Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Magara 22:43, 28 maj 2026

Lidka, rozważ wielosiły, szczególnie polecam haeven scent. U mnie to jedna z pierwszych kwitnących bylin. Kwitnie już w kwietniu, stosunkowo długo (dobrze ponad miesiąc), ładnie przyrasta, ładnie się przebarwia, nie sieje (ten akurat).
Jakby co to mam sprawdzony namiar na allegro, bo co roku dokupuje i dosadzam
Mam też innego - o bardziej limonkowych liściach i jaśniejszych kwiatach (chyba stairway to haeven) - też polecam.
LIDKA 22:53, 28 maj 2026

Magara napisał(a)
Lidka, rozważ wielosiły, szczególnie polecam haeven scent. U mnie to jedna z pierwszych kwitnących bylin. Kwitnie już w kwietniu, stosunkowo długo (dobrze ponad miesiąc), ładnie przyrasta, ładnie się przebarwia, nie sieje (ten akurat).
Jakby co to mam sprawdzony namiar na allegro, bo co roku dokupuje i dosadzam
Mam też innego - o bardziej limonkowych liściach i jaśniejszych kwiatach (chyba stairway to haeven) - też polecam.

Wielosilł jakiś jeden błękitny mam. Listki ładne ale kwiatuszek niepozorny .
Potrzebuję czegoś co będzie cieszyć z daleka.
Obejrzę te wielosily.
Dzięki za propozycję Magara.
Magara 23:10, 28 maj 2026

Lidka, ja sadziłam po trzy, rozrosły sie już w pierwszym sezonie. Teraz to już z daleka wzrok przyciągają Wiem, że Basia (chyba?) kupowała z tego samego źródła w tym samym czasie co ja.
Jak będziesz chciała - zrobię zdjęcia.
LIDKA 05:03, 29 maj 2026

Magara napisał(a)
Lidka, ja sadziłam po trzy, rozrosły sie już w pierwszym sezonie. Teraz to już z daleka wzrok przyciągają Wiem, że Basia (chyba?) kupowała z tego samego źródła w tym samym czasie co ja.
Jak będziesz chciała - zrobię zdjęcia.

To poproszę !
tulucy 10:43, 29 maj 2026

Wwieczornik widac z daleka i pachnie. Ale się sieje. To dwuletnia roślinka, po kwitnieniu zanika i pojawia się w różnych dziwnych miejscach
Siałam raz i mam do tej pory mimo zmiany ogrodu.
Angelika95 11:12, 29 maj 2026

Lidka, a jaką wysokość osiągnęły Twoje gaury w tamtym roku?
Angelika95 11:20, 29 maj 2026

Wieczornika damskiego sadzonki nabyłam w tamtym roku i teraz kwitnie mi pierwszy raz - jestem zakochana. Wyrazisty różowy kolor, który widać z daleka i potwierdzam, że pięknie pachnie. U mnie marne 3 roślinki, ale mam nadzieję, że się wysieje i z roku na rok będzie go coraz więcej. Występuje też w wersji białej.
Roocika 22:18, 29 maj 2026

LIDKA napisał(a)

To poproszę !

Ja też
tulucy 23:05, 29 maj 2026

Wieczornik jest jeszcze fioletowy i mieszanki się tworzą. Mam teraz taki bardzo bladofietowy, prawie biały.
Ichigo 09:51, 30 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Coś wam pokaże. To rabatka rododendronowa w pobliskiej szkółce. Na plac z roślinami wchodzi się przez ogród właścicielki.
Rodki posadzone były na pełnym słońcu. Włóknina korą i woda ze spryskiwaczy w pełnym słońcu. Rabata ma kilkanaście lat i była już na długo zanim powstała tam szkółka. Teraz już nieco cieniują ją brzoza która zdążyła urosnąć ale podlewanie ze spryskiwaczy widuje nadal.

Mój różanecznik absolutnie ginął w pełnym słońcu. Odżył dopiero jak go przesadziłam do cienia. Nie rozumiem, jak to jest z tymi rodkami, że u jednych dobrze rosną w takich warunkach, a u innych w kompletnie odmiennych.

Jeśli potrzebujesz o tej porze roku plamy koloru na rabacie tak może posadź azalie Babuschka. Mam jedną i rośnie w pełnym słońcu. Widać ją z daleka - taka moja propozycja .