Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 12:16, 05 mar 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, radzisz przesadzenie niewłaściwie posadzonych rododendronów wczesną jesienią. A można teraz, czy lepiej dać im czas na wzmocnienie po przemarznięciu?

Ewo teraz będą osłabione więc przesadzanie na pewno im nie pomoże a może osłabic, ale szczerze powiem że ja chyba jednak przesadze bo na ich miejsce chcę posadzic nowe a nie będę roku marnowac ale to duże ryzyko bo moga paśc ,ale mi nie zależy- Trudno.
agniecha973 12:20, 05 mar 2012

Bogdziu, ja nie wiedziałam, że takie kłopoty wynikają z tak pięknej wiosny. Mi się serce raduje na to słoneczko za oknem, a Ty udręki cierpisz. Trzymaj się. I tak bedzie jak ma być, a nie tak jak byśmy chcieli
Bogdzia 12:26, 05 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, ja nie wiedziałam, że takie kłopoty wynikają z tak pięknej wiosny. Mi się serce raduje na to słoneczko za oknem, a Ty udręki cierpisz. Trzymaj się. I tak bedzie jak ma być, a nie tak jak byśmy chcieli

Słoneczko by było dobre gdyby ziemia była rozmarznięta i rh mogły by pobierac wodę .No powiedz sama -6 czy -7 stopni i takie słońce, przecież to nie jest normalne. U mnie ziemia tak zamarznieta że przez buty grudy czuc.Jutro jadę do Łodzi na cały dzień i w sklepach słońce nie bedzie mi przeszkadzało.
anika 12:32, 05 mar 2012

Bożenko a jak RH mają te brązowe liście to już na 100% nic z nich nie będzie? Okryte były całą zimę i i tak zmarzły- wszystkie 3 szt wsadzone w zeszłym roku na wiosnę a te co rosną w ogrodzie już od 5 lat i nie okrywamy ich są ok. W tym roku posadzę odmiany na -33 stopnie.
Bogdzia 12:49, 05 mar 2012

anika napisał(a)
Bożenko a jak RH mają te brązowe liście to już na 100% nic z nich nie będzie? Okryte były całą zimę i i tak zmarzły- wszystkie 3 szt wsadzone w zeszłym roku na wiosnę a te co rosną w ogrodzie już od 5 lat i nie okrywamy ich są ok. W tym roku posadzę odmiany na -33 stopnie.

No nie na 100% ale trzeba o nie zadbac. Przede wszystkim przykryj (juz kiedys Ci o tym pisałam ale pewnie nie czytałas) i dobrze by było podlac i opryskac liscie ale w tym tygodniu do piatku u nas maja byc w nocy dosyc wysokie mrozy -6, -7 stopni to nie możesz podlewac zresztą nic by to teraz nie dało przy tak zamarzniętej ziemi ale jak tylko się koło soboty ociepli to podlej i liscie kilkakrotnie opryskaj i trzeba poczekac . Najlepiej jakby deszcze były .Od razu ich nie wyrzucaj nawet jak będą źle wyglądały to można je potem przyciąc i może puszczą nowe pędy ale bardzo bedzie trzeba je podlewac, a na razie przykryj bo te słońce do końca je znisczy.
anika 12:54, 05 mar 2012

Przeczytałam wcześniejszego posta, dziękuję za rady. Chciałam się tylko upewnić, czy już na 100% nic z nich nie będzie. Liście mają brązowe w 50-60 %. Przykryte są cały czas. Zobaczymy w takim razie czy przeżyją. Jak ziemia troszkę puści to je podleję mocno, zobaczymy. Nie wiem nawet jaka to odmiana
anka 12:56, 05 mar 2012

Bogdzia napisał(a)

Witaj,
nadrabiam zaległości i przechadzam się po Waszych ogrodach i moją uwagę zwrócił ten ptaszek. Jak się nazywa? ornitolog ze mnie marny a u mnie też jest częstym gościem w karmniku
pozdrawiam
Eve 13:00, 05 mar 2012

Witaj Bogdziu Dziękuję za informację na temat azalii, no to jej jeszcze zostawię, dam im szansę, chociaż na innej rabacie mam azalie i wyglądają dużo lepiej, mają zielone listki. Jestem z okolic Opola
Bogdzia 13:04, 05 mar 2012

anika napisał(a)
Przeczytałam wcześniejszego posta, dziękuję za rady. Chciałam się tylko upewnić, czy już na 100% nic z nich nie będzie. Liście mają brązowe w 50-60 %. Przykryte są cały czas. Zobaczymy w takim razie czy przeżyją. Jak ziemia troszkę puści to je podleję mocno, zobaczymy. Nie wiem nawet jaka to odmiana

Za jakiś czas zrobisz zdjecia to zobaczymy jak bedą wyglądały.
Bogdzia 13:08, 05 mar 2012

anka napisał(a)

Witaj,
nadrabiam zaległości i przechadzam się po Waszych ogrodach i moją uwagę zwrócił ten ptaszek. Jak się nazywa? ornitolog ze mnie marny a u mnie też jest częstym gościem w karmniku
pozdrawiam

To jest grubodziub. Bardzo je lubię i jak tylko sa u mnie to stoję i się gapię.