Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Anda 12:52, 18 cze 2021

Judith napisał(a)

Anda, nie rozumiem... Pochylasz sie nad owadami zalecając opryski własnej roboty, a na nornice - tez istotne w przyrodzie - doradzasz okrutne metody zabijania...

No widzisz jaka ja skomplikowana jestem. Na dodatek na ślimaki stosuję ekologiczne granulki… A na mączniaka opryski z mleka niepasteryzowanego… Wszystkie metody zabijania czegokolwiek są okrutne, czy eko czy nie eko. Pytanie tylko, czy wszystkie muszą być stosowane tylko po to, żeby nie było strat w estetyce i czy plaga nornic może się równać z paroma mszycami czy dziurkami na dwóch liściach. To temat rzeka i najchętniej rozmawiam o tym, a nie piszę. Wiele słów można wtedy zrozumieć opacznie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:55, 18 cze 2021

Roocika napisał(a)

Tak czytałam gdzieś, napisałam, że nie próbowałam
Ewa raczej żartowała
Dużo jest takich dziwnych sposobów opisanych w internecie
Posypalam mączka bazaltową w skrzyniach przeciw ślimakom, ponoć nie lubią po niej chodzić ale jakieś pojedyncze jednak lubią i im nie przeszkadza

Jednak już mnie dobrze znasz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 12:56, 18 cze 2021

Anda napisał(a)

Jednak już mnie dobrze znasz

no to się nabrałam ehhehe
Marlenaa 13:09, 18 cze 2021

Dobre z tymi żelkami. U mnie to dzieci uczulone na jakiś składnik w tych żelkach. Jak raz przykleił się do twarzy to czerwona spuchnięta plama została. Może jak Nornica uczulona...
Mirka 13:27, 18 cze 2021

Tu czytałam o tej mące.
https://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/jak-zwalczac-mrowki-w-ogrodzie-id60.html
Anda 13:39, 18 cze 2021

Marlenaa napisał(a)
Dobre z tymi żelkami. U mnie to dzieci uczulone na jakiś składnik w tych żelkach. Jak raz przykleił się do twarzy to czerwona spuchnięta plama została. Może jak Nornica uczulona...

Współczuję. Ogólnie w jedzeniu może ukrywać się wiele alergenów.

Z nornicami trudna rozprawa. Jeśli ogród przy polach to i kilogramy żelków nie pomogą
Marlenaa 07:57, 20 cze 2021

U mnie wkoło same pola, więc nornic sporo. Ale od ponad roku mam bardzo łowną kotkę i ona najlepiej pomaga Przynosi nornice i wszelkie myszowate, turkucie też lubi, ostatnio nawet kreta upolowała, a w tamtym tygodniu czaiła się na bociana Żartujemy sobie z mężem, że niedługo krowę z pola przywlecze
LIDKA 09:20, 20 cze 2021

U nnie kot nie wchodzi w gre. Mam psa aleto blokowe wychowanie wiec nie poluje. Ma 14 lat.
LIDKA 09:23, 20 cze 2021

U nnie kot nie wchodzi w gre. Mam psa ale to blokowe wychowanie wiec nie poluje. Ma 14 lat.
Martka 11:22, 20 cze 2021

Marlenaa napisał(a)
[...] od ponad roku mam bardzo łowną kotkę [...] Żartujemy sobie z mężem, że niedługo krowę z pola przywlecze

Uśmiałam się no ale bez krowy byłby problem z tytułem wątku Ja nie mam kotki, ale z sąsiedztwa zawsze któraś wpadnie i zatroszczy się o porządek. Nawet wybaczam, że obsiusiwuje nieustannie donice. Nornice uspokoiły się po założeniu trawnika z siatką, przeniosły się na niezagospodarowaną działkę do sąsiada, widziałam to na własne oczy jak podczas prac koparki wynosiły małe i biegły przed siebie.
Lidka, jak Ci jest na nowym miejscu, że tak spytam, nie tęsknisz za wsześniejszym?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies