Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 18:41, 27 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Może teraz staw nie wygląda
za dobrze, ale Wasza praca napewno przyniesie efekty Za to w ogrodzie jeszcze pięknie, róże śliczne U mnie wkrada się taka zielono bura jesień do ogrodu. Niewiele kwitnie, upały zrobiły swoje, przebarwiających się roślin mało, jakieś pojedyńcze kolory. No trudno, na pewne rzeczy nie mamy większego wpływu. Ale napewno u mnie jest zielono, ooo taki dominujący kolor

Basiu! Dziękuję za miłe słowa, ogród jakoś przetrwał upały, staw prawie skończony, nie jest źle. Czekamy na wodę,
bo jest jej niewiele, około pół metra, ale mam nadzieję, że w listopadzie solidniej popada i staw się napełni.
Alija 18:45, 27 paź 2024

Juzia napisał(a)
Nie ma tego złego...
Staw się pewnie odwdzięczy w przyszłym sezonie

Wysyłam swój deszcz. Może nie tyle co z południa, ale zawsze coś

Juzia! Masz rację, potrzebowaliśmy chyba, takiego solidnego kopa, żeby wziąć się za ten staw, a nie odkładać znów na kolejny sezon. Staw prawie skończony, ogród przetrwał upały, czekamy na więcej wody, bo jakoś bardzo delikatnie nam pada.
Dzięki za słowa wsparcia.
Alija 18:52, 27 paź 2024

Urszulla napisał(a)
Z tym stawem Alicjo mieliście jak przymusowy remont. Nie wiem jak dawaliście radę w tym upale. Mam nadzieję, że jesteście chociaż zadowoleni i zdrowi. Pewnie staw zyska na urodzie.

Mój ogród, a szczególnie sadzonki robione w czerwcu uratowało ściółkowanie trawą. Nawiozłam ok.40 kubłów od sąsiada. Rozumiem Cię co znaczy nosić wodę na koniec ogrodu. Trzeba pomyśleć o wężu na te newralgiczne kawałki. Albo ściółkować, tylko przy suszy nie ma skąd brać trawy, akurat mój sąsiad ma 2razy taką działkę jak ja i całą do koszenia. U mnie to była wzajemna korzyść.

Urszulko! Dokładnie tak, taki przymusowy remont Robota była bardzo ciężka, w dodatku w upale, ale jest zrobione,
staw pogłębiony, brzegi umocnione, czekamy tylko na większą ilość wody, bo z deszczami u nas nadal słabo.
Ściółkowanie ma dużo plusów, szczególnie przy upałach, zawsze woda paruje wtedy wolniej.
Z wężem u mnie kłopot, nie mam tam ujęcia wody, wężem mogę podlewać tylko w okolicach domu.
Pozdrawiam.
Alija 18:57, 27 paź 2024

Margo2 napisał(a)
W sumie, może dzięki tej suszy zrobiliście remont stawu.
Inaczej by się nie dało.
Faktycznie te korzenie grążela wyglądają jak węże.
Cieszę się, że trochę rybek zostało uratowanych

Gosiu! Masz rację, po pierwsze woda wyschła, więc można było wejść do stawu suchą nogą , a po drugie ryby nie miały gdzie pływać, więc byliśmy zmuszeni do pracy. Podejrzewam, że w innej sytuacji znowu odłożylibyśmy to na przyszły rok. A tak to staw pogłębiony, brzegi umocnione, więc jestem zadowolona.
Korzenie grążela naprawdę wyglądały koszmarnie.
Alija 19:03, 27 paź 2024

daszum napisał(a)
Co tu taka cisza?
Co ze stawem?

U nas też jest problem z wodą. W pobliżu miejsca gdzie chodzę z Kodo na spacer w ubiegłym roku ktoś wybudował staw kąpielowy. Zimą był pełen wody, a całe lato wody było troszkę na dnie. Nawet te wrześniowe ulewy nie poprawiły radykalnie sytuacji.

Danusiu! Dawno nic nie pisałam, bo jakoś mnie ta sytuacja ze stawem wykończyła fizycznie i psychicznie. Zaglądałam na ogrodowisko tylko po cichutku.
Staw zrobiony (prawie), więc jestem zadowolona, teraz czekamy na wodę, bo większego deszczu to u nas nie było. Dzięki pogłębieniu stawu i niewielkim deszczykom mamy ok. pół metra wody, mam nadzieję, że jeszcze popada.
Pozdrawiam.
Alija 19:07, 27 paź 2024

anabuko1 napisał(a)

Podziwiam prace nad stawem.
Wiem ile to wysiłku kosztuje.
Piękne te i słoneczne rudbekie. I hortensje
Świecznica piękne ci zakwitła.
Moją inne rośliny zagłuszyły. Na wiosnę hak przeżyje to ha przesadze.

Aniu! Dzięki, robota w stawie przy upale była bardzo ciężka, ale w końcu mamy to za sobą.
Bardzo lubię świecznice, jedna całkiem ładnie mi kwitła, niestety druga, o ciemnych liściach uschła,
niestety nie zauważyłam tego na czas, no ale trudno.
Alija 19:13, 27 paź 2024

Dawno mnie tu nie było, ale zaglądałam sobie do Was po cichutku. Prace związane ze stawem w upale wykończyły mnie fizycznie i psychicznie i nie miałam na nic ochoty.
Na szczęście staw pogłębiony, brzegi umocnione, wody mamy około pół metra, więc rybki z basenu wróciły na swoje miejsce, czekamy na większe deszcze, żeby napełniły staw na zimę.
Anda 19:15, 27 paź 2024

Alija napisał(a)
Dawno mnie tu nie było, ale zaglądałam sobie do Was po cichutku. Prace związane ze stawem w upale wykończyły mnie fizycznie i psychicznie i nie miałam na nic ochoty.
Na szczęście staw pogłębiony, brzegi umocnione, wody mamy około pół metra, więc rybki z basenu wróciły na swoje miejsce, czekamy na większe deszcze, żeby napełniły staw na zimę.

Życzę deszczu w takim razie Dobrze że macie to wreszcie za sobą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Alija 19:19, 27 paź 2024

Alija 19:20, 27 paź 2024