Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

jotka 09:49, 09 lut 2012

Bożenko, mam do Ciebie pytanie: wiosną oprócz nawozu chcę swoim rododendronom dodać torfu. Czy rozsypać go pod krzaczkami, czy może wykopać rowek wokół bryły korzeniowej i tam dać torf? Staram sie czytać Twój wątek uważnie, ale być może przeoczyłam taką informację. Nie wiem czy korzenie Rh rosną wgłąb czy wszerz ?
Bogdzia 10:21, 09 lut 2012

jotka napisał(a)
Bożenko, mam do Ciebie pytanie: wiosną oprócz nawozu chcę swoim rododendronom dodać torfu. Czy rozsypać go pod krzaczkami, czy może wykopać rowek wokół bryły korzeniowej i tam dać torf? Staram sie czytać Twój wątek uważnie, ale być może przeoczyłam taką informację. Nie wiem czy korzenie Rh rosną wgłąb czy wszerz ?

Ja nie podsypywałabym pod krzaki absolutnie.Kiedyś zachęcona takimi poradami też podsypałam i potem kilka lat nie mogłam go odratowac. Myslałam że pójdzie na straty. Teraz nawet jak sadzę czy przesadzam to bardzo piluję tego żeby korzeni wierzchnich nie przysypac. Wg moich obserwacji one nie lubią żeby im przysypywac korzenie, najwięcej wody pobieraja tymi wierzchnimi korzeniami. Jesli uwazasz że potrzebuje torfu to go wykop, przygotuj mu dół ok 70cm głęboki i dośc szeroki bo głównie rosną wszerz. Ziemia z Twojego ogrodu zmieszana z ok 50l kwasnego torfu a nawet więcej , woda do dołka i potem też podlac i wsadź ponownie i w pierwszym roku nie dawaj nawozu a gdyby źle wyglądał to tylko nawóz dolistny. Rh bardzo dobrze znoszą przesadzanie i to najlepszy sposób jesli nie ma dobrej ziemi. przesadź od razu jak tylko ziemia rozmarznie.
Bogdzia 10:25, 09 lut 2012

badara napisał(a)
Bogdziu,ja swoich azalii nie odważyłam się ciąć ,zresztą nie miałam takiej potrzeby,ale czytałam kiedyś ,że można je ciąć po kwitnieniu.

Ja bym po kwitnieniu nie cięła bo straci za dużo soków i wtedy jest już na ogół ciepło więc dodatkowo wyschnie, ale czasem kupuje się przecież połamane w transporcir i też się zregenerują no ale co innego jak się tnie cały krzak wtedy zagrożenie jest wieksze, takie jest moje zdanie ale kazdy może próbowac jak uwaza.
jotka 10:27, 09 lut 2012

Bożenko, dziekuję za poradę. Moje Rh przy wsadzaniu dostały torf wg opisu powyżej. Tak bardzo lubię różaneczniki, że szukam sposobu, aby mieć je coraz piekniejsze. Przygodę z nimi rozpoczęłam dopiero
3 sezony temu i zamiast cierpliwie czekać próbuję przyspieszyć ich wzrost i obfite kwitnienie. A ogrodnik przezież musi być cierpliwy
Bogdzia 10:44, 09 lut 2012

jotka napisał(a)
Bożenko, dziekuję za poradę. Moje Rh przy wsadzaniu dostały torf wg opisu powyżej. Tak bardzo lubię różaneczniki, że szukam sposobu, aby mieć je coraz piekniejsze. Przygodę z nimi rozpoczęłam dopiero
3 sezony temu i zamiast cierpliwie czekać próbuję przyspieszyć ich wzrost i obfite kwitnienie. A ogrodnik przezież musi być cierpliwy

Cierpliwośc musi byc bo za duzo przyspieszyc się nie da ale jak sie dba nawozi i podlewa to co rok sa piekniejsze, jednak roślina której roczny przyrost wynosi np 30cm nie urosnie w ciągu roku o np 80cm a stosowanie zbyt duzej ilosci nawozu może tylko spalic korzenie i zniszczyc rośline. Wiec dobre wyciagnełas wnioski-CIERPLIWOSC jest konieczna i tego Ci życzę, zreszta rh o przyroście jak pisałam 30cm rośnie tyle w kazdą stronę a to nawet po roku bardzo zmienia wygląd krzaka oczywiscie na korzyśc. Pozdrawiam Jolu.
badara 10:56, 09 lut 2012

Bogdzia napisał(a)

Ja bym po kwitnieniu nie cięła bo straci za dużo soków i wtedy jest już na ogół ciepło więc dodatkowo wyschnie, ale czasem kupuje się przecież połamane w transporcir i też się zregenerują no ale co innego jak się tnie cały krzak wtedy zagrożenie jest wieksze, takie jest moje zdanie ale kazdy może próbowac jak uwaza.

No wlaśnie ,ja nie tnę wogóle,w internecie sa sprzeczne informacje na ten temat,ale znalazłam ciekawy filmik z Mają http://majawogrodzie.tvn.pl/115,Ciecie-azalii-japonskich,porada.html
Bogdzia 11:19, 09 lut 2012

No niestety nie pokazuje się ten film po otworzeniu linka, ale azalie japońskie to nie to samo co azalie wielkokwiatowe. Ja japońskie tne duzo później nawet bo te które przemarzaja to czasem dopiero na poczatku lata widac że nie dały rady się zregenerowac. Jak podałaś linka to i ja zajrzałam w internet. Na ogół nie zagladam jak komus odpowiadam bo uważam że kazdy sam może w internecie znaleźc taką informacje a jak mnie pyta to chodzi mu pewnie o moje doswiadczenie , no ale znalazłam odnośnie cięcia azalii.O cięciu jest prawie na końcu.

http://www.tomszak.pl/rhododendron.php
Bogdzia 12:16, 09 lut 2012

EWo- Pszczółko pytałas o miodowe azalie . Przy podawaniu ostatniego postu spojrzałam na azalie i tam są dwie . Jedna nazwana azalią miodowa Rh azalia japonicum i druga nazwana bursztynowa azalia japonicum brszowa. Zobacz to jest szkółka na południu koło Bielska, moze bedziesz takie chciała.
monteverde 12:21, 09 lut 2012

Bogdzia napisał(a)

ja wybieram Helsinki, Kermsine Rosa(jest piękna) i jeszcze jakąś inną piękną azalię, ale nie za wysoką

Aniu azalie można ciąc, wtedy są niższe i bardziej rozkrzewione.Po przycięciu dobrze puszczają nowe pędy.

to nie trzeba się sugerować podaną końcową wysokością rośliny? oki a Azurro Ci się podoba?
Bogdzia 13:16, 09 lut 2012

Aniu rh i azalie to rośliny o których się mówi że raczej nie powinny byc cięte jesli nie ma takiej potrzeby ale np sosna czarna to olbrzymie drzewo a wiele osób tnie ją ciągle i w ten sposób utrzymuje w stosunkowo niewielkiej wysokości i to samo z azaliami : jak będą stale miały ograniczany wzrost to nie urosną duze ale poniewaz tnie się na wiosnę to już w tym roku nie zakwitną chyba że jak mówi Łucja będzie się ciąc po kwitnieniu. Na pewno lepiej kupic taką która nie rosnie wysoko ale się zastanawiam i na myśl przychodzą mi tylko japońskie.