Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:26, 02 cze 2022

bialydomek napisał(a)
ja też się nie moge powstrzymać przed pochwałami dla Twoich cudnych kadr kwiatów,

rodki niesamowite, to aż nienormalne...
może swoim powinnam też trochę piachu dać? mam gline...

kiedy można przyjechać do tego arboretum ?!!! zapisuje się,

a misa- tej też nie mogę się naoglądać i napodziwiać...,

też mam Calsapa, w miarę kwitnie, to jego 3ci rok,
i 3 szt jakichś białych, ale kwiaty miały krótko, kilka dni, potem przyszła zimna zośka,
i kupiłam Generaldirektor w tym roku, kwiaty miał rewelacyjne, ale nie za długo- za sucho może było?

a Jordana- długo masz? on woli cienie?
wiesz, że jak sie naooglałam Twoich klonów, ( i chyba u Marty też)
to i sama poleciałam i 2szt zakupiłam, Jordana też.. 60zł za ok. 40-50cm to chyba cena normalna?

Odwiedzić zawsze można
Rodki nie lubią za sucho i nie przepadają za gliną bo w niej woda stoi a one muszą mieć wilgotne ale przepuszczalne podłoże. Dobrze znoszą przesadzanie więc zawsze, po kwitnieniu możesz im dogodzić, rozluźniając piaskiem i korą tą swoją glinę.
Jordany do tanich nie należą. Generalnie klony palmowe nie są tanie.
Powodzenia
April 11:27, 02 cze 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak potwierdzam IH źle znoszą niskie cięcie.Mamy czerwiec a one dopiero w listkach... Ja swoje będę cięła raz na kilka lat

U mnie to cięcie chyba przypadnie na przyszły rok
April 11:28, 02 cze 2022

bialydomek napisał(a)
to dereń? ten kwitnący na biało?
czy to jakaś hortensja??

na biało kwitnie kalina japońska. Nie wiem jaka odmiana bo miała być Pink Beauty, czyli różowa a jest totalnie biała. Ma dwa lata
April 11:30, 02 cze 2022

Martka napisał(a)

Dwie ławki to wcale nie za dużo, można podziwiać w każdej pozycji! U Lucy nie mogłam złapać tchu, tu sobie przysiądę wyciszyć się  i pomyśleć, że zieleń nie jedno ma imię, a z ławeczkami i misą daje pełnię

Już się nie raz przekonałam że dwie ławki to za mało. Ale trudno dokupić takie same
Tak, u Lucy busz, widziałam na żywo
Siedź sobie spokojnie dziewczyno Ja nie wyganiam
April 11:33, 02 cze 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Aprilku ale pięknie Ci rosną rodki w tym Twoim lesie pewnie mają nawadnianie ,bo pijoki

Ale wokół misy zrobiło się już pięknie gęsto,a dopiero co tam sadziłaś przepięknie masz !

Hakonki All gold pięknie świecą

Wiolka dzięki Tak, rodki podlewane. Linią kropelkową albo z węża, bo nie wszędzie jeszcze zdążyłam rozłożyć.
Rabatę z misą i wokół niej, uwielbiam. Chociaż już się prosi o kilka przeróbek Ale minimalnych.
U mnie głównie ALL gold bo właśnie rozjaśniają las, no i super przyrastają więc ciągle dzielę ze swoich. Mam nowe za darmo
April 11:36, 02 cze 2022

Milka napisał(a)
Obejrzałam ,,spam", cudnie jest. Tak patrze i patrzę, ależ tej kory duzo musiałas dać, czy to pomaga? Jak ze sprzątaniem igieł i szyszek?

Irenko, kory wcale dużo nie daję, tylko przy sadzeniu. Rozkładam kartony a na to cienka warstwa kory. W tym roku ściółkowałam obornikiem
Sprzątanie nie jest łatwe. Jakieś sto taczek wiosną wywiozłam. Najłatwiej jak jeszcze igły są podmarznięte, to ręcznie usuwam całymi płatami. Dobrze odchodzą od kory. Mogłabym w ogóle nie usuwać, tylko dosypywać korę po wierzchu lub obornik. Ale boję się że to za mocno przydusi korzenie roślin.
Ty też przecież masz masę igieł i z tego co pamiętam, w większości też usuwasz?
April 11:37, 02 cze 2022

malgol napisał(a)

A co to za kalina? Bo kalina to jest , prawda? Też planuję jakąś ,ale nie wiem czego szukać bo gdy zabieram sie za zakupy to one nie kwitną i nie wiem co brac

tak, kalina japońska NN, kupowana jako Pink Beauty, ale się nie różowi
malgol 11:43, 02 cze 2022

April napisał(a)

tak, kalina japońska NN, kupowana jako Pink Beauty, ale się nie różowi

czyli dla mnie jak znalazł... tylko to NN mnie zmartwiło
Milka 11:45, 02 cze 2022

April napisał(a)

Irenko, kory wcale dużo nie daję, tylko przy sadzeniu. Rozkładam kartony a na to cienka warstwa kory. W tym roku ściółkowałam obornikiem
Sprzątanie nie jest łatwe. Jakieś sto taczek wiosną wywiozłam. Najłatwiej jak jeszcze igły są podmarznięte, to ręcznie usuwam całymi płatami. Dobrze odchodzą od kory. Mogłabym w ogóle nie usuwać, tylko dosypywać korę po wierzchu lub obornik. Ale boję się że to za mocno przydusi korzenie roślin.
Ty też przecież masz masę igieł i z tego co pamiętam, w większości też usuwasz?

Czyli taki patent. Ja mam gołą ziemię, to inaczej się zbiera, a problem ten sam.
A tak, z korą grabi się i to mnie powstrzymuje od jej sypania.
mrokasia 11:50, 02 cze 2022

Te rododendrony to kompletnie oszalały, normalnie orgia kolorystyczna . Pięknie!
Zresztą, każdy fragment zapiera dech . Uwielbiam ten Twój las!