Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

nyna76 18:47, 08 mar 2023

Dziękuję za zdjęcia imponujących pomponellek.
Ja jednak będę swoje trzymać w ryzach tak na 1-1.20 max.
Magara 23:22, 08 mar 2023

Jola, wielkie dzięki za "klapowe" zdjęcia - takie efekt bym chciała osiągnąć Żeby nie myśleć, że klapy są
Ja klapy mam dwie - jedną od studni z licznikiem, drugą od studni do deszczówki (mam jeszcze trzy wloty do szamba, ale to zupełnie inna bajka ). Kiedyś obie były drewniane, ale to było kiedyś. Ta przy studni z licznikiem jest obecnie plastikowa, zielona. Drażni okropnie. Posadziłam tam hakone, ale one jeszcze małe. Kiedyś urosną
Przy drugiej studni właśnie tydzień temu wymieniliśmy spróchniałą starą klapę na plastik - tym razem postawiłam na czarną i to już niebo lepiej wygląda, nawet na gołych rabatach. Też tam mam hakone i czosnki - to rada Toszki
Carex remotę usiłuję kupić od paru lat, od kiedy Izka zachwalała - to chyba jedyna z roślin, która wciąż jest na liście "do kupienia" pomimo upływu czasu Ale ilekroć robię zamówienie w wodnym sklepie to remota nie jest dostępna - nie jest nam chyba dane razem być
April 06:35, 09 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Raczej się nie zanosi na to, bym została w tyle. Mam 1 zamówienie z jesieni i 2 z zimy. Nieduże. Jak na poprzednie sezony, to jest to promil poprzednich.
Ale właśnie to naprawiam

Molinia piękna

Dzięki nam branża ogrodnicza raczej kryzysu nie doświadczy
Ja wczoraj też zaczęłam kolejne listy zakupowe tworzyć, tak przypadkiem. No muszę wyhamować bo w końcu nie będzie świąt za co wyprawić
Tak, jak miałaś zeszłoroczne zakupy ogromne to teraz masz prawo czuć niedosyt
April 06:38, 09 mar 2023

LIDKA napisał(a)

April, super zasłoniłaś te pokrywy roślinami. Ja mam takie na dereniowej. Rosną koło nich rozplenice i zasypałam je grubą korą. Mąż raz w roku tam zagląda jak beka przyjeżdża. Kore zgarnie ręką. Tylko musze tam nasadzenia uporządkować i zagęścić.
Może kiedyś osiągnę taki efekt. Pięknie masz.

Myślę że jak będziesz odpowiednio przycinać Pomponelle to dasz radę utrzymać je w ryzach.
Przysypanie korą pokryw to też dobry pomysł, choć u mnie by się nie sprawdził, bo moje nie są zupełnie płaskie ale takie lekko stożkowe. Wiatr by zwiewał.
Dzięki
April 06:39, 09 mar 2023

mirkaka napisał(a)

Pierwszy raz widzę te piękne zdjęcia z Twojego ogrodu, bajka

Naprawdę? A wydaje mi się że za dużo wrzucam fotek
Bardzo dziękuję.
April 06:42, 09 mar 2023

inka74 napisał(a)
No dostałam, ładne są, zresztą widziałaś. Cebulki w ubiegłym roku sadzone mi nie kwitną. Mam wrażenie, że co innego dostałam - liście szerokie jakieś takie...

no wiem, czytałam.
Dlatego ja się bardzo ucieszyłam jak mi Ania w zeszłym roku zaproponowała kopane przebiśniegi.
A może kupiłaś cebulki jakieś odmianowe, choć nie wiem czy są. Obserwuj, może coś zakwitnie, zawsze jeszcze zdążysz wyrzucić.
April 06:43, 09 mar 2023

antracyt napisał(a)

Chciałam napisać to samo

No to ja wam chyba muszę zrobić przegląd starszych zdjęć z różami ode mnie Zanim pochłonęła mnie część cienista
April 06:44, 09 mar 2023

nyna76 napisał(a)
Dziękuję za zdjęcia imponujących pomponellek.
Ja jednak będę swoje trzymać w ryzach tak na 1-1.20 max.

Myślę że nie będziesz miała z tym większego problemu. Ja im po prostu pozwoliłam poszaleć
April 06:47, 09 mar 2023

Magara napisał(a)
Jola, wielkie dzięki za "klapowe" zdjęcia - takie efekt bym chciała osiągnąć Żeby nie myśleć, że klapy są
Ja klapy mam dwie - jedną od studni z licznikiem, drugą od studni do deszczówki (mam jeszcze trzy wloty do szamba, ale to zupełnie inna bajka ). Kiedyś obie były drewniane, ale to było kiedyś. Ta przy studni z licznikiem jest obecnie plastikowa, zielona. Drażni okropnie. Posadziłam tam hakone, ale one jeszcze małe. Kiedyś urosną
Przy drugiej studni właśnie tydzień temu wymieniliśmy spróchniałą starą klapę na plastik - tym razem postawiłam na czarną i to już niebo lepiej wygląda, nawet na gołych rabatach. Też tam mam hakone i czosnki - to rada Toszki
Carex remotę usiłuję kupić od paru lat, od kiedy Izka zachwalała - to chyba jedyna z roślin, która wciąż jest na liście "do kupienia" pomimo upływu czasu Ale ilekroć robię zamówienie w wodnym sklepie to remota nie jest dostępna - nie jest nam chyba dane razem być

No to faktycznie masz co obsadzać. Ja też myślałam o hakonkach ale one późno ruszają, padło więc na remoty.
To w takim razie remoty dopisuję do listy wysyłkowej dla ciebie
April 06:56, 09 mar 2023

Dzisiaj rano, jadąc do pracy, porą dość wczesną 5.30, zobaczyłam cud natury. I gdyby nie to że jechałam z eMem pewnie bym nie uwierzyła oczom lub zwaliła na wczesną porę, padający śnieg czy bezsenną noc. Otóż przy drodze stał młody BIAŁY jelonek. Nie mogłam się zatrzymać i zrobić zdjęcia bo akurat ciąg aut jechał, każdy zwalniał, jedni pewnie z niedowierzania inni dla bezpieczeństwa, a jeszcze inni by nie wpakować się na hamującego z przodu.
Jelonki stały przy drodze dwa, jeden naprawdę mały, ciemny i drugi właśnie BIAŁY, z pięknym porożem. Też jeszcze młody bo wielkości dorosłej sarny. Saren sporo w okolicy, zawsze trzeba przy ich ciągach komunikacyjnych zwracać szczególną uwagę.
Popatrzyliśmy na siebie z eMem z wielkimi znakami zapytania w oczach. Widziałeś? Tak, on był biały.
Widziałaś? Tak, on nie był przysypany padającym śniegiem, on cały był biały