatego zastanawiałam się nad śliwami wiśniowymi szczepionymi na pniu. To jest temat do przemyślenia i ewentualnie zrealizowania na przyszły rok

Mirella buziak Będzie pięknie na pewno.I ogromną radość sprawiłaś mi swoim wpisem.I posmyraj psiaki ode mnie.
Kasya 11:27, 27 sie 2020

Makao_J napisał(a)
Haha, rozumiem Twoje "ała". To męczące.

My nie zgrabiamy za bardzo. Tzn. na początku tak (na rabaty) ale później już się nie chce. Kosiarką fajnie się zbiera i namawiam eMa na odkurzacz bo jak eM kosi trawę bez kosza to moje ścieżki zasypane są trawą. Odkurzaczem bym fajnie wciągała to a przy okazji liście jesienią też.

Dzieciaki miałyby zabawę.

Ja sadzę drzewa. I stale myślę gdzie jeszcze żeby rośliny i trawnik osłonić od tego palącego słońca i suchych, silnych wiatrów.

O dokładnie
Ale mi sie odkurzacz jskos nie sprawdza, nie lubie halasu
Jagodaa 11:38, 27 sie 2020

A ja kupiłam już nawet droższy i też jakoś te liście nie chcą się wciągać :/ a mam wielką wierzbę i wielka brzoze, więc dziesiątki worków jesienią.
Makao_J 11:55, 27 sie 2020

No ładnie, a ja myślałam że odkurzacze dają radę.
Zwłaszcza te droższe.

I na co teraz patrzeć przy kupnie?

Jak jesienią park odkurzają to te odkurzacze nie wciągają a dmuchają. Na kupkę i do wora.

Może tak ma to wyglądać.