Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Agatorek 22:26, 23 cze 2021

Judith napisał(a)

Agnieszka, wbrew pozorom pomysł jest bardzo dobry. Przy takiej powierzchni jak Twoja kora będzie kosztować majątek.
A zrębki można zrobić sobie samemu w rozdrabniaczu do gałęzi. Powinny to być jednak gałęzie drzew iglastych. Jeśli w Twoim lasku rosną sosny - masz zapewnione zrębki na długi czas, zawsze znajda sie gałęzie do przycięcia lub suche (suche najlepsze).
Gdy ja organizowałam druga cześć działki miałam wielkie powierzchnie do wysypania korą - pożyczyliśmy wtedy rozdrabniacz od znajomych i naprodukowalismy kilka stert zrębków .

Niestety nasz lasek jest w 95%, albo i więcej, liściasty. Jak mi eM przekosi drogę, bo tam trawa teraz po pas, to jeszcze zrobię rekonesans.
Na pewno na sąsiedniej działce (kawałku lasku) jest więcej iglaków. Może się pouśmiecham do właściciela...

Obok moich rodziców jest las iglasty . Mama kiedyś też zbierała tam korę, już taką bardzo suchą, widać było, że starą.
Tylko jak przewieźć te suche gałęzie?
Judith 22:29, 23 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Niestety nasz lasek jest w 95%, albo i więcej, liściasty. Jak mi eM przekosi drogę, bo tam trawa teraz po pas, to jeszcze zrobię rekonesans.
Na pewno na sąsiedniej działce (kawałku lasku) jest więcej iglaków. Może się pouśmiecham do właściciela...

Obok moich rodziców jest las iglasty . Mama kiedyś też zbierała tam korę, już taką bardzo suchą, widać było, że starą.
Tylko jak przewieźć te suche gałęzie?

Przewieźć rozdrabniacz, a potem do siebie zrębki w przyczepce albo małej wywrotce .
LIDKA 03:24, 24 cze 2021

Judith napisał(a)
Fajny zakup! Ja dzisiaj kupowałam korę i okazało się, ze mocno podrożała.. Pan mi wyjaśnił, ze VAT wzrósł z 8% do 20%... Zdążyłaś zamówić przed podwyżką?

Zamawialam z olx. 3 raz u tego samwgo Pana. I to 3 porcja w ilosci 45 szt. Nie wiem jaki vat bo nie bralam paragonu.myśle że kora podrożała bo szczyt sezon ogrodwego jest. U nas 9 zl za 80 l.

Ale to kora swieża.lasem pachnie.
LIDKA 03:27, 24 cze 2021

Roocika napisał(a)
Straszna parówa po deszczu była, u nas też i tez dziś komary u mnie żarły

Edit. a mają dużo cienia? Buki jak mają więcej cięenia zielenieją trochę.

Mają cien moje buczki z rana chyba do 10 lub 11.
Musze zaobserwować tylko nie mam kiedy bo w pracy jestem od 9.00.
sylwia_slomc... 08:22, 24 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Zamawialam z olx. 3 raz u tego samwgo Pana. I to 3 porcja w ilosci 45 szt. Nie wiem jaki vat bo nie bralam paragonu.myśle że kora podrożała bo szczyt sezon ogrodwego jest. U nas 9 zl za 80 l.

U nas kora w ogrodniczym na miejscu po 18 zł za 80 l ziemia uniwersalna po 12zł, nie wiem jak w marketach...
Judith 08:54, 24 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Sezon nie ma tu nic do rzeczy . Kupuje korę od lat w tym samym sklepie i tylko w sezonie. Zreszta chyba jak każdy?
VAT wzrósł od dnia 21 kwietnia tego roku z 8% do 23%. Przy czym ten wzrost dotyczy kory sosnowej drobnej. Sprawdzone.
Judith 08:59, 24 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas kora w ogrodniczym na miejscu po 18 zł za 80 l ziemia uniwersalna po 12zł, nie wiem jak w marketach...

U mnie podobnie - za worek 50l drobnej kory zapłaciłam wczoraj prawie 10 zeta. Przed podwyżką było koło 7.
Martka 22:47, 25 cze 2021

Lidka, jak u Ciebie po tych pogodowych zawirowaniach?
LIDKA 08:32, 26 cze 2021

Martka napisał(a)
Lidka, jak u Ciebie po tych pogodowych zawirowaniach?

Deszcz od 4 dni. Roslinki się cieszą
Skrzyp i perz najabardziej hahaha

Pozatym moja glina zmiękła bo mokra i harcuje mi nornica albo kret. Robi korytarze pod powierzchnią ziemi i czasem sa dziurki.
Dzis teść przyjedzie polowac bo meza nie ma.

W ten weekend mam nadzieje zakryc kora to co niedokończone. A od nastepnego weekendu zaczac regularne pielenie.

LIDKA 08:34, 26 cze 2021

Judith a w jakim sklepie ta drobna kora bo wg nnie to tanio.
U nas 20 l drobnej jest za 17 zl.