Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 19:40, 27 maj 2026

ajka napisał(a)
Musisz teraz zrobić rabatę pod same rodki, a nie wywalać. To były dopiero błąd ogrodowy

Nie mam już miejsca. A z trawnika została ścieżka 3 m szeroka. Synowa twierdzi że dla wnuków to będzie za mało. musi zostać bo gdzie huśtawkę i może piaskownice postawię?
LIDKA 19:42, 27 maj 2026

aagaaz napisał(a)
Śliczne te rodki Mój jeden chyba przymarzł ,drugi zaczyna kwitnienie. Miejsce mu chyba sprzyja.

Orliki też cudne .

Dzięki
Dużo się koło nich kręcę i dbam. Nawozy woda cięcie. Póki co są i cieszą dzięki.
Angelika95 20:06, 27 maj 2026

Lidka jak długo czekałaś aż gałązki gaury puszczą korzonki w wodzie? Bo dobrze pamiętam, że Ty ukorzenialas? I jeszcze jedno pytanie, czytałam że będziesz nawozila swoje głogi po kwitnieniu. Czym? I czy ja swojego nowo posadzonego też bym mogła? Jak z innymi drzewami? Wiśnie i buki też mogę naokoło wyłożyć np obornikiem granulowanym?
asica 20:24, 27 maj 2026

To ja sie wypowiem co sądzę o swoich rodkach.
Same w sobie sa piękne.I najpierw ma sie ochotę na wszystkie kolory świata. Potem robi się pstrokato. Wiec ja sugerowałabym sie zdecydować się na jakiejś tonacje.
Poza tym każda odmiana ma inny pokrój, wiec też warto, żeby były spójne.
No i niektóre są piękne cały rok, a inne są łysawe lub liscie są poskręcane lub przypalone upałem. Ale kupując cieżko stwierdzi ktora odmiana sobie poradzi.

Z czasem rodki sa coraz większe, okazuje sie ze 10 lat minęło jak z bicza trzasnął. I zajmują kawał miejsca w ogrodzie .

Aktualnie zmieniły mi sie preferencje. Albo może zawsze miałam, tylko o tym nie wiedziałam. Wolę sielsko. A rodki wydają mi się parkowe.

Inne zalety: osłaniają mnie fajnie od ulicy. I wyższe odmiany moga stanowić tło zamiast kolumnowych iglakow lub ciętych żywoplotow.

LIDKA 20:35, 27 maj 2026

Angelika95 napisał(a)
Lidka jak długo czekałaś aż gałązki gaury puszczą korzonki w wodzie? Bo dobrze pamiętam, że Ty ukorzenialas? I jeszcze jedno pytanie, czytałam że będziesz nawozila swoje głogi po kwitnieniu. Czym? I czy ja swojego nowo posadzonego też bym mogła? Jak z innymi drzewami? Wiśnie i buki też mogę naokoło wyłożyć np obornikiem granulowanym?

Przemieszaj ten obornik ze ściółką albo glebą. Ja sypnę azofoski bo mój pies ma świra na obornik I i nie chce żeby go żarł bo naje też kory i potem chory jest. Już to wiosna przerobiłam .
Obornik jest naturalny i nie zaszkodzi roślinom. Tylko nie daj przy samych pniach.
Co do Gaury to ok 2 tyg. stała w przezroczystym naczyniu na wschodnim oknie . I nie ciasno wkładałam gałązki.

LIDKA 20:41, 27 maj 2026

asica napisał(a)
To ja sie wypowiem co sądzę o swoich rodkach.
Same w sobie sa piękne.I najpierw ma sie ochotę na wszystkie kolory świata. Potem robi się pstrokato. Wiec ja sugerowałabym sie zdecydować się na jakiejś tonacje.
Poza tym każda odmiana ma inny pokrój, wiec też warto, żeby były spójne.
No i niektóre są piękne cały rok, a inne są łysawe lub liscie są poskręcane lub przypalone upałem. Ale kupując cieżko stwierdzi ktora odmiana sobie poradzi.

Z czasem rodki sa coraz większe, okazuje sie ze 10 lat minęło jak z bicza trzasnął. I zajmują kawał miejsca w ogrodzie .

Aktualnie zmieniły mi sie preferencje. Albo może zawsze miałam, tylko o tym nie wiedziałam. Wolę sielsko. A rodki wydają mi się parkowe.

Inne zalety: osłaniają mnie fajnie od ulicy. I wyższe odmiany moga stanowić tło zamiast kolumnowych iglakow lub ciętych żywoplotow.

Asia racje masz . Albo preferencje się zmieniają albo nabieramy wiedzy i stajemy się bardziej świadomi.

Mi kolory rodków nie przeszkadzają żadne. Kłopot widzę w odległości od tuj w jakich je posadziłam .
A innego miejsca z odrobiną cienia nie mam.
Utrzymanie ich w dobrej kondycji to sporo pracy
Widzę je z bocznych okien salonu i fajnie ze są zimozielone.
olciamanolcia 20:48, 27 maj 2026

LIDKA napisał(a)

Kłopot widzę w odległości od tuj w jakich je posadziłam .
A innego miejsca z odrobiną cienia nie mam.
Utrzymanie ich w dobrej kondycji to sporo pracy

Wszystko co rosnie w poblizu tui ma kłopot.
Widziałam to u siebie więc poszerzyłam sporo rabate pod grabami bo tuje nie dały nikomu spokojnie rosnąć
Przy ostatnich zabiegach czyszczenia rabaty popodcinałam tym cholerom korzenie a i wywaliłam calą szmatę spod kamieni.
Chyba pomogło
Moim zdaniem tuje powinny rosnąć same
U Ciebie jest dość wąska ta rabata więc ja bym zostawiła je tam solo
szkoda rodków
LIDKA 20:52, 27 maj 2026

olciamanolcia napisał(a)

Wszystko co rosnie w poblizu tui ma kłopot.
Widziałam to u siebie więc poszerzyłam sporo rabate pod grabami bo tuje nie dały nikomu spokojnie rosnąć
Przy ostatnich zabiegach czyszczenia rabaty popodcinałam tym cholerom korzenie a i wywaliłam calą szmatę spod kamieni.
Chyba pomogło
Moim zdaniem tuje powinny rosnąć same
U Ciebie jest dość wąska ta rabata więc ja bym zostawiła je tam solo
szkoda rodków

Justynka ja tu szmaty nie mam od 4 lat. One sobie rosną ale mnie męczy że je blisko posadziłam.
2 krzaki rodków już związałam i je tnę . Ale lata lecą a mi się odechciewa i sił ubywa.
TAR 21:46, 27 maj 2026

Moje rodki wygladaja fatalnie. Jakos nie chca u mnie rosnac. Jak padna to trudno.
LIDKA 21:58, 27 maj 2026

TAR napisał(a)
Moje rodki wygladaja fatalnie. Jakos nie chca u mnie rosnac. Jak padna to trudno.

Będzie miejsce na nowe chciejstwa.

Moja miłością są hortensje i gdybym na początku to wiedziała to tu w miejscu rodków rosłyby jakieś z anabellek.