Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 08:17, 29 cze 2026

Klaudia moje 3 coniji zdechły z dnia na dzień chyba 2 lata temu. Wykopałam bo nie było szans na ratunek.

Klaudia a Co chcesz sadzić bo ja drzewa wczoraj posadziłam i stoją . Nie zwiedly ale zrobiłam to o świcie przed słońcem. Nawet z korzeni wypłukałam torf wodą z pistoletu.
Teraz podlewania trzeba pilnować .

U Ciebie by pasowało drzewo lub drzewka żeby ci ocieniły taras.
Narsilia 09:10, 29 cze 2026

Wiesz co Lidka myślałam aby przynieść sobie samosiejki brzóz i posadzić że 3 w rogu działki tam jest południowy wschód to by ładnie zacinily albo jakaś Lipkę , no i jednak coś w okolicy tarasu by się przydało tylko jak to wcisnąć,

Musiałabym cały ten mój kwadratowy kliknij przebudować i powiększyć i tam dać drzewa też
LIDKA 10:18, 29 cze 2026

Gaura to must have tego lata.

Kocham miłością wzajemną
!
LIDKA 10:21, 29 cze 2026

Dla Kasi
Kanzan

Amonogawy

Zostawię im gołe pnie takie po 1 m a potem niech już rosną swobodnie

Patrycja_KG_Lu 10:42, 29 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Klaudia moje 3 coniji zdechły z dnia na dzień chyba 2 lata temu. Wykopałam bo nie było szans na ratunek.

Klaudia a Co chcesz sadzić bo ja drzewa wczoraj posadziłam i stoją . Nie zwiedly ale zrobiłam to o świcie przed słońcem. Nawet z korzeni wypłukałam torf wodą z pistoletu.
Teraz podlewania trzeba pilnować .

U Ciebie by pasowało drzewo lub drzewka żeby ci ocieniły taras.

Nie ogarniam jak to robicie, Ty czy Marcin. Ja mało odwagi miałam do rozplątywania korzeni czy wygrzebywania torfu i sadziłam niemal nienaruszając bryły korzeniowej. Na wiosnę po zakupie wiśni wczesnej na pniu Kojou-no-mai zauważyłam mnóstwo perzu w doniczce. Namoczyłam ją na 15-20 minut, rozplątałam, wyciągnęłam całe kłącza perzu. Wsadziliśmy i podlewaliśmy wielokrotnie przez jakiś czas po posadzeniu. Niestety po kwitnieniu pojawiły się małe listki i potem stopniowo zasychały, a teraz obecnie już stoi uschnięty drapak. Zraziłam się tym przypadkiem do grzebania w korzeniach.

Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
MartaCho 11:05, 29 cze 2026

LIDKA napisał(a)

Coś pięknego! Wspaniałe są te łany gaury!
Przez ten upał widzę tutaj słuszną porcję lodów śmietankowych
Narsilia 11:22, 29 cze 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie ogarniam jak to robicie, Ty czy Marcin. Ja mało odwagi miałam do rozplątywania korzeni czy wygrzebywania torfu i sadziłam niemal nienaruszając bryły korzeniowej. Na wiosnę po zakupie wiśni wczesnej na pniu Kojou-no-mai zauważyłam mnóstwo perzu w doniczce. Namoczyłam ją na 15-20 minut, rozplątałam, wyciągnęłam całe kłącza perzu. Wsadziliśmy i podlewaliśmy wielokrotnie przez jakiś czas po posadzeniu. Niestety po kwitnieniu pojawiły się małe listki i potem stopniowo zasychały, a teraz obecnie już stoi uschnięty drapak. Zraziłam się tym przypadkiem do grzebania w korzeniach.

Patrycja ja też nigdy nie rozplstywalam korzeni , a bryła obluzowuje tyle co muszę nacisnąć doniczkę i jakoś nigdy nie miałam problemu rośliny się przyjmowały i ładnie powiększały bryły korzeniowe bo u mnie często tetrisy A ziemię mam raczej zbira bo glina
TAR 11:39, 29 cze 2026

Lidziu, po pierwsze to napisze, ze róze masz oblednie pieknie. Kortowa pokazuje na co ja stac.
Nie ogarniam jak mozecie cos robic w ten upal. Ja praktycznie siedze w domu i sie chlodze lub siedze w bulgocie i tez sie chłodze.

Kolejny sezon zastanawiamy sie czy nie kupic jednak basenu i chyba to zrobimy. Znalezlismy w ogrodzie miejsce gdzie pasuje i mnie i lubemu (w koncu doszlismy do consensusu ) I mozliwe, ze wiosna sobie postawimy taki podobny do twojego.

Narsilko, skad ci sie wzial Emulpar o tej porze roku? Ogolnie przy takich temperaturach zadna chemia nie jest wskazana i popaliłaby ci rosline. A przedziorki najprosciej i na szybko, bezbolesnie w te upały trzeba bylo zlac woda. Oczywiscie nie w pelnym słoncu a wieczorem kiedy upaly sa mniejsze. I robic to codziennie przez kila dni. Po co chemia od razu. Dzis by roslina zyla.
Co do drzew. Brzozy to pijaki, lubia wode. A lipa rosnie bardzo długo by dac jakikolwiek cien. Moze inne mniejsze drzewko szybciej rosnace.

Patrycja, praktycznie kazda rosline wypłukuje do gołego korzenia o ile jest taka mozliwosc. Dwa razy tego nie zrobilam a w komposcie z ogrodniczego w doniczkach były larwy pędrakow i jedna z roslin poszla do roslinnego nieba, za pozno sie zorientowalam. Druga rosline wykopalam i usunelam bryle ziemi, dolek tez obczyscilam. Teraz z tego ogrodniczego jak cos kupuje to obowiazkowo sprawdzam, czy nie ma pedrakow.
Nigdy roslina mi jeszcze nie padla po takich zabiegach, czasem zbiera sie dłuzej ale przezywa. Mam jeszcze jedna zasade. Czasem bryla jest tak przekorzeniona, ze nie da sie jej rozplatac. Wtedy mocze rosline w wodzie kilka godzin i czekam by wszelkie talatajstwo wyszlo, ostatnio byly to slimaki.

Marta - z tymi lodami to w punkt
Ulina 12:01, 29 cze 2026

Róźe i gaura to u Ciebie strzałka w dziesiątkę
Wpadłabym na kąpiel w basenie i przy okazji pogwarzyć o kwiatkach, kiedyś u Madzi miałam taki motyw latem i do dziś najmilej go wspominam.
ewsyg 12:45, 29 cze 2026

LIDKA napisał(a)

Magara woda w te upały to ulga. Mam domek w ładnym ogródku do tego basen . Nie chce mi się dooopki nigdzie ruszać. Tylko szkoda że muszę do roboty chodzić

https://share.google/nLbJpnIWJKsEtWC5J

Te szelki były z internetu a w linku sposób używania.

Fajne te szelki, nie wiedziałam, że jest coś takiego.

Tak bardzo podoba mi się gaura, a ona nie lubi mojego ogrodu

Wiesz, że kocham róże, więc zostawiam słowa zachwytu.