Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

LIDKA 22:12, 01 mar 2024

Ja do tej pory nie miałam kłopotu ze ślimakami. Były jakieś pojedyńcze sztuki muszlowych i nagusków. Nie wiem od czego to zależy. Mam dość grubo kory drobnej i może tego nie lubią...
Margo2 00:18, 02 mar 2024

W tym roku mam masę ślimaków.
Zimowały pod zwałami liści. Poszły na bio, bo zgarnęłam wszystko do worków.
Chyba ta deszczowa zima im sprzyjała
Kordina 21:48, 02 mar 2024

Alu widzę tu stronę 666 jaka znaczeniowa liczba
Gosialuk 22:22, 02 mar 2024

Sezon na ślimaki niestety rozpoczęty. U mnie takie malutkie golasy już wyszły.
Darecka 06:39, 03 mar 2024

Przyleciałam na szybko zobaczyć postęp prac u Was- rzeczywiście zaczęliście sezon z przytupem, będzie co sprzątać . Ale za to jaka dobra rozgrzewka przed sezonem właściwym! Ogród na pewno się za to odwdzięczy. Trzymam też kciuki za rekultywację stawu, może jak już będzie po wszystkim sporządzisz taki mały poradnik dla potomnych? . Jakby co, to się zapisuję w kolejce na jeden egzemplarz
Alija 13:49, 03 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cudne są przylaszczki! A krokusikowa łączka wygląda bosko. Ten mech w stópkach krokusów podbija ich urodę. Słoneczko jednak dotarło, bo pięknie się rozwinęły.

Haniu! Też bardzo lubię przylaszczki, niestety zdjęcia nie oddają ich koloru. Wczesne krokusy na łączce już przekwitają, powoli rozwijają się te wielkokwiatowe. Pod katalpą o tej porze słońca pod dostatkiem.
Alija 13:54, 03 mar 2024

inka74 napisał(a)
Twoja krokusowa łączka mnie zachwyca. I zaczynam się zastanawiać dlaczego ja nie mam jeszcze krokusów w fiolecie??? Tylko białe i żółte, hmm...
Ślimaki to jednak utrapienie, żeby zjeść przebiśniegi. Nie wiem, jak się tej plagi pozbyć. Teraz przy sprzątaniu rabat wydłubałam z traw i ziemi chyba ponad 50 skorupiaków. W ubiegłym roku był w miarę spokój ale 2-3 lata temu była plaga tych nagich. Żadne pułapki nie pomagały, tylko wyzbieranie i dokładne wyczyszczenie rabat. Każdego dnia zaczynałam z buteleczka po soku i w ciągu 2 dni była pełna. Przez miesiąc tak zbierałam. Do tej pory to pamiętam.

Inka! Dziękuję, miło mi. Białe i żółte krokusy też są piękne, teraz jest tyle różnych odmian, że jest w czym wybierać.
W tym roku ślimaki zaczęły wyjątkowo wcześnie, przeraża mnie to, co będzie dalej... Wczoraj na jednej z rabatek zauważyłam też objedzone krokusy.
Ja zbierałam do butelce po płynie do płukania.
Alija 13:56, 03 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Krokusy i te niebieskie kwiatuszki śliczne bardzo.

Też mam mech w trawniczku przy północnej ścianie domu. Może pomyślę wsadzić tam krokusy?

Lidka! Dzięki , te niebieskie to przylaszczki. U mnie mchu coraz więcej, o lubi wilgoć i cień.
Rumianka 13:58, 03 mar 2024

Uwielbiam krokusy, a szczególnie w takiej masie jak u Ciebie...One wołają z daleka, by je podziwiać, co niniejszym czynię...
Alija 13:59, 03 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Ja do tej pory nie miałam kłopotu ze ślimakami. Były jakieś pojedyńcze sztuki muszlowych i nagusków. Nie wiem od czego to zależy. Mam dość grubo kory drobnej i może tego nie lubią...

Lidka! U mnie dużo cienia, wilgoci i zarośniętych miejsc, to i ślimaki mają sprzyjające warunki do życia, niestety.
U Ciebie wszystko nowe, porządeczek wszędzie, więc i ślimaków mniej, masz szczęście.