Też tuje bardzo lubię mam szmaragdy i Brabanty. Szmaragdy przycinam tylko czubki. Brabanty co 2 lata czubki i boczki są gesciutkie. Podsypane dobrze kora i linia królująca z 2 stron.
Tuje mają palowy korzeń ale tuż pod powierzchnią maja pajęczynę korzenkow z których czerpią wodę i składniki odżywcze więc jak korzenie mają konkurenta silniejszego to słabo rosną. U mnie tuje niektóre mają po 12 lat.
Bardzo ważne dla tuji jest podlewanie i przynajmniej wiosenne nawożenie są później przez cały sezon zdrowe i ładnie rosną. Nawet w listopadzie podlewam tuje. Czasem też nawoze dolistnie w ciągu sezonu.
Nie lubią zalewania!!! Żółkną.
Mam tuji ok 300.
Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.
Ela,.co zrobić żeby szmaragdy zaczley tworzyć ekran. Mają ze 2 metry, sądziliśmy je z 7 -8 lat temu.w zeszłym roku je przycirlam w tym jeszcze ani nie przycirlam ani nie wyczyscialam środka...jedynie to nawóz sypnęłam...po jakim czasie u Ciebie zaczęły tworzyć ekran?
Basia moje w zeszłym roku chorowały. Popekała im kora na wiosnę na dole tuż nad ziemią. a latem część zżółkła i mimo ratowania nawozami i opryskami część wywaliłam.
dosadziłam nowe i czekam na efekt.