Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

pestka56 15:38, 19 lut 2024

W taki sam sposób chroniłam się przed chwastami z sąsiedniej pustej działki. Położyłam matę na metr szeroko. Po 4 latach myślałam że furii dostanę jak ją ściągałam. Perz pod nią utworzył kłębowisko korzeni i poprzebijał się. Folia z tej maty podczas zdjemowania darła się na paski i latałam po okolicy zbierając to paskudztwo bo wiatr rozwiewał.
A ziemia po spodem... tragedia, sama pleśń i ani jednej dżdżownicy. Dobrze, że tam nic nie posadziłam. Od tamtej pory kładę kartony i na nie sypię ściółkę. Na 2 sezony wystarczają. Potem kładę następną warstwę. W zeszłym roku zrobiłam w ten sposób podkład pod 2 nowe rabaty. Nie zdjemowałam darni.

Może lepiej wkopać przy płocie ogranicznik. Są różnej szerokości, nawet takie do bambusów 70cm.
LIDKA 15:48, 19 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Lidka, a mogłabyś wstawić jakieś zdjęcia tego rozwiązania?
Ja myślę, żeby taką folię wkopać wzdłuż ogrodzenia, bo perzu od sąsiadów nie ogarniam.

zdjęcie zrobię jutro
LIDKA 15:49, 19 lut 2024

pestka56 napisał(a)
W taki sam sposób chroniłam się przed chwastami z sąsiedniej pustej działki. Położyłam matę na metr szeroko. Po 4 latach myślałam że furii dostanę jak ją ściągałam. Perz pod nią utworzył kłębowisko korzeni i poprzebijał się. Folia z tej maty podczas zdjemowania darła się na paski i latałam po okolicy zbierając to paskudztwo bo wiatr rozwiewał.
A ziemia po spodem... tragedia, sama pleśń i ani jednej dżdżownicy. Dobrze, że tam nic nie posadziłam. Od tamtej pory kładę kartony i na nie sypię ściółkę. Na 2 sezony wystarczają. Potem kładę następną warstwę. W zeszłym roku zrobiłam w ten sposób podkład pod 2 nowe rabaty. Nie zdjemowałam darni.

Może lepiej wkopać przy płocie ogranicznik. Są różnej szerokości, nawet takie do bambusów 70cm.

Kasia ten pasek foli mam tymczasowo
akcję wywalania włókniny miałam jak połowa z nas tu na O.
pestka56 16:44, 19 lut 2024

Wiem, że tymczasowo. U mnie też była tymczasowo, ale opisałam, bo do ciebie zaglądają początkujący ogrodnicy, więc warto powtarzać takie informacje.
olciamanolcia 08:20, 20 lut 2024

Pani ale Ty masz porządeczek
Mam ogarnieta rabate z werbeną grabową i do końca brzozową-reszta stoi i straszy bo ciagle mokro i deszczowo.

mrokasia 08:30, 20 lut 2024

LIDKA napisał(a)

Po dzisiejszym sprzątaniu już rozumiem co Judith ma za huk roboty z liśćmi. Moje drzewa młode i chyba musze sobie nawyk sprzatania liści i bylin jesienią wyrobić. Żeby wiosną głównie ciąć.

Mam to samo. I drzewa też nie duże a liści mnóstwo. Pod magnoliami kołdra, pod Kanzanami dywan…
LIDKA 11:24, 20 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)
Pani ale Ty masz porządeczek
Mam ogarnieta rabate z werbeną grabową i do końca brzozową-reszta stoi i straszy bo ciagle mokro i deszczowo.

Jeszcze nie wszędzie. Dziś działam. Na razie myję donice i wymieniam ziemię. Szykuje już na jednoroczne.

Popaduje a miałam ciąć seslerie i resztę.
LIDKA 11:26, 20 lut 2024

mrokasia napisał(a)

Mam to samo. I drzewa też nie duże a liści mnóstwo. Pod magnoliami kołdra, pod Kanzanami dywan…

Co to będzie za parę lat? Pożyjemy to zobaczymy.
pestka56 12:04, 20 lut 2024

U mnie z liści co roku jakiś metr sześcienny ziemi liściowej
Narsilia 14:35, 20 lut 2024

Hej dzięki za słowa otuchy no tylko drzemki mi zostają na ogród , a dziś jeszcze na domiar złego padało jak mały spał to tylko te doniczki w domu ogarnełam,ale Lidzia już u ciebie czyściutko i czuć wiosnę , a poza ogrodem to tu główne życie towarzyskie ogrodowiska się chyba toczy