Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

abiko 09:30, 29 lis 2017

Muszę kupić styropian. Ja nawet akwarium dostałam, ale nie mam je za bardzo gdzie postawić a przenosić się nie da. Więc muszą tak zostać.
Ja mam jeszcze tulipany do posadzenia.. jak mi zmrozi ziemię to donic nie wkopię do ziemi.. ech
sylwia_slomc... 09:35, 29 lis 2017

Od piątku ma być w nocy -4/-5 stopni , ale w dzień ciągle jeszcze koło 1 na plusie. Od soboty u nas ma sypać przez trzy dni sam śnieg, zrobi się biało
abiko 09:41, 29 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Od piątku ma być w nocy -4/-5 stopni , ale w dzień ciągle jeszcze koło 1 na plusie. Od soboty u nas ma sypać przez trzy dni sam śnieg, zrobi się biało

No ale rośliny okryje
Ja sobotę znowu mam wyjazdową..no ,masakra. Wprowadzili się nowi sąsiedzi wiec pewnie znowu za dziwka będę robiła, bo łażę po nocy z latarką po ogrodzie.
sylwia_slomc... 10:57, 29 lis 2017

A skąd wiesz? Może nowi sąsiedzi też będą takimi samymi dziwakami zielono zakręconymi
m_gocha 18:07, 29 lis 2017

abiko napisał(a)

Odpisałam u Ciebie. Trzeci sezon.. no ja 5 nie mam do niej serca, mam taki misz masz, że masakra.

Ty masz tam dużo roślinek, nie chcesz czegoś w stylu ang rabaty..? ale za mało znam Twój ogród, oprócz mistrzoswko ciętych roślin
Podobają mi się angielskie rabaty i nawet przez chwilę o takiej myślałam - jest skarpa (rośliny ładnie ułożyłyby się piętrami), sporo słońca... Jednak obawiam się, że na małej powierzchni nie dałoby się zrobić zbyt dużych plam roślin (a nawet gdyby, to po przekwitnięciu takiej "plamy" od razu rzucałoby się to w oczy - w przeciwieństwie do dużych powierzchni). Poza tym stworzyć ładną rabatę w stylu angielskich to nie lada wyzwanie
Choć powiem szczerze, że trochę mnie kusi aby choć ciut ta skarpa miała coś z rabaty angielskiej
Chciałabym tam upchnąć miskanty (ML), hortensje, rozchodniki, rozplenice, jeżówki, może żurawki. Wszystkie te roślinki mam już w mniejszej lub większej ilości w przechowalniku zadołowane (niektóre kupione ale sporo z własnej hodowli). Mogę tam również wykorzystać posiadane bukszpany (obwódkowe, kulki oraz kulki na pieńku)
Myślę, że temat skarpy zacznę głębiej analizować dopiero po nowym roku, bo teraz mam mnóstwo spraw na głowie i czasowo u mnie kiepsko
m_gocha 18:35, 29 lis 2017

Aguś ja rybkom styropian puściłam na tafle to im cieplej będzie
Przy długo zamarzniętej wodzie czytałam gdzieś , żeby lodu nie wykuwać tylko garnek z wrzątkiem postawić i lód roztopić, to da dopływ tlenu. W razie czego Kasia ma nadmiary narybku
Ale bardzo się nie martwię bo moja Ciotka ma oczko podobnej wielkości i głębokości i rok temu część ryb odłowiła w wiadra do piwnicy , a część zostawiła. Zima była jaka była. Ryby w wiadrach nie dały rady, a te w oczku wiosną zdrowe pływały
Widzę, że i o oczku wodnym rozważania są
Sylwia, robisz sama jakiś pływak styropianowy?
U mnie niestety już oczko skute lodem. Trochę martwię się o przezimowanie ryb, bo wyjątkowo w tym roku oczko nie było nic przeczyszczone przed zimą i na dnie wyjątkowo dużo osadu, trochę glonów oraz opadłych liści
Do tej pory nigdy nie zabezpieczałam oczka wodnego na zimę i zawsze ryby i lilie wodne przeżywały. Teraz trochę się zaczęłam martwić.
Może warto zaopatrzyć się w przerębel styropianową? Są też wersje z napowietrzaczem i grzałką. Ale nigdy tego nie miałam i nie wiem czy to spełnia swoje funkcje
sylwia_slomc... 20:18, 29 lis 2017

Ja wzięłam po prostu cały kawał styropianu i położyłam na tafli, jest takiej wielkości, że 2/3 oczka pod styropianem jest i woda przez to cieplejsza i pod styropianem nie zamarznie
m_gocha 22:17, 29 lis 2017

Ja wzięłam po prostu cały kawał styropianu i położyłam na tafli, jest takiej wielkości, że 2/3 oczka pod styropianem jest i woda przez to cieplejsza i pod styropianem nie zamarznie
Poważnie nie zamarza? Nawet przy minus kilkunastu stopniach? A jak gruby styropian stosujesz?
sylwia_slomc... 22:56, 29 lis 2017

Dookoła zamarza , ale styropian to izolator i nie powinno pod nim być lodu. Ja dałam styropian 6 cm, taki miałam
abiko 10:55, 30 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Podobają mi się angielskie rabaty i nawet przez chwilę o takiej myślałam - jest skarpa (rośliny ładnie ułożyłyby się piętrami), sporo słońca... Jednak obawiam się, że na małej powierzchni nie dałoby się zrobić zbyt dużych plam roślin (a nawet gdyby, to po przekwitnięciu takiej "plamy" od razu rzucałoby się to w oczy - w przeciwieństwie do dużych powierzchni). Poza tym stworzyć ładną rabatę w stylu angielskich to nie lada wyzwanie
Choć powiem szczerze, że trochę mnie kusi aby choć ciut ta skarpa miała coś z rabaty angielskiej
Chciałabym tam upchnąć miskanty (ML), hortensje, rozchodniki, rozplenice, jeżówki, może żurawki. Wszystkie te roślinki mam już w mniejszej lub większej ilości w przechowalniku zadołowane (niektóre kupione ale sporo z własnej hodowli). Mogę tam również wykorzystać posiadane bukszpany (obwódkowe, kulki oraz kulki na pieńku)
Myślę, że temat skarpy zacznę głębiej analizować dopiero po nowym roku, bo teraz mam mnóstwo spraw na głowie i czasowo u mnie kiepsko

A widzisz, to jest właśnie ból małej przestrzeni. Ja mam mniej niż Ty
Z tego co pamiętam masz skarpę dużo mniej nachyloną niż moja, myślę, że fajnie da się to ułożyć. I nie masz gliny..chyba
Z tych roślin co napisałaś da się ułożyć fajną skarpę.
Wrócimy na bank do tematu, bo ja gdzieś miałam fajne inspiracje zapisane, to Ci podeślę.