Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Ela76 17:28, 01 mar 2024

Coś drgneło w przyrodzie. w końcu ruszyły kwiaty i ślimaki. u mnie krokusy są zmasakrowane...nawet wiosną szkodniki żyć nie dają.
Alija 17:37, 01 mar 2024

Kordina napisał(a)
A to szuje wredne śluzowate, no! Pozbyłam się w zeszłym roku skrupułów co do nich i unicestwiam z zimną krwią.

Bożenko! Naprawdę wredne, przyznam, że jestem przerażona ilością ślimaków, tych małych w skorupkach. Dziś sprzątałam przedogródek, pod liśćmi jest ich mnóstwo, a to dopiero koniec lutego/początek marca, co będzie później jak dołączą do nich te bez skorupek?
Alija 17:39, 01 mar 2024

Basieksp napisał(a)
Twoja krokusowa łączka to
jest trochę więcej niż coś Mają śliczny kolor, taki pastelowy, delikatny

Basiu! Dziękuję bardzo za pochwały, miło mi Na razie kwitną te wczesne.
Alija 17:41, 01 mar 2024

ewsyg napisał(a)
Alicjo, jak pięknie wyglądają te krokusy. Czy to są botaniczne ? Ja mam kilka wielkokwiatowych, ale jeszcze w pąkach. One chyba kwitną dużo później.

Ewo! Dziękuję bardzo. Tak, a dokładnie to biedronkowe, kwitną bardzo wcześnie. Moje wielkokwiatowe też dopiero w pąkach.
Alija 20:26, 01 mar 2024

Urszulla napisał(a)
Lubię łączki krokusowe, oglądam u innych bo u mnie pierwsze krokusy dopiero, na rabacie.

Uleczko! O tej porze roku krokusy dają nam dużo radości, też lubię krokusy, na razie kwitną te najwcześniejsze.
Alija 20:31, 01 mar 2024

Magara napisał(a)
Krokusów to już u Ciebie wypatrywałam tegorocznych, ale że już przylaszczki masz kwitnące???

Osobiście mnie bardzo cieszy taka wczesna wiosna (u mnie też wszystko wcześniej niż zazwyczaj) ale jako forumowy Smerf Maruda trochę się jednak martwię/zamartwiam, że jeszcze dostaniemy odłamkami zimy

Magarku! Na razie kwitną te najwcześniejsze krokusy, te większe dopiero się rozkręcają. Przylaszczki też mnie zaskoczyły
o tej porze, bardzo wcześnie.
Mam podobnie do Ciebie, też się często niepokoję zamiast się cieszyć.
Alija 20:33, 01 mar 2024

Ela76 napisał(a)
Coś drgneło w przyrodzie. w końcu ruszyły kwiaty i ślimaki. u mnie krokusy są zmasakrowane...nawet wiosną szkodniki żyć nie dają.

Elu! U mnie też ślimaki ruszyły i to głównie te małe w skorupkach, na jednej rabacie doszczętnie zjadły mi przebiśniegi,
a tak się nimi cieszyłam, bo mam tam spore kępy.
Gruszka_na_w... 20:36, 01 mar 2024

Cudne są przylaszczki! A krokusikowa łączka wygląda bosko. Ten mech w stópkach krokusów podbija ich urodę. Słoneczko jednak dotarło, bo pięknie się rozwinęły.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 20:51, 01 mar 2024

Twoja krokusowa łączka mnie zachwyca. I zaczynam się zastanawiać dlaczego ja nie mam jeszcze krokusów w fiolecie??? Tylko białe i żółte, hmm...
Ślimaki to jednak utrapienie, żeby zjeść przebiśniegi. Nie wiem, jak się tej plagi pozbyć. Teraz przy sprzątaniu rabat wydłubałam z traw i ziemi chyba ponad 50 skorupiaków. W ubiegłym roku był w miarę spokój ale 2-3 lata temu była plaga tych nagich. Żadne pułapki nie pomagały, tylko wyzbieranie i dokładne wyczyszczenie rabat. Każdego dnia zaczynałam z buteleczka po soku i w ciągu 2 dni była pełna. Przez miesiąc tak zbierałam. Do tej pory to pamiętam.
LIDKA 20:53, 01 mar 2024

Krokusy i te niebieskie kwiatuszki śliczne bardzo.

Też mam mech w trawniczku przy północnej ścianie domu. Może pomyślę wsadzić tam krokusy?