Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 22:40, 28 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Trzymam kciuki żeby starczyło bo mi się rok temu serce krajało jak wysechł.

Sylwia! Dziękuję za dobre słowo i kciuki, przydadzą się, bo co prawda jest nieźle, coś tam od czasu do czasu chlapnie, ale są to raczej symboliczne ilości wody i w stawie już widać, że poziom wody się obniżył.
Judith 17:34, 29 cze 2025

Alija napisał(a)

Judith! Dziękuję za pochwały. Szczerze mówiąc pokazuję te bardziej udane , bo u mnie warunki dla róż nie są zbyt dobre, piaszczysta ziemia i sporo cienia, ale robę co mogę , nawożę na wiosnę, daję im sporo kompostu, czasem podleję jakąś pokrzywą.

Hmm, ja nawożę wiosną, podlewam humusem. Nie daję kompostu... No nie lubią mnie rabatowe
Alija 22:33, 29 cze 2025

Dorota321 napisał(a)
Twoja Lady od Shalott szaleje, moja w donicy kiepsko rosła. Po przesadzeniu na rabatę ma więcej kwiatów.
Twój staw to dla mnie magnez, lilie wodne pięknie kwitną, o nowych nasadzeniach też poczytałam. Tam można na prawdę poszaleć, a hortensje anabelki pięknie by się tam kłaniały w kierunku wody.
Ten rok jest dobry dla róż, u mnie kwitną jak szalone.

Dorotko! LoS w tym roku naprawdę szaleje, też najpierw miałam ją w donicy, rozrosła się dopiero w gruncie. W tym roku róże gwiazdorzą.
Cieszę się, że staw Ci się podoba. Nie myślałam o anabelkach w tym miejscu, dziękuję za podpowiedź.
Alija 22:38, 29 cze 2025

Magara napisał(a)

Nic nie namieszałaś Róż jest tyle, że łatwo zgłupieć
O szałwii myślę, z przetacznikami się pokłóciłam, ale może się przeproszę

Magarku! He, he, łażąc dzisiaj po ogrodzie stwierdziłam, że jednak Jazz przesadzę na jesieni w jakieś miejsce, gdzie będzie dużo zielonego, niech sobie tam gwiazdorzy, bo jest cudna, bardzo mi się podoba, ale nijak nie pasuje mi do pomarańczowego towarzystwa.
Ja z przetacznikiem się nie pokłóciłam, ale on jakoś mnie nie lubi.
Alija 22:40, 29 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Jest przepiękna i w takiej wersji i w bardziej pomarańczowej, a z kocimiętką to tworzy idealny duet

Mirka! Też tak myślę, też podoba mi się w obu wersjach. Kocimiętka to Twój pomysł, dzięki.
Alija 22:41, 29 cze 2025

Judith napisał(a)

Hmm, ja nawożę wiosną, podlewam humusem. Nie daję kompostu... No nie lubią mnie rabatowe

Judith! Co Ty mówisz, przecież masz piękne róże.
Judith 22:43, 29 cze 2025

Alija napisał(a)

Judith! Co Ty mówisz, przecież masz piękne róże.

Piękne mam okrywowe . Rabatowe kwitną dość skąpo.
Magara 22:51, 29 cze 2025

Alija napisał(a)

Magarku! He, he, łażąc dzisiaj po ogrodzie stwierdziłam, że jednak Jazz przesadzę na jesieni w jakieś miejsce, gdzie będzie dużo zielonego, niech sobie tam gwiazdorzy, bo jest cudna, bardzo mi się podoba, ale nijak nie pasuje mi do pomarańczowego towarzystwa.
Ja z przetacznikiem się nie pokłóciłam, ale on jakoś mnie nie lubi.

No nie mów???
A ja właśnie tą Jazz mam jako must have na rabacie jubileuszowej z LoS
Wyszło mi, że 6 róż tam potrzebuję, powoli eliminuję poszczególne róże z listy polecajek, ale już totalnie przestałam się przejmować rozważaniami teoretycznymi. Widzę po fotach z netu, że kolory róż są nieprzewidywalne (zapewne zależne od sryliarda czynników, na które nie mam wpływu).
Mam wstępne typy a znając życie - będzie co będzie, a najpewniej tetrisy Zdaję się na intuicję i godzę na wykopki
Alija 22:53, 29 cze 2025

Dzisiaj popstrykałam trochę zdjęć w ogrodzie. Na początek leśna rabata, dość mocno zacieniona i sucha.

Alija 22:55, 29 cze 2025