Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Domi 01:15, 03 sie 2013

Bukla napisał(a)
Bardzo bym Ci była wdzięczna gdybyś mi zdradziła co to za roślinki

Czy posiadasz wiedzę na temat szerokości rabat które zaznaczyłam na czerwono?

Starałam się wyłapać pewne informacje z wątku ale przy ponad 360 stronach wiele mi pewnie umknęło Jeśli więc padła już odpowiedź na moje pytanie to z góry przepraszam

1. Rozplenica japońska (jakaś).
2. Jałowiec 'Blue Star'.
3. Miskant chiński 'Variegathus'.
4. Turzyca morrowa 'Silver sceptre' (już jej nie ma w tym miejscu, bo nornice ją podżarły).
5. Hakonechloa zwykła zielona.
6. Jałowiec (jakiś).
7. Brzoza brodawkowata 'Youngii'.

Podaję przybliżone szerokości zaznaczonych rabat zaczynając od lewej strony (od tej, gdzie jest ogród sąsiadów):
6m, ok 6m, 3m, 2,5m.
Bukla 01:22, 03 sie 2013

Domi ogromne dzięki Jesteś Wielka

Jeszcze jedno pytanie mam w głowie jeśli pozwolisz

Podobnie jak u Ciebie, ja również mam glinę w ogrodzie i wspominałaś coś o potrzebie zrobienia drenaży bo padały rośliny. Możesz mi powiedzieć na czym te drenaże polegały bo my mamy wsadzać wzdłuż siatki tuje szmaragd o wys. ok.2 m jako tło dla innych roślin i boję się, że padną (kupowaliśmy działkę obsadzoną na granicy tujami ale niestety z powodu nadmiaru wody zostało tylko kilka)

Z tym kształtem rabat to już w ogóle zgłupiałam Czy Twoim zdaniem jeśli przód kostki mam "pofalowany" to boki mogą być proste?
Domi 01:29, 03 sie 2013

Bukla napisał(a)
Domi ogromne dzięki Jesteś Wielka

Jeszcze jedno pytanie mam w głowie jeśli pozwolisz

Podobnie jak u Ciebie, ja również mam glinę w ogrodzie i wspominałaś coś o potrzebie zrobienia drenaży bo padały rośliny. Możesz mi powiedzieć na czym te drenaże polegały bo my mamy wsadzać wzdłuż siatki tuje szmaragd o wys. ok.2 m jako tło dla innych roślin i boję się, że padną (kupowaliśmy działkę obsadzoną na granicy tujami ale niestety z powodu nadmiaru wody zostało tylko kilka)

Z tym kształtem rabat to już w ogóle zgłupiałam Czy Twoim zdaniem jeśli przód kostki mam "pofalowany" to boki mogą być proste?

Odmianę tego jałowca (nr 6) znajdę, bo sama jej nie znam i wtedy podam. U nas drenaż był robiony już po założeniu ogrodu i przez to zastosowaliśmy najprostszy sposób tzn. wkopanie rury odprowadzającej wodę w inne miejsce, żeby jak najmniej zniszczyć. Danusia pokazywała w jednej ze swoich realizacji najnowszą technologię drenażową i taką bym teraz zrobiła. Zaraz poszukam tego wątku, bo są tam zdjęcia jak to wygląda.
Możesz wkleić w moim wątku fotkę tej Twojej pofalowanej kostki? Wtedy będzie łatwiej coś doradzić.
Domi 01:29, 03 sie 2013

Tosiu, Marzenko, Filipie, pozdrawiam seeerrrrdecznie
Domi 01:34, 03 sie 2013

gierczusia napisał(a)
Domi .. Bardzo dziękuję za info w kwestii kłosówki .. Jak już powiedziałaś ,że dopiero spod kory Ci wyłazi , to sobie zdałam sprawę , co to znaczy wypitolić do zera .. A ja się ze swoją cackam , niepotrzebnie chyba ... Piękna ta kłosówka przed iglaczkami i w komplecie z szafirkami .. naprawdę ....

Ooo, to może gdziesik tą moją jednak ucisnę

A piaskownica już odnalazła swoje miejsce ?

Buziam , dzięki

Piaskownica wylądowała w tym sezonie na tarasie, bo po rozwinięciu małej markizy jest cień i dziecko może się spokojnie bawić. Okazuje się, że trzeba obsadzić placyk zabaw czymś zacieniającym, a nie mam jeszcze pomysłu jak to zrobić i gdzie. Marzy mi się pergola z winoroślą, ale to tylko pomysł i w tym sezonie na pewno go nie zrealizuję.
Bukla 01:36, 03 sie 2013

Domi napisał(a)

Odmianę tego jałowca (nr 6) znajdę, bo sama jej nie znam i wtedy podam. U nas drenaż był robiony już po założeniu ogrodu i przez to zastosowaliśmy najprostszy sposób tzn. wkopanie rury odprowadzającej wodę w inne miejsce, żeby jak najmniej zniszczyć. Danusia pokazywała w jednej ze swoich realizacji najnowszą technologię drenażową i taką bym teraz zrobiła. Zaraz poszukam tego wątku, bo są tam zdjęcia jak to wygląda.
Możesz wkleić w moim wątku fotkę tej Twojej pofalowanej kostki? Wtedy będzie łatwiej coś doradzić.

Bardzo dziękuję za możliwość wklejenia zdjęcia w Twoim wątku! Zaraz wyszperam jakąś fotkę.

Znalazłam pewną realizację Danusi z drenażami tylko tak są podniesione rabaty i rura drenażowa zakopana jest tuż za rabatą (chyba że chodzi o coś innego)

My na chwilę obecną mamy rurami drenażowymi odprowadzoną wodę z rynien w jedno miejsce na działce. Robiliśmy to 2 lata temu i wtedy nawet nam nie przyszło do głowy aby dodatkowo gdzieś w okolicach siatki poprowadzić dodatkowe rury
Domi 01:45, 03 sie 2013

Bukla napisał(a)

Bardzo dziękuję za możliwość wklejenia zdjęcia w Twoim wątku! Zaraz wyszperam jakąś fotkę.

Znalazłam pewną realizację Danusi z drenażami tylko tak są podniesione rabaty i rura drenażowa zakopana jest tuż za rabatą (chyba że chodzi o coś innego)

My na chwilę obecną mamy rurami drenażowymi odprowadzoną wodę z rynien w jedno miejsce na działce. Robiliśmy to 2 lata temu i wtedy nawet nam nie przyszło do głowy aby dodatkowo gdzieś w okolicach siatki poprowadzić dodatkowe rury

Znalazałam coś takiego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2324-ogrod-na-podmoklym-gliniastym-terenie

ale były fotki w którejś realizacji pokazujące jak to ustrojstwo wygląda. Może Danusia to usunęła, a może ja nie potrafię tego znaleźć.
Domi 01:54, 03 sie 2013

Bukla, idę spać, ale czuj się w moim wątku jak u siebie. Odezwę się w niedzielę.
Bukla 01:56, 03 sie 2013

Domi napisał(a)

Znalazałam coś takiego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2324-ogrod-na-podmoklym-gliniastym-terenie

ale były fotki w którejś realizacji pokazujące jak to ustrojstwo wygląda. Może Danusia to usunęła, a może ja nie potrafię tego znaleźć.

Tego nie widziałam Dzięki

Wklejam poglądowo nasz front i ta okropna "skarpeta" na którą w ogóle nie mam pomysłu:

W takim razie dobranoc
Będę grzecznie na Ciebie czekała
Domi 02:04, 03 sie 2013

Hmmm...przy takich falach może faktycznie brzuszki będą lepsze. Zrób, proszę więcej zdjęć jak wygląda reszta kostki. Jak ona się kończy po prawej stronie: też falą? Skarpeta tylko teraz jest widoczna, bo jest pusta. Po obsadzeniu przestaniesz ją dostrzegać.