Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:11, 06 sty 2026

Wszystkim Koleżankom i Kolegom Ogrodnikom
do których nie dotarłam składam życzenia zdrowia i wszelkiej pomyślności , spełnienia planów i marzeń nie tylko ogrodowych w Nowym Roku.

zdjęcie z 23 grudnia, ozeana się nie poddaje
LIDKA 20:32, 06 sty 2026

Tess napisał(a)
Hej, Lidko, wszystkiego dobrego w 2026 roku

Przyszłam do Ciebie od Hani Gruszki, gdzie o wywaleniu platanów napisałaś. Chciałam się dowiedzieć, dlaczego. No i wiem, chodzi o wielkość (też posadziłam bezodmianowego). Ale ja chciałam mieć wielkie drzewo, żeby dawało cień na moją patelnię i na dom.
A po twoich przemyśleniach zaczynam mieć wątpliwości...
Znajdę gdzieś w wątku te platany? Wiem, że mają 4 i 5 lat.

Witam Tess, za życzenia dziękuje i odwzajemniam.

Rabata zwana Platanowa. Mam tu 3 klony crimsony, 2 platany i tulipanowiec. Szeroka że 22 m a głęboka ok 4. Platan pierwszy był pierwszych ogrodowych zakupów jak zaczełam myślec że tuje i trawa to będą dla mnie za mało.

Drzewa posadzone na przemian co ok 3 m, od prawej klon platan klon platan klon tulipanowiec.

Doszliśmy z mężem do wniosku że nie damy rady ich corocznie oglawiać z powodu zdrowia a jak puścimy na żywioł to wyjdą za płot i będzie kłopot bo tam jest droga dojazdowa do działki za nami. Szkoda ich bardzo bo teraz myślę że jeden mógłby być na środku działki ale już za późno.
Działka ma 1289m a część główna ogrodowa ok 700.

Główny ogród mam z prawego boku domu patrząc na front.

Pod płotami naokoło są rabaty i jedna duża na środku.
LIDKA 21:09, 06 sty 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tarcia ma rację, że czysty gatunek platana pozostawiony luzem nadawałby się jedynie na ogrodowego solitera. Tak jak to się widzi w amerykańskich przedogródkach.
Kilka lat temu stwierdziłam, że ograniczanie naturalnego wzrostu drzew (poprzez cięcie) jest szalenie upierdliwe, a czasem i niebezpieczne. Nie przybywa mi ani sił, ani zdrowia. Balansowanie z narzędziami do cięcia na sporej wysokości nie sprawia mi żadnej satysfakcji. Póki można takie drzewo wykopać i oddać w dobre ręce, to lepiej z takiej okazji skorzystać, a do ogrodu zaprosić takie, które będą sobie rosły bezobsługowo.
Lidko, wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich. Niech moc i zdrowie będą z Wami. Dziękuję za pamięć i wsparcie duchowe.

Hania dziękuje za życzenia.
Doszłam do wniosku że nie chce w ogrodzie drzew i krzewów z którymi nie dam sobie rady. Zdrowie moje i m jest nie stuprocentowe i nie będziemy się szarpać.

Wywaliłam już kilka miskantów i jeszcze myśle co z resztą. Na razie jeszcze będą te na basenowej, myślę też o tych dereniach na pniu bo trzeba je ciąć 2-3 razy w sezonie i puszczają odrosty. Losy 4 berberysów też się ważą.
Z hortensjami, różami i bylinami dam sobie radę. Innych krzewów nie mam dużo, że 3 kaliny , świdośliwa smoky, i kilka krzewuszek.
Także na wiosnę będzie przemeblowanie w ogrodzie. Ogroduje 5 lat a ciągle jestem zielona.
LIDKA 21:10, 06 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dołączam do drużyny, która jeszcze się z cebulkami nie wyrobiła. Zostały mi czosnki i trochę krokusów do posadzenia.
cebulki leżą nadal... Śnieg i grypa. Atak się cieszyłam że wolne od roboty mam.
LIDKA 21:12, 06 sty 2026

TAR napisał(a)
Widzialam w arboretum platana. Solidny kawal pieknego drzewa. Jednak nawet na moj ogrod bylby nieco za duzy. Musialabym pozbyc sie kilku innych gdybym na jednego chciala sie zdecydowac.
.

❤️
LIDKA 21:14, 06 sty 2026

Konieczki napisał(a)
U nas w parku w ciągu kilku lat urósł przepotezby, super bo cień jest i ławeczki ustawili- więc jakoś go nie widzę w naszych ogrodach. Pamiętam że Wieloszka miała platana ale ona to ogród miała w rozmiarze parku (ale polecam obejrzeć wątek)

Wątek Wieloszki znam, jejku i ile ona ma tam cięcia.
LIDKA 21:15, 06 sty 2026

MagdaLenka napisał(a)
Lidko, dziękuję serdecznie za życzenia w moim wątku.
Życzę Ci, aby nowy rok nie był naznaczony walką o zdrowie, lecz by przyniósł spokój i siłę do realizacji wszelkich marzeń. Ściskam mocno!

❤️❤️
LIDKA 21:15, 06 sty 2026

Monika83 napisał(a)
Lidka dziękuje za życzenia w moim wątku Dobrego roku!
LIDKA 21:19, 06 sty 2026

JoanNa napisał(a)
Lidko, wszystkiego najlepszego w 2026!
A ja właśnie myślałam o platanie bezodmianowym na tyłach działki-mam tam lekki prześwit między sosnami i chciałabym zasłonić dom sąsiadów, ale teraz po komentarzach dziewczyn zastanawiam się czy taki gigant nie przysłoni tych sosen.
A z cebulkami...no cóż, miesiąc temu panikowałam, że mam z nimi niewyróbkę. Udało mi się je wsadzić jeszcze przed świętami, między przymrozkami, po to...żeby tuż przed Wigilią zamówić na allegro 20szt Purissimy i 50szt mixu kolorów Także jak widać,krótko trwał mój foch na tulipany, haha. Zainspirowała mnie rolka p.Danusi. Już mam trochę cebul w donicach, ale przecież od przybytku donic głowa nie boli

Masz dużą działkę to platan albo tulipanowiec się zmieści. Mojego tulipanowca przesadzę też będzie duży.
Narcyzy sadzone w styczniu kwitły mi w normalnym terminie więc nie panikuje jeszcze. Pootwierałam paczki bo tulipany botaniczne kiełkują.
Tess 21:46, 06 sty 2026

LIDKA napisał(a)

Drzewa posadzone na przemian co ok 3 m, od prawej klon platan klon platan klon tulipanowiec.

Doszliśmy z mężem do wniosku że nie damy rady ich corocznie oglawiać z powodu zdrowia a jak puścimy na żywioł to wyjdą za płot i będzie kłopot bo tam jest droga dojazdowa do działki za nami. Szkoda ich bardzo bo teraz myślę że jeden mógłby być na środku działki ale już za późno.

Dziękuję, Lidko. Bardzo ładne masz już drzewa a do platanów śmieją mi się oczy
Ale fakt, duże są już.
Czy dotychczas były cięte? Bo tak ładnie zagęszczone. Jeśli tak, to o ile skracane gałązki?
Mój posadzony jesienią 2024, wiec jeszcze nie cięłam. Bałam się, że się nie przyjmie.