Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 20:20, 02 sty 2026

Sonka napisał(a)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, zdrowia i wszelkiej szczęśliwości.

Życzenia odwzajemniam Krysiu, ❤️

Ciągle się waham z tymi platanami a tulipanowiec zmieni miejsce na pewno ale ciąć go nie będę, widziałam taki piętnastoletni naturalny i ładny był, takiego wieku mojego drzewa mogę już nie zobaczyć
Patrycja_KG_Lu 09:37, 03 sty 2026

Dołączam do drużyny, która jeszcze się z cebulkami nie wyrobiła. Zostały mi czosnki i trochę krokusów do posadzenia.
TAR 13:19, 03 sty 2026

Widzialam w arboretum platana. Solidny kawal pieknego drzewa. Jednak nawet na moj ogrod bylby nieco za duzy. Musialabym pozbyc sie kilku innych gdybym na jednego chciala sie zdecydowac.
Konieczki 16:02, 03 sty 2026

U nas w parku w ciągu kilku lat urósł przepotezby, super bo cień jest i ławeczki ustawili- więc jakoś go nie widzę w naszych ogrodach. Pamiętam że Wieloszka miała platana ale ona to ogród miała w rozmiarze parku (ale polecam obejrzeć wątek)
MagdaLenka 20:07, 03 sty 2026

Lidko, dziękuję serdecznie za życzenia w moim wątku.
Życzę Ci, aby nowy rok nie był naznaczony walką o zdrowie, lecz by przyniósł spokój i siłę do realizacji wszelkich marzeń. Ściskam mocno!
Monika83 15:32, 04 sty 2026

Lidka dziękuje za życzenia w moim wątku Dobrego roku!
JoanNa 17:04, 04 sty 2026

Lidko, wszystkiego najlepszego w 2026!
A ja właśnie myślałam o platanie bezodmianowym na tyłach działki-mam tam lekki prześwit między sosnami i chciałabym zasłonić dom sąsiadów, ale teraz po komentarzach dziewczyn zastanawiam się czy taki gigant nie przysłoni tych sosen.
A z cebulkami...no cóż, miesiąc temu panikowałam, że mam z nimi niewyróbkę. Udało mi się je wsadzić jeszcze przed świętami, między przymrozkami, po to...żeby tuż przed Wigilią zamówić na allegro 20szt Purissimy i 50szt mixu kolorów Także jak widać,krótko trwał mój foch na tulipany, haha. Zainspirowała mnie rolka p.Danusi. Już mam trochę cebul w donicach, ale przecież od przybytku donic głowa nie boli
Gruszka_na_w... 12:56, 05 sty 2026

Tarcia ma rację, że czysty gatunek platana pozostawiony luzem nadawałby się jedynie na ogrodowego solitera. Tak jak to się widzi w amerykańskich przedogródkach.
Kilka lat temu stwierdziłam, że ograniczanie naturalnego wzrostu drzew (poprzez cięcie) jest szalenie upierdliwe, a czasem i niebezpieczne. Nie przybywa mi ani sił, ani zdrowia. Balansowanie z narzędziami do cięcia na sporej wysokości nie sprawia mi żadnej satysfakcji. Póki można takie drzewo wykopać i oddać w dobre ręce, to lepiej z takiej okazji skorzystać, a do ogrodu zaprosić takie, które będą sobie rosły bezobsługowo.
Lidko, wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich. Niech moc i zdrowie będą z Wami. Dziękuję za pamięć i wsparcie duchowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Tess 18:37, 06 sty 2026

Hej, Lidko, wszystkiego dobrego w 2026 roku

Przyszłam do Ciebie od Hani Gruszki, gdzie o wywaleniu platanów napisałaś. Chciałam się dowiedzieć, dlaczego. No i wiem, chodzi o wielkość (też posadziłam bezodmianowego). Ale ja chciałam mieć wielkie drzewo, żeby dawało cień na moją patelnię i na dom.
A po twoich przemyśleniach zaczynam mieć wątpliwości...
Znajdę gdzieś w wątku te platany? Wiem, że mają 4 i 5 lat.
Joku 18:51, 06 sty 2026

Cofnęłam się kilka stron do tyłu, wyczytałam ze były plany sadzenia cebul 5 i 6 stycznia. Ciekawa jestem czy udało się posadzić czy też ciebie śniegiem przysypało.