Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

abiko 14:17, 17 lip 2012

magnolia napisał(a)
to przypomnij ile tam mamy miejsca- grubość rabaty do serbów i szerokość.
Berberysy wyższe tak, fajnie. tylko jakieś odmiany nie za szerokie, jak na zdjęciach Danusi. I kosówki. Do tego można andromedę. Trawy tez koniecznie. A tuje, cyprysiki gdzie, w którą? No nic, daj wymiary

Berberysy wysokie, muszę poszukać. Andromeda - modrzewica tak? fajna.. tylko nie wiem czy się zmieści Tam jest tak..w najwęższym miejscu 1,7 m.. ale tam będzie śliwa, środek rabaty całej..

od lewej do prawej:
warzywniak - >rabata różana - >Pissardi-> wrzosowisko.

1,7 m tam Pissardi potem jest tak z 2,5 do 3 m przy samej skarpie.

Tuje albo cyprysik myślałam dać w miejsce między Pissardi a rabatą wrzosową.
Kurcze, bez sensu jak tego nie narysuję to nikt nie będzie wiedział o co biega.
abiko 14:49, 17 lip 2012

Planowałam Berberys Orange Rocket, byłby mocny akcent na i tak zielonej rabacie , do tego wrzosy też by się wpasowały.
magnolia 20:25, 17 lip 2012

narysuj Kochana. Chętnie pomogę, ale w biegu jestem, więc musisz podac na tacy o co chodzi i co i gdzie.
abiko 14:58, 18 lip 2012

ech źle widać, ale od lewej:
pissardii, serby, choina kanadyjska,
od prawej berberys orange rocket, glauca globosa, kosówka jakaś i to we wrzosach różnokolorowych i z trawami. Za GG może jakiś miskant chiński, albo dwa..
magnolia 15:17, 18 lip 2012

super, jest rysunek.
abiko 15:20, 18 lip 2012

Magnolio, mogę przesadzic teraz lawenda, nie zaszkodzi to krzakom..żółkną jej liście, wg mnie ma za mokro u stóp skarpy..
magnolia 15:29, 18 lip 2012

ja bym cofneła GG o 1 kratke w górę i w 1 prawo, żeby nie był centralnie. Kosówki tak, ale niech będzie 2 szt obok siebie, a 1 jak narysowałaś. Wszystkie 1 rodzaju - może Varella? Jest ładna i nietypowa.Może te 2 kosówki niech będą tu gdzie żółta tarwa, blisko pissadrii. A- tylko czy tam ciemno nie jest/będzie?
Orange R ok, zostawmy go tutaj. Może za nimi molinia arundinacea? Tylko nie pamiętam czy tu na skarpie sa juz róze, czy jeszcze nie- może tu są jeszcze trawy?
Miskanty bym wsadziła jako wypełnienie miedzy serby a tsugę i między Pissardii a Tsugę.

Za kosówkami przy Pissardii może jakąs średnia trawę- pennisetum hameln? Ze 3 szt wejdą ? I można je powtórzyć jeszcze po prawej stronie berberysów- ze 2 może?
Reszta to wrzosy/wrzośce/ ewentualnie andromeda Compacta- ona by się tu przydała żeby wiosnę 'robić'. Tylko wiesz, co najmniej 6-8 szt, a lepiej więcej. Nawet pod Pissardii.

magnolia 15:30, 18 lip 2012

abiko napisał(a)
Magnolio, mogę przesadzic teraz lawenda, nie zaszkodzi to krzakom..żółkną jej liście, wg mnie ma za mokro u stóp skarpy..

nigdy tego nie robiłam o tej porze roku, z kwiatami. Ale jak ma mokro to może przesadź w suchsze miejsce.
betysia 15:36, 18 lip 2012

Abiko

bede trzymala kciuki za kociaka a z M trzeba sposobem ...juz na pewno cos wymyslisz !!!!
a lawende przesadzilam tydzien temu ( 3 krzaki) i jest ok !!!!! wiec chyba mozna sprobowac !!!
pozdrawiam goraco!!!!!
abiko 15:39, 18 lip 2012

magnolia napisał(a)
ja bym cofneła GG o 1 kratke w górę i w 1 prawo, żeby nie był centralnie. Kosówki tak, ale niech będzie 2 szt obok siebie, a 1 jak narysowałaś. Wszystkie 1 rodzaju - może Varella? Jest ładna i nietypowa.Może te 2 kosówki niech będą tu gdzie żółta tarwa, blisko pissadrii. A- tylko czy tam ciemno nie jest/będzie?
Orange R ok, zostawmy go tutaj. Może za nimi molinia arundinacea? Tylko nie pamiętam czy tu na skarpie sa juz róze, czy jeszcze nie- może tu są jeszcze trawy?
Miskanty bym wsadziła jako wypełnienie miedzy serby a tsugę i między Pissardii a Tsugę.

Za kosówkami przy Pissardii może jakąs średnia trawę- pennisetum hameln? Ze 3 szt wejdą ? I można je powtórzyć jeszcze po prawej stronie berberysów- ze 2 może?
Reszta to wrzosy/wrzośce/ ewentualnie andromeda Compacta- ona by się tu przydała żeby wiosnę 'robić'. Tylko wiesz, co najmniej 6-8 szt, a lepiej więcej. Nawet pod Pissardii.

Tam jest jasno, to nasłonecznione miejsce, słońce do 16:00.. chciałabym żeby tam było cos widac w 3D, bo teraz płasko, nijako, przez rh, które już nie kwitną..i jak sama pamiętasz tam nie ma jeszcze ogrodzenia jako tło..że ja taka noga z tego jestem - projektowania dlatego pomyślałam, że berberysy strzeliste i kolorowe zrobia jakiś kolor razem z trawami.

Na skarpie nie ma jeszcze róż, chcę zacząć ją obsadzać pod koniec sierpnia, jak mi się już tu wszystko wyjaśni w pracy co i jak..
trawa pennisetum hameln będzie koło berberysów admiration i bodziszków pamietasz? będzie?
Dobra..mnie się podoba, jak klepnęłaś, to sobie zacznę kombinować

Lawendę przesadzę jeden krzak może i zobaczę jak to zniesie, ale z innego miejsca. Kurcze, tylko jak ją przesadzę z tej skarpy to teraz tak pusto mi się zrobia tam nie ma murka..no nic coś trzeba będzie tam dać, co zniesie trochę więcej wody..a w ubiegłym roku tak mi ładnie tam rosła..