Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 12:57, 03 cze 2022

Milka napisał(a)

Czyli taki patent. Ja mam gołą ziemię, to inaczej się zbiera, a problem ten sam.
A tak, z korą grabi się i to mnie powstrzymuje od jej sypania.

Irenko, ja muszę kory trochę sypać, żeby próchnica była bo ja mam piasek. U ciebie ta ziemia jednak sporo lepsza.
Mi się podoba kora między roślinami, no i przede wszystkim hamuje chwasty. Ja wykładam kartony, na to cienka warstwa kory i mam spokój. Inaczej bym nie ogarnęła takiej przestrzeni.
April 13:00, 03 cze 2022

mrokasia napisał(a)
Te rododendrony to kompletnie oszalały, normalnie orgia kolorystyczna . Pięknie!
Zresztą, każdy fragment zapiera dech . Uwielbiam ten Twój las!

Kasiu, dzięki
Niedługo się uspokoi. Ja nie lubię tego czerwonego rodka. To Nowa Zemla, jak dla mnie za ostro Ale dostałam go na nowy dom i musi zostać Długo o niego walczyłam bo ciągle coś mu było. Teraz dopiero stworzył się mikroklimat.
April 13:02, 03 cze 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Właśnie też mam igieł od groma. Ten rok i lutowe wichury sprawiły, że wszystkie igły spadły z sosem. Pod drzewami i w trawie pełno fruwały po całym ogrodzie. Masakra. Z trawnika eM sprzątnął w lasku nie sprzątałam. Boje się, że też gruba warstwą zadusi korzenie. W tym roku zostawiam igly w przyszłym trzeba sprzątnąć.

Tak, u mnie ten rok też był wyjątkowo urodzajny w igły Wiatr wyszarpał wszystko co możliwe. Ja jakoś bardzo pedantycznie tych igieł nie sprzątam, bądź co bądź to też próchnica za jakiś czas. Ale nie przepadam za ich buro brązowym widokiem.
April 13:08, 03 cze 2022

Brzozowadziewczyna napisał(a)

No nie dość, że pięknie kwitną to nawet jednego wżeru nie mają! No zazdrość - nie masz pędraków, szczęściaro!

Agatko, faktycznie nie mam pędraków albo nie zauważyłam że mam. Za to mam masę innych nieproszonych gości. Wczoraj czyściłam doorenbosy z mszyc, mrówek i czegoś jeszcze, co się pozawijało w liściach. Cała masa tego była. Doczytałam w necie że mam tutkarza. W życiu nie słyszałam takiej nazwy To jakiś chrząszcz. Muszę chyba jednak opryskać wrotyczem.
April 13:12, 03 cze 2022

Magleska napisał(a)

musiałam zacytować -siedzę z rozdziawioną szczęką i napatrzeć się nie mogę -jest zjawiskowo -nie wiem jakie jest określenie najpiękniejszego piękna......cudo

Biszkopcika słodziaka wymiziaj za uszkiem i majestatyczne rudzielce też oczywiście

Magdo, daj spokój bo się zaczerwienię.
Ciągle coś jeszcze długię.
Wczoraj np. dotarły zakupy z Sadzawki. Napiszę bo warto chwalić. Najpierw wpadłam w panikę jak zobaczyłam malutkie pudełko, w którym powinno przecież być siedem roślin. Po rozpakowaniu ujrzałam idealnie zapakowane paprocie i pierwiosnki, całkiem słusznych rozmiarów. Jeden listek się nie złamał. Złożę kolejne zamówienie
April 13:22, 03 cze 2022

Zana napisał(a)
Aprilku, cudowny ten Twój spam Miałam oglądając Twój ogród piękną przerwę w pracy na jogurt
Rośnie wszystko jak na drożdżach

Dzięki Aniu, rośnie. Po porze suchej nastała deszczowa i bardzo to służy ogrodowi i mi oszczędza czasu na podlewaniu. Niestety komary są za to okropne. Czasami bym jeszcze dłużej popracowała ale mnie wyganiają do domu. I tyle wtedy z wieczornych uroków ogrodowych
April 13:23, 03 cze 2022

Magleska napisał(a)

Jeszcze to musiałam zacytować no nie mogę od Ciebie wyjść wyrzuć mnie

A nie ma opcji, może się do czegoś przydasz
April 13:26, 03 cze 2022

Napia napisał(a)

Piękny spam Trzeba uczciwie przyznać, że rododendrony rosnące w lesie, wśród wysokich drzew wyglądają absolutnie fantastycznie. Swoje utrzymuję przy życiu dzięki różnym pracochłonnym zabiegom, a Twój ogród to dla nich środowisko nieomal naturalne i widać, że świetnie się w nim czują

Agnieszko, niestety moje też wymagają zabiegów. Trzeba zasilać, podlewać, obrywać przekwitnięte. W zeszłym roku prawie wcale nie kwitły. W tym nadrabiają. Tak więc chwilowo jest "różowo" ale nie zawsze tak jest. Więc się nie zniechęcaj Trzymam kciuki za twoje rodki. Zaraz pójdę sprawdzę czy masz powód do narzekań
April 13:43, 03 cze 2022

TAR napisał(a)
bosko jest a rodki gwiazdy rabat

April 13:45, 03 cze 2022

malgol napisał(a)

To usuwanie igiel już mnie tak nie martwi jak kiedyś. Zdejmuję tylko czapy z rodków jak za bardzo sa zasypane i żeby estetycznie wyglądały. One juz takie rozłożyste,że same dla siebie są parasolem przed nadmiarem igieł. Spod innych roslin usuwam , gdy tworza sie już kopczyki. Rabat pod sosnami nie ściółkuję już korą bo sensu nie ma. Igły są ściółką .Kora pod nimi już pewnie się przekompostowała bo kiedyś wyobrażałam sobie piękne, wysypane idealnie korą rabaty .

Ja takie rabaty wykorowane właśnie lubię. I sypię korę, przynajmniej na początku. Potem ma być busz żeby nie pielić