Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 13:23, 16 kwi 2021

Milka napisał(a)

W pełni się zgadzam ja je lubię i już nie mam z nimi żadnej pracy

buziaczki
LIDKA 13:27, 16 kwi 2021

Wiaan napisał(a)
Wykupiłyście mi Artemis z flo... jeszcze pan polecał White Meidiland jako nie osypującą się. Jednak sobie myślę, że ta Artemis ma ładniejszy, pełniejszy kwiat.
Mają jeszcze ją mieć w ofercie.

też na nią patrzyłam. artemis kupiłam 2 szt. jeszcze coś na pergole musze wybrac i na niską obwódkę.

musze zobaczyć co wykombinujesz i razem z rózami posadzisz bo pomyslu brak.

Ja sobie robie notatki i plany i listy roślin i czekam na te moja glebogryzarkę.
Mam ostatni dzwonek na przesadzanie drzew bo wszystko w pączkach.
Basia_KRK 13:28, 16 kwi 2021

Princess Aleksandra of Kent jest na mojej liście, piękna jest i podobno zdrowo rośnie.
ElzbietaFranka 14:29, 16 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

sadziłam małe i w gołej ziemi rosną milion razy lepiej niz w trawie. miałam w trawie i chorowały. Ewidentnie lubią czysto i korę, tam gdzie mam już kore i kartony są najładniejsze.

Też tuje bardzo lubię mam szmaragdy i Brabanty. Szmaragdy przycinam tylko czubki. Brabanty co 2 lata czubki i boczki są gesciutkie. Podsypane dobrze kora i linia królująca z 2 stron.
Tuje mają palowy korzeń ale tuż pod powierzchnią maja pajęczynę korzenkow z których czerpią wodę i składniki odżywcze więc jak korzenie mają konkurenta silniejszego to słabo rosną. U mnie tuje niektóre mają po 12 lat.

Bardzo ważne dla tuji jest podlewanie i przynajmniej wiosenne nawożenie są później przez cały sezon zdrowe i ładnie rosną. Nawet w listopadzie podlewam tuje. Czasem też nawoze dolistnie w ciągu sezonu.
Nie lubią zalewania!!! Żółkną.
Mam tuji ok 300.
LIDKA 15:27, 16 kwi 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Też tuje bardzo lubię mam szmaragdy i Brabanty. Szmaragdy przycinam tylko czubki. Brabanty co 2 lata czubki i boczki są gesciutkie. Podsypane dobrze kora i linia królująca z 2 stron.
Tuje mają palowy korzeń ale tuż pod powierzchnią maja pajęczynę korzenkow z których czerpią wodę i składniki odżywcze więc jak korzenie mają konkurenta silniejszego to słabo rosną. U mnie tuje niektóre mają po 12 lat.

Bardzo ważne dla tuji jest podlewanie i przynajmniej wiosenne nawożenie są później przez cały sezon zdrowe i ładnie rosną. Nawet w listopadzie podlewam tuje. Czasem też nawoze dolistnie w ciągu sezonu.
Nie lubią zalewania!!! Żółkną.
Mam tuji ok 300.

300 szt to dużo bardzo. mam nadzieję że moje też kiedyś będą duże i ładne.
BASIA8 15:40, 16 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

Będą duże i na pewno ładne tuje to wdzięczne roślinyJa mam mniej niż koleżanka bo jakieś 200 i zadowolona jestem
ElzbietaFranka 16:35, 16 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.
sarenka 16:37, 16 kwi 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.

Ela,.co zrobić żeby szmaragdy zaczley tworzyć ekran. Mają ze 2 metry, sądziliśmy je z 7 -8 lat temu.w zeszłym roku je przycirlam w tym jeszcze ani nie przycirlam ani nie wyczyscialam środka...jedynie to nawóz sypnęłam...po jakim czasie u Ciebie zaczęły tworzyć ekran?
LIDKA 16:42, 16 kwi 2021

BASIA8 napisał(a)

Będą duże i na pewno ładne tuje to wdzięczne roślinyJa mam mniej niż koleżanka bo jakieś 200 i zadowolona jestem

Basia moje w zeszłym roku chorowały. Popekała im kora na wiosnę na dole tuż nad ziemią. a latem część zżółkła i mimo ratowania nawozami i opryskami część wywaliłam.
dosadziłam nowe i czekam na efekt.
Agatorek 18:30, 16 kwi 2021

LIDKA napisał(a)

To maść ogrodnicza . Sama nie wiedziałam że jak wyschnie bedzie biała. Najpierw to były w ciapki posmarowane tam gdzie odcięte gałązki. W końcu posmarowałam cale. I takie wyszly

A, no tak, smaruje się po cięciu, zapomniałam