Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 21:59, 06 sty 2026

Tess napisał(a)

Dziękuję, Lidko. Bardzo ładne masz już drzewa a do platanów śmieją mi się oczy
Ale fakt, duże są już.
Czy dotychczas były cięte? Bo tak ładnie zagęszczone. Jeśli tak, to o ile skracane gałązki?
Mój posadzony jesienią 2024, wiec jeszcze nie cięłam. Bałam się, że się nie przyjmie.

Ciełam je 2 razy tak na kulke. One mają ok metrowe przyrosty po cięciu.
Ścięte czubki im nic nie zaszkodziły. Wytworzyły nowe i te też przyciełam.

Mój ten pierwszy był przesadzany chyba po roku i przeżył.

Gdzieś na forum kiedyś Danusia pokaxywała jak można ogławiać platany. To silne i długowieczne drzewa.
Magara 22:55, 06 sty 2026

Lidka, czytam o dylematach z dużymi drzewami. Nic nie doradzę mądrego, ale dobrze Cię rozumiem - to w sumie główny sens mojego wpisu
Ja też, pod wpływem forumowych trendów kilka lat temu posadziłam pewne drzewka bez sensu, ładu i składu. Niektóre jadą jak wściekłe i już się zastanawiam jak je ogarnę za 5/10 lat. Inne rosną leniwie, zapewne źle je posadziłam i kolejne lata dochodzą do siebie, ale przyjdzie czas, że wystrzelą. Są też takie jak np. mój tulipanowiec - lat ma chyba 7, przesadzany ze trzy razy, wciąż jest młodziakiem, chociaż teraz już dwumetrowym Ale on, bidak, co roku dostaje przymrozkiem i zaczyna życie od zera
Nie ma dobrych rad. W każdym ogrodzie dana roślina rośnie jak chce Myśl o tym, żeby się nią cieszyć, a nie uznawać za ciężar Buziaki
LIDKA 20:03, 07 sty 2026

Pierwsze tegoroczne zakupy ogrodowe, postanowiłam że sadzonki pomodorów i pora zakupie.
Rojodziejowa 20:06, 07 sty 2026

Lidzia, weź wysiej pomidorki, jaka to radość! Mówię Ci Choć jedną odmianę na próbę!
LIDKA 20:09, 07 sty 2026

Magara napisał(a)
Lidka, czytam o dylematach z dużymi drzewami. Nic nie doradzę mądrego, ale dobrze Cię rozumiem - to w sumie główny sens mojego wpisu
Ja też, pod wpływem forumowych trendów kilka lat temu posadziłam pewne drzewka bez sensu, ładu i składu. Niektóre jadą jak wściekłe i już się zastanawiam jak je ogarnę za 5/10 lat. Inne rosną leniwie, zapewne źle je posadziłam i kolejne lata dochodzą do siebie, ale przyjdzie czas, że wystrzelą. Są też takie jak np. mój tulipanowiec - lat ma chyba 7, przesadzany ze trzy razy, wciąż jest młodziakiem, chociaż teraz już dwumetrowym Ale on, bidak, co roku dostaje przymrozkiem i zaczyna życie od zera
Nie ma dobrych rad. W każdym ogrodzie dana roślina rośnie jak chce Myśl o tym, żeby się nią cieszyć, a nie uznawać za ciężar Buziaki

Magarku , los platanów przesądzony a tulipanowca chce zachować choć
w rok urósł ok metra i ma wyraźnie więcej gałęzi. Chyba też powinnam się go bać... Jednak chce go zachować bo on urodziwy jest.

No właśnie masz rację też w tym że trza się cieszyć roślinami, więc
Wobectego takie tylko chce mieć.
Patrycja_KG_Lu 08:09, 08 sty 2026

Ja z zakupem nasion warzywnych muszę się wstrzymać chociaż mnie kuszą. Przejrzałam i moje braki w nasionach są niewielkie = zbyt małe by opłacało się płacić za przesyłkę, więc muszę czekać, aż pojawią się dostępne stacjonarnie

Jak się skusisz za sprawą Asi na pomidorki i trzeba Cię podratować nasionkami pomidorków to daj na priv swój adres
LIDKA 22:03, 08 sty 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Lidzia, weź wysiej pomidorki, jaka to radość! Mówię Ci Choć jedną odmianę na próbę!

Asia nie namawiaj bo i tak walczę sama z sobą.
Rewolucja Platanowa może pociągnąć za sobą kolejne zmiany.
LIDKA 22:12, 08 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja z zakupem nasion warzywnych muszę się wstrzymać chociaż mnie kuszą. Przejrzałam i moje braki w nasionach są niewielkie = zbyt małe by opłacało się płacić za przesyłkę, więc muszę czekać, aż pojawią się dostępne stacjonarnie

Jak się skusisz za sprawą Asi na pomidorki i trzeba Cię podratować nasionkami pomidorków to daj na priv swój adres

Ja tylko podstawowe warzywna bo skrzyneczki mam malutkie. Zawsze najprędzej u mnie są w dino a zaraz potem w Brico.

Pomidory hmmmmm.....kusicie ale nie. Dziękuje. Sadzonki kupię.
Choć jeszcze się wącham czy mi się chce koło nich latać.

Planuje dużo tarasowania przez lato.