Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Margo2 23:50, 20 lut 2024

Z tego co wiem, to drzewka w donicach nie rozrastają się tak jak w ziemi, ze względu na ograniczenia korzeni przez donice, także spokojnie kilka, a może nawet kilkanaście lat powinny wytrzymać.
Czy dobrze wyczytałam, że cięłaś juz róże?
Odważna jesteś
Ja czekam zawsze do kwitnienia forsycji
LIDKA 05:47, 21 lut 2024

Gosia ciełam. Wykorzystuje wolne od pracy i pogodę. Ja codziennie wychodze 9.00 wracam ok 19.00.
Więc te wolne dni cenne są i zawsze ich za mało.

Jak pogoda pozwoli będzie w niedziele przesadzanie. Zrobie małe poprawki na różance.

No i cięcie reszty traw i hort.

Mam plan żeby sie szybko obrobić tej wiosny bo przewiduje lato z komarami a mnie żrą bardzo i chce tego uniknąć.
An_na 06:54, 21 lut 2024

Lidka, jeżeli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych,to zacznij brać witaminy z grupy B, regularnie już teraz.
Do lata Twój organizm się wysyci, a komary nie lubią i mniej gryzą. Sprawdzone na sobie i domownikach
April 07:25, 21 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Namieszałam też ziemi do pomidorów. Dodałam tu skorupek jaj. Postoi do maja i się przegryzie. 12 szt będzie.

Dlaczego dodajesz skorupek jaj do pomidorów? Potrzebują więcej wapnia? Nie wiedziałam.
Imponującą pracę już wykonałaś.
LIDKA 08:09, 21 lut 2024

April napisał(a)

Dlaczego dodajesz skorupek jaj do pomidorów? Potrzebują więcej wapnia? Nie wiedziałam.

Kupilam ziemie do pimidorów i mech na niej rósł. Chyba była kwaśna.
Tak zapobiegawczo daję
LIDKA 08:12, 21 lut 2024

An_na napisał(a)
Lidka, jeżeli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych,to zacznij brać witaminy z grupy B, regularnie już teraz.
Do lata Twój organizm się wysyci, a komary nie lubią i mniej gryzą. Sprawdzone na sobie i domownikach

Wiem o tej witaminie ale po nowotworach nie suplementuję się witamin z grupy b - podobno.

Ja juz mam ten etap że nie połknę nic bez badań i wskazań lekarza.
Patrycja_KG_Lu 08:37, 21 lut 2024

April napisał(a)

Ja w poprzednim sezonie zaniedbałam sprawę wapnia i potem pomidory miały suchą zgniliznę wierzchołkową (objaw niedoboru wapnia). Musiałam, aż wykonać dolistnie zasilenie nawozem z wapniem, bo zasilenie przez podlanie by za wolno zadziałało. Dalsze owocowanie pomidorów uratowane, ale te pierwsze najbardziej wyczekane były to wyrzucenia.

Edit: Chorobę najbardziej chwyciły te wielkoodmianowe - Aussie. One mega dużo wapnia potrzebowały.
Rojodziejowa 09:38, 21 lut 2024

U mnie najszybciej łapały suchą zgniliznę te najdłuższe odmiany, np. Cornabel.
antracyt 10:36, 21 lut 2024

U mnie co roku suchą zgniliznę łapały San Marzano, wapnowanie pomagało połowicznie. W tym roku już ich nie sadzę. Aussie za to rosły bezproblemowo.
Gruszka_na_w... 10:46, 21 lut 2024

Trochę masz tych donic.
Ogród Nawigatorki należał do moich ulubionych ogrodów. Po mistrzowsku połączyła nowoczesność z elementami historycznymi. Zachwyciło mnie wykorzystanie kamiennych koryt.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies