Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 14:04, 24 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Lidka, ile liczyć ziemi z worka na sadzenie 1 drzewa? Wiadomo nieprecyzyjne pytanie, bo zależy jaka doniczka i jaki dołek się wykopie. Ale tak mniej więcej, czy pół worka, worek? Masz doświadczenie

Ja nie daje ziemi z worka tylko kompost workowy mieszam z gliną i korą. tak na oko

Bonzajowi z cyprysa bouleward wsypłam aż 2 worki ale to dlatego ze musiałam napełnić miejsce po kładzeniu kostki.
Innym drzewom daje po worku 50 l. a czasem mniej. Mieszam to z drobną korą i moją ziemią. Mieszanke robie na taczce.
Dziury kopie dużo głębsze niż ta doniczka od drzewka.
Marcin89 14:11, 24 sie 2024

To ja chyba policzę po 80 l na każde drzewo. Bo potem mi braknie. Kompost trzymam dla cisów. Niestety.
LIDKA 14:23, 24 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
To ja chyba policzę po 80 l na każde drzewo. Bo potem mi braknie. Kompost trzymam dla cisów. Niestety.

Tego bylejakiego torfu nie kupuj. kompostu poszukaj. u mnie w brico mają wokas po 24 zł za worek chyba 50 l.
tylko raz kilka lat temu miałam fajną ziemie z worka. Tłusta była i czarna. Te obecne to schną na wiór.
Rojodziejowa 14:49, 24 sie 2024

Jak masz piach to robiłabym jak Lidzia mówi. Większość kompostu. I dość głeboko bym przekopała. Kompost w workach jak ziemię kup, jak nie masz na tyle swojego. Workowana ziemia to praktycznie sam torf.
Marcin89 15:08, 24 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Jak masz piach to robiłabym jak Lidzia mówi. Większość kompostu. I dość głeboko bym przekopała. Kompost w workach jak ziemię kup, jak nie masz na tyle swojego. Workowana ziemia to praktycznie sam torf.
Odpisałem u mnie, że mam ciut lepszą ziemię w workach. Z pobliskiej szkółki. Ale mogę rzucić okiem za kompostem też.
Patrycja_KG_Lu 18:15, 24 sie 2024

LIDKA napisał(a)

40-50 od brzegu i co 50 cm . z miarką to robiłam.

Dziękuję ❤️
Judith 18:54, 24 sie 2024

Lidka, odczuwam silny niedobór zdjęć nowej rabaty . Czy znajdzie się na to jakaś rada?
LIDKA 21:13, 24 sie 2024

Judith.
Jutro się znajdzie.

Na rabacie wszystko co wsadziłam rośnie. Bardzo ładnie się przyjeły gaury , czyścce, odętki. Rosną cisy, hortki, werbenny, szałwie lawendy liliowce.

Efektu jeszcze nie mam. Ale połowa rabaty obsadzona.

Teraz bede sadzić we wrześniu róże i rabata bukowa zostanie dopełniona hortkami.

Jutro zrobie małe plewionko tylko.

Mam myśli zajęte czym innym. Brak chwilowo weny do ogrodu.

Narsilia 22:10, 24 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Judith.
Jutro się znajdzie.

Na rabacie wszystko co wsadziłam rośnie. Bardzo ładnie się przyjeły gaury , czyścce, odętki. Rosną cisy, hortki, werbenny, szałwie lawendy liliowce.

Efektu jeszcze nie mam. Ale połowa rabaty obsadzona.

Teraz bede sadzić we wrześniu róże i rabata bukowa zostanie dopełniona hortkami.

Jutro zrobie małe plewionko tylko.

Mam myśli zajęte czym innym. Brak chwilowo weny do ogrodu.

Lidka mama nadzieję że wszystko dobrze bo zmartwiło mnie ostatnie zdanie

pestka56 22:38, 24 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

Masz piaszczystą ziemię?

Mieszaj w każdym dołku do sadzenia 1 część rodzimej + 1 część kompostu + 1 część gliny (zatrzymuje składniki odżywcze). Do tego możesz dodać drobną korę albo wióry, albo drobne zrębki.
Będzie idealnie

Torf nie ma żadnej wartości dla roślin. Szkółkarze używają bo jest jałowy, więc rośliny nie chorują.
Torf ma też paskudną właściwość, jak zaschnie to dusi korzenie włosowate i roślina umiera. Jak zaschnie, żadne lanie wody nie pomoże.