Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Patrycja_KG_Lu 13:00, 01 sty 2025

Super podsumowanie zrobiłaś. Pasowałoby idealnie na wątek o metamorfozach. Budujące to jest dla osób zaczynających. Pokazałam też mężowi i zwrócił uwagę na tuje - nie mógł uwierzyć, że tak szybko urosły. U teściów siedem lat minęło i nie sięgają jeszcze płotu.
Narsilia 16:19, 01 sty 2025

Lidka super ,uwielbiam takie podsumowania ogrodowe , ale to super motywuje i dodaje wiatru w żagle , muszę się zebrać i sama takie zrobić , tym bardziej doceniam bo to dużo pracy aby zebrać to wszystko do kupy , Lidka przypomnij ile ma cm szerokości rabata rodkowa.
LIDKA 16:52, 01 sty 2025

Narsilia napisał(a)
Lidka super ,uwielbiam takie podsumowania ogrodowe , ale to super motywuje i dodaje wiatru w żagle , muszę się zebrać i sama takie zrobić , tym bardziej doceniam bo to dużo pracy aby zebrać to wszystko do kupy , Lidka przypomnij ile ma cm szerokości rabata rodkowa.

Ma ok 2.10 cm. Rodki zbyt blisko tuj i mam świadomość że bede je ciąć tak drastycznie albo i przesadzać. Byc może zlikwiduje tu trawnik bo to północna ściana domu i co roku po zimie praktycznie robie go od nowa. Sieje nasiona z kompostem. Ale to jeszcze niexw tym roku. Do ciężkich prac bede musiała nagonić synów albo nająć ludzi.
olciamanolcia 17:02, 01 sty 2025

Lidko najlepszego w Nowym Roku - jeśli chodzi o rodki - mam jednego . W zeszłym roku obcięłam go do 1/3 i wyrósł i zakwitł przepięknie
W tym sezonie też go obciacham

Busze uwielbiam - czekam na Twój
LIDKA 17:15, 01 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Super podsumowanie zrobiłaś. Pasowałoby idealnie na wątek o metamorfozach. Budujące to jest dla osób zaczynających. Pokazałam też mężowi i zwrócił uwagę na tuje - nie mógł uwierzyć, że tak szybko urosły. U teściów siedem lat minęło i nie sięgają jeszcze płotu.

Kiedyś myślałam że tuje są bezobsługowe. Ale juz wiem że woda i nawozy są kluczowe. Tu w okolicy na gliniastej ziemi dobrze rosną.

Wiem że pospolite , tujoza, tujon itd ale ja je lubie i wybrałam je świadomie.

LIDKA 17:17, 01 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)
Lidko najlepszego w Nowym Roku - jeśli chodzi o rodki - mam jednego . W zeszłym roku obcięłam go do 1/3 i wyrósł i zakwitł przepięknie
W tym sezonie też go obciacham

Busze uwielbiam - czekam na Twój

Jesteś Justynko Nożycoręka. Sekatory Ci nie straszne.
Mi też

Buziaki a życzenia odwzajemniam.
LIDKA 17:46, 01 sty 2025

Pierwsze cyki ogrodu w 20205

Patrycja_KG_Lu 19:41, 01 sty 2025

Co do rodków to wybierałaś je i szykowałaś glebę zgodnie z polecanymi tutaj wskazówkami na jednym z wątków? Tak samo z miksturą nawozową?
LIDKA 21:22, 01 sty 2025

Pati
Te moje rodki to łut szczęścia.
Bezimienne sprzed czasów forum czyli świadomości ogrodowej miałam 0. Metki miały ale nie zachowałam.

Miksture Bogdzi znam i czasem robie. Najczęściej używam magicznej siły z substrala i od zeszłego roku siarczanu amonu.

Mimo zabiegów i podlewania mam 2 szt w kolorze żółto-kremowym które kiepsko kwitną, za to liście mają zdrowe i w dość regularną kulke rosną. Gleby nie szykowałam tylko troche kory dodałam w dołki.
Taka to historia.
Teraz ide w róże
UrszulaB 22:42, 01 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Koniec roku to czas podsumowań i wspomnień ...więc tak to było:

Rodkowa

Maj 2022

Maj 2023

Maj 2024

Wspaniałe porównanie! Wiem, ze wiele osob na tym forum jest nieprzychylnych szmaragdom. Osobiscie uwazam je za swietna, zielona przeslone i tlo dla roslin rabatowych. No i nie ma z nimi wiele pracy, raz na rok przyciecie z gory. U nas tez bardzo szybko urodly. Nasze sadzonki mialy wysokosc 40 cm, a teraz po 4 latach maja ok. 200 cm. Niczym nie nawozilismy, tylko w dluzszym okresie bezdeszczowym byly podlewane.

Lidka - niech Wam sie darzy w nowym roku!
Bardzo ladny, zadbany ogrod!
... A nie chcecie wiecej skrzyn z warzywami?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies