Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Domi 13:04, 11 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
U mnie ja i tato.

Przerąbane Przez te komary ogrodnictwo przestało być dla mnie przyjemnością.
agniecha973 13:08, 11 lip 2013

U mnie najlepiej sprawdza się bodziszek korzeniasty. Jego liście mają specyficzny zapach, podobny do kwiatka doniczkowego, na który mówiło się anginka. Urywam kilka liści i trochę się nimi pocieram po rękach i nogach i dodatkowo wkładam sobie takiego zmaltretowanego listka (lepiej nim czuć ) do obu skarpetek tuż przy kostkach, czasem w dekolt . Na dłuższą chwilę starcza. Dodam, że mi ten zapach nie przeszkadza, a są tacy co go nie znoszą.
Domi 13:10, 11 lip 2013

Byłam w sobotę na giełdzie kwiatowej w Tychach i kupiłam 28 przepięknych niecierpków. Wsadziłam je w klombach przed domem-tam, gdzie wiosną kwitną białe wczesne tulipany Purissima. Udało mi się kupić jakąś inną odmianę-kwiaty wyglądają jak małe różyczki. Wykopałam Purissimy i suszą się teraz.

Po przyjeździe z wakacji zastałam kilka uschniętych wrzośców na wrzosowisku, chciałam więc kupić kilka, żeby załatać dziurę, ale jeszcze nie ma na giełdzie wrzośców w sprzedaży. Mam pytać w drugiej połowie sierpnia. Mam więc dziurę na wrzosowisku.

Przymierzam się do ogarnięcia chaosu pod latarnią. Wywalam masowo bordowe berberysy. Perukowiec zaczął mnie drażnić swoim widokiem. Może to chwilowy kryzys.

Muszę kupić żwir pod klona palmowego.... Wyrzucam Variegatusa sprzed serbów. Na razie go przycięłam przy gruncie, bo nie mam go gdzie przesadzić.

I inne takie

Jak się ogarnę i wróci mi miłość do ogrodnictwa, zrobię fotki.
Domi 13:16, 11 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
U mnie najlepiej sprawdza się bodziszek korzeniasty. Jego liście mają specyficzny zapach, podobny do kwiatka doniczkowego, na który mówiło się anginka. Urywam kilka liści i trochę się nimi pocieram po rękach i nogach i dodatkowo wkładam sobie takiego zmaltretowanego listka (lepiej nim czuć ) do obu skarpetek tuż przy kostkach, czasem w dekolt . Na dłuższą chwilę starcza. Dodam, że mi ten zapach nie przeszkadza, a są tacy co go nie znoszą.

Muszę sobie wygooglać tego bodziszka. Dzięki za info.
agniecha973 13:19, 11 lip 2013

Domi, aż takie zmiany się szykuja!? Muszę odświeżyć sobie widok pod tą latarnią. Z grubsza pamiętam, ale po tym co napisałaś zwątpiłam.
atena35 13:24, 11 lip 2013

Fotkaj, fotkaj.
Czekamy
Enya73 13:25, 11 lip 2013

Domi, ja miałam te same odczucia po przyjeździe. Naoglądałam się tyle pięknych ogrodów, że teraz mój tak średnio mi się podoba, zwłaszcza, że zarósł okrutnie i też niektóre rośliny czeka przymusowa eksmisja
Aaaa i komary też tak mnie żrą, nawet po 17-tej, jak jest jeszcze żar z nieba, to też i faktycznie pracować w ogrodzie w takich warunkach to niemalże masochizm

Pozdrawiam
Joaska 13:50, 11 lip 2013

No byłby to fajny widok Dominka w kominarce z sekatorem
Domi a moze taki edit: kapelusz pszczelarski
Pszczelarnia 13:54, 11 lip 2013

Joasiu, to się nazywa kapelusz (niektórzy mówią siatka) nie czapka, jeśli mogę się wtrącić.

EDIT: Domi, a co jest z berberysami bordowymi nie "tenteges"? Kwestia gustu czy smaku u Ciebie?
Evchen 14:18, 11 lip 2013

Domi napisał(a)
Byłam w sobotę na giełdzie kwiatowej w Tychach i kupiłam 28 przepięknych niecierpków. Wsadziłam je w klombach przed domem-tam, gdzie wiosną kwitną białe wczesne tulipany Purissima. Udało mi się kupić jakąś inną odmianę-kwiaty wyglądają jak małe różyczki. Wykopałam Purissimy i suszą się teraz.

Po przyjeździe z wakacji zastałam kilka uschniętych wrzośców na wrzosowisku, chciałam więc kupić kilka, żeby załatać dziurę, ale jeszcze nie ma na giełdzie wrzośców w sprzedaży. Mam pytać w drugiej połowie sierpnia. Mam więc dziurę na wrzosowisku.

Przymierzam się do ogarnięcia chaosu pod latarnią. Wywalam masowo bordowe berberysy. Perukowiec zaczął mnie drażnić swoim widokiem. Może to chwilowy kryzys.

Muszę kupić żwir pod klona palmowego.... Wyrzucam Variegatusa sprzed serbów. Na razie go przycięłam przy gruncie, bo nie mam go gdzie przesadzić.

I inne takie

Jak się ogarnę i wróci mi miłość do ogrodnictwa, zrobię fotki.

Ja też mam jakieś mieszane uczucia co do perukowca, ale te uczucia mijają mi jesienią, kiedy przebarwia się na żarówkę..
Dlaczego wyrzucasz berberysy Domi?.. chorują?