Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

mrokasia 11:39, 08 mar 2023

Aaa, dzięki . Kolor kłosów ma odpowiedni. Masz może zdjęcie od strony basenu? W sensie kępy liści?
April 11:49, 08 mar 2023

Gdzieś miałam z liśćmi ale nie mogę znaleźć...
Może wieczorkiem
Agatorek 13:26, 08 mar 2023

Raczej się nie zanosi na to, bym została w tyle. Mam 1 zamówienie z jesieni i 2 z zimy. Nieduże. Jak na poprzednie sezony, to jest to promil poprzednich.
Ale właśnie to naprawiam

Molinia piękna
LIDKA 13:52, 08 mar 2023

April napisał(a)

Tak gigant Ale może odpowiednim cięciem można ją utrzymać w ryzach Tak czy siak to piękna róża. Tylko kwitnie trochę później niż pozostałe. Ale też najdłużej trzyma kwiaty. Jeszcze zimą wiszą zmumifikowane różowe kulki na niej.

Ja mam 2 pomponelle . 1 sezon u mnie. Małe jeszcze. Ja nie moge uwierzyć że one takie urosną. Szok mam
LIDKA 13:54, 08 mar 2023

Dubelek
LIDKA 13:58, 08 mar 2023

April napisał(a)

Daga, wydaje mi się że te pokrywy są jakieś standardowe, nie wiem, ok 80 cm może. Nie mierzyłam. Żurawki zasłaniają całkiem tą bardziej w głębi. A remoty tak wokół się kładą że też nie razi. Poza tym ta pierwsza musi być dostępna dla mężatego, więc musiałam posadzić coś po czym może chodzić i nie będzie rozwodu. Jak otworzy i przyciśnie jakieś liście przy zamykaniu też focha nie odstawiam. No coś za coś, jak to w związku.
Generalnie jak dla mnie przesłona jest wystarczająca żeby mnie nie wkurzać. Zresztą to i tak miejsce niewidoczne z punktów obserwacyjnych i wypoczynkowych

w sezonie. To jest tam, jak ten ołówek z cisa

Tu odrobinę widać zieloną pokrywę. |

Trzeba by nad nią stanąć żeby zauważyć. Parę kroków dalej już zarośnięte
Patrząc od strony wejścia do ogrodu

April, super zasłoniłaś te pokrywy roślinami. Ja mam takie na dereniowej. Rosną koło nich rozplenice i zasypałam je grubą korą. Mąż raz w roku tam zagląda jak beka przyjeżdża. Kore zgarnie ręką. Tylko musze tam nasadzenia uporządkować i zagęścić.
Może kiedyś osiągnę taki efekt. Pięknie masz.
mirkaka 16:47, 08 mar 2023

April napisał(a)

Cześć Aniu. Czasem słonko się pojawia ale ciężko utrafić Kapryśną mamy aurę. Dziś też rano słońce a potem śnieg padał w Warszawie.
Zajrzę do ciebie w wolnej chwili ale tak na szybko czytałam że kupiłaś Pomponelle. Ja mam dwie, prowadzę jako pnące. Dorastają w półcieniu do 2,5 m wysokości
Na szybko znalazłam fotkę, niestety bardzo słaba. Po dwóch stronach cisa mam po jednej Pomponelli, w takich ramach drewnianych. Ramy mają 180cm

Pierwszy raz widzę te piękne zdjęcia z Twojego ogrodu, bajka
inka74 17:16, 08 mar 2023

mrokasia napisał(a)

Ja też gniotłam w ręku. Tylko zauważyłam, że mi potem psy je wygrzebywały i zjadały - może psom mikroelementów jakichś brakowało? W każdym razie zmielone mniej miejsca zajmują w słoiku i w aplikacji wygodniejsze .
Dori pomysł na mielenie w blenderze świetny, wykorzystam.
eee, ja jeden blender a właściwie młynek do kawy na mieleniu skorupek zniszczyłam... teraz moździerzem rozdrabniam. Oprócz skorupek mączka bazaltowa czyni cuda. Danusia sypała i u niej kwitły 2 razy. Ja też podsypuję i wyraźnie ładniejsze kępy się robią, takie podpasione.
inka74 17:18, 08 mar 2023

April napisał(a)
Potrzeba tlenu była silniejsza od strachu przed zimnem
Ciekawa jestem twoich przebiśniegów. Ja właśnie też dostałam od Ani kopane, bo czytałam że z cebulkami to różnie bywa, często nie kwitną.
No dostałam, ładne są, zresztą widziałaś. Cebulki w ubiegłym roku sadzone mi nie kwitną. Mam wrażenie, że co innego dostałam - liście szerokie jakieś takie...
antracyt 18:30, 08 mar 2023

mirkaka napisał(a)

Pierwszy raz widzę te piękne zdjęcia z Twojego ogrodu, bajka

Chciałam napisać to samo