Agacia
14:38, 14 paź 2011

Witajcie,
borykam się z dylematami kompozycyjnymi. Ogrodowisko otworzyło mi oczy na wiele spraw i już się cieszę na pracowitą wiosnę. Tym razem (skoro i tak mam przerabiać niemal wszystko co do tej pory zrobiłam
) chciałabym to zrobić naprawdę dobrze. Dlatego proszę, wypowiedzcie się w temacie części wypoczynkowej mojego ogrodu. Oto jego plan, chodzi o numery 16,17,18,22, strona południowa :

Nr 16 może do powiększenia.
Numer 18 to w tym roku tylko pojedynczy pasek słoneczników, ale chciałabym jednak pasek poszerzyć i posadzić coś na stałe, najlepiej zimozielonego.
Numer 17 to kompletna porażka: kilka przypadkowych nasadzeń do przemyślenia, połowa ma się średnio, już wiem, że od agrowłókniny, którą na wiosnę usuwam!
Numer 22, od którego może dziś zacznę, to część o rzut beretem od tarasu i największa 'rabata' w moim niewielkim ogrodzie. Co myślicie o tej kompozycji? Co zmienić? Co dodać? Co przesadzić? Może coś na obwódkę tuż za rollborderem? Może dokupić na tył większe rośliny? Może jakieś pnącze, które szybko zrobi tło na płocie? (ale co wtedy z malowaniem....).
Ogólnie jak widzicie roślinki są młode, wszystkie sadzone w tym sezonie, więc nie ma problemu z przesadzaniem. Czekam na propozycje i opinie
Nadmieniam, że największą kulę po lewej - świerk kłujący - kupiłam jako jodłę koreańską, w związku z docelowymi rozmiarami świerka chyba należy go stąd usunąć?

Rośliny, którymi dysponuję i mogę wsadzić/przesadzić

iglaste:
świerk pospolity little gem
choina kanadyjska jeddeloh
cisy: semperaurea, summergold, fairview
jałowce: pospolity 'green carpet', chiński 'blue alps', chiński 'kaizuka veriegata', sabiński 'knap hill'
jodły koreańskie: 'blauer eskimo', 'blue magic' obie szczepione na pniu (ok 30cm) + jedna, którą kupiłam jako koreankę, ale stwierdzam, że to jest świerk kłujący! na razie w postaci kuli o średnicy 70cm, Jezu, jak wielki on mi wyrośnie i jak ja mogłam go pomylić z jodłą koreańską?! (no cóż, tak miał napisane na metce...)
jodła kaukaska/normandzka
modrzew europejski 'repens' (szczepiony na ok.120cm)
sosna bośniacka 'compact gem'
kosodrzewiny (ale to naprawdę b.małe, 10-15cm sadzonki): 2xpumilio, 1xmughus, 3xmontana
świerk biały 'echiniformis'
świerk pospolity 'barryi'
świerk kaukaski 'tom thumb gold' szczepiony na pniu (ok 40cm)
świerk pospolity 'acrocona'
świerk pospolity 'will's zwerg'
3 x świerk conica (średni, mniejszy, najmniejszy; średni to daisy's white)
thuja occ.'golden tuffet' (jedyna roślina, której bez sentymentu bym się pozbyła)
thuja plicata 'whipcord'
liściaste:
abeliofylum koreańskie
1x bukszpan
jaśminowiec wonny
4x hebe
trzmielina
wierzba 'hakuro-nishiki' krzew
winobluszcz pięciolistkowy (wciąż w donicy)
szczodrzeniec wczesny 'allgold'
irga wczesna 'boer'
irga purpurowa 'variegatus'
pięciornik krzewiasty 'pink queen'
janowiec/żarnowiec lidyjski
powojnik mandżurski
skimmia (w sumie chyba ją posadzę do rododendronów)
teraz kupiłam ok.100 cebul, głównie białych (krokusy, narcyzy, tulipany, szafirki)
2x wrzosy (zielony, różowy)
2x karmnik ościsty (jasny, ciemny)
borykam się z dylematami kompozycyjnymi. Ogrodowisko otworzyło mi oczy na wiele spraw i już się cieszę na pracowitą wiosnę. Tym razem (skoro i tak mam przerabiać niemal wszystko co do tej pory zrobiłam

Nr 16 może do powiększenia.
Numer 18 to w tym roku tylko pojedynczy pasek słoneczników, ale chciałabym jednak pasek poszerzyć i posadzić coś na stałe, najlepiej zimozielonego.
Numer 17 to kompletna porażka: kilka przypadkowych nasadzeń do przemyślenia, połowa ma się średnio, już wiem, że od agrowłókniny, którą na wiosnę usuwam!
Numer 22, od którego może dziś zacznę, to część o rzut beretem od tarasu i największa 'rabata' w moim niewielkim ogrodzie. Co myślicie o tej kompozycji? Co zmienić? Co dodać? Co przesadzić? Może coś na obwódkę tuż za rollborderem? Może dokupić na tył większe rośliny? Może jakieś pnącze, które szybko zrobi tło na płocie? (ale co wtedy z malowaniem....).
Ogólnie jak widzicie roślinki są młode, wszystkie sadzone w tym sezonie, więc nie ma problemu z przesadzaniem. Czekam na propozycje i opinie

Rośliny, którymi dysponuję i mogę wsadzić/przesadzić

iglaste:
świerk pospolity little gem
choina kanadyjska jeddeloh
cisy: semperaurea, summergold, fairview
jałowce: pospolity 'green carpet', chiński 'blue alps', chiński 'kaizuka veriegata', sabiński 'knap hill'
jodły koreańskie: 'blauer eskimo', 'blue magic' obie szczepione na pniu (ok 30cm) + jedna, którą kupiłam jako koreankę, ale stwierdzam, że to jest świerk kłujący! na razie w postaci kuli o średnicy 70cm, Jezu, jak wielki on mi wyrośnie i jak ja mogłam go pomylić z jodłą koreańską?! (no cóż, tak miał napisane na metce...)
jodła kaukaska/normandzka
modrzew europejski 'repens' (szczepiony na ok.120cm)
sosna bośniacka 'compact gem'
kosodrzewiny (ale to naprawdę b.małe, 10-15cm sadzonki): 2xpumilio, 1xmughus, 3xmontana
świerk biały 'echiniformis'
świerk pospolity 'barryi'
świerk kaukaski 'tom thumb gold' szczepiony na pniu (ok 40cm)
świerk pospolity 'acrocona'
świerk pospolity 'will's zwerg'
3 x świerk conica (średni, mniejszy, najmniejszy; średni to daisy's white)
thuja occ.'golden tuffet' (jedyna roślina, której bez sentymentu bym się pozbyła)
thuja plicata 'whipcord'
liściaste:
abeliofylum koreańskie
1x bukszpan
jaśminowiec wonny
4x hebe
trzmielina
wierzba 'hakuro-nishiki' krzew
winobluszcz pięciolistkowy (wciąż w donicy)
szczodrzeniec wczesny 'allgold'
irga wczesna 'boer'
irga purpurowa 'variegatus'
pięciornik krzewiasty 'pink queen'
janowiec/żarnowiec lidyjski
powojnik mandżurski
skimmia (w sumie chyba ją posadzę do rododendronów)
teraz kupiłam ok.100 cebul, głównie białych (krokusy, narcyzy, tulipany, szafirki)
2x wrzosy (zielony, różowy)
2x karmnik ościsty (jasny, ciemny)