Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Elinka 21:11, 24 lis 2017

I bordowy slicznie sie przebarwia jesienia na karminowo
Urszulla 12:18, 25 lis 2017

Myślałam wiele razy o obsadzeniu skarpy. Nie u mnie. I naprawdę jest to trudne. Jedno co mi przychodziło to sposób obsadzenia w skośne pasy, np. Jałowiec płożący i wrzosy.
abiko 09:27, 27 lis 2017

Sylwia, Elinka.. hmm no to może bordowy. Oba kolory do mnie przemawiają
abiko 09:28, 27 lis 2017

Urszulla napisał(a)
Myślałam wiele razy o obsadzeniu skarpy. Nie u mnie. I naprawdę jest to trudne. Jedno co mi przychodziło to sposób obsadzenia w skośne pasy, np. Jałowiec płożący i wrzosy.

Ulcia, jałowce wywaliłam wrzosy nie dadzą tam rady.
Ja tam nie chcę i nie będę robiła rewolucji. Muszę dosadzić tylko kilka roślin do tego co już jest i tyle. Chyba będą to cisy jak KAsia pokazała, berberysy i trawy. Albo zamiast cisów kosodrzewina, ta da radę na bank..
Pszczelarnia 11:46, 27 lis 2017

abiko napisał(a)
Cisy są ok, ale musiałabym je mocno ciąć, bo takie wysokie na takim nachyleniu to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie wiem czy pamiętasz, ale ona jest dość stroma ma jakieś 45% nachylenia. I co ja zrobię z resztą roślin, które już tam są

To zamiast kolumnowych - lepiej kwadraty niskie rozłożyste (coś jak cis Hooserii albo inne do metra maks. w wieku dorosłym). Z berberysami, irgą i dołem czymś.

Ja bym skarpę prawie monokulturową zrobiła - nie będzie grała pierwszych skrzypiec.

EDIT: jakie tam są rośliny (ta reszta?)

abiko 13:33, 27 lis 2017

Pszczelarnia obecnie panoszy się czyściec, dąbrówka, 3 kępy małe jeszcze fioletowych astrów, są jakieś rojniki niskie, bo rosną z każdego korzonka jak kopię, na dole skarpy są poduchy floksów szydlastych i irga, która miała być na początku, ale jej nie wywaliłam.
I w miarę to się jakoś trzyma i zarosło. Dlatego żeby się tam nie urobić jednak, to chcę dosadzić i zostawić
Ja wiem, że taka monokulturowa byłaby fajna tylko szkoda mi tych roślin które już są.

Edit: I taka monokultura nie jak nie będzie grać z moim misz maszem i sąsiadki
Pszczelarnia 14:49, 27 lis 2017

No to te cisy są bez sensu.
m_gocha 18:51, 27 lis 2017

abiko napisał(a)
Pszczelarnia obecnie panoszy się czyściec, dąbrówka, 3 kępy małe jeszcze fioletowych astrów, są jakieś rojniki niskie, bo rosną z każdego korzonka jak kopię, na dole skarpy są poduchy floksów szydlastych i irga, która miała być na początku, ale jej nie wywaliłam.
I w miarę to się jakoś trzyma i zarosło. Dlatego żeby się tam nie urobić jednak, to chcę dosadzić i zostawić
Ja wiem, że taka monokulturowa byłaby fajna tylko szkoda mi tych roślin które już są.

Edit: I taka monokultura nie jak nie będzie grać z moim misz maszem i sąsiadki
Agnieszka a pokażesz swoją skarpę do zagospodarowania (albo link do niej) bo czytam i przeglądam i jakoś nie moge natrafić . Ja też stoję przed problemem zagospodarowania skarpy (podchodzę do tematu trzeci sezon ). I też chcę aby ta skarpa wpisała się w mój misz masz, i też nie chcę monokultury (bo dużo chciejstw a mój ogród maleńki więc te kilkanaście metrów (a może ciut więcej ) chciałabym wykorzystać ile się da. A przy okazji chciałabym aby to ładnie wyglądało, bo blisko taras i miejsce na posiadówki.
Chyba mam za dużo wymagań
abiko 09:07, 29 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Agnieszka a pokażesz swoją skarpę do zagospodarowania (albo link do niej) bo czytam i przeglądam i jakoś nie moge natrafić . Ja też stoję przed problemem zagospodarowania skarpy (podchodzę do tematu trzeci sezon ). I też chcę aby ta skarpa wpisała się w mój misz masz, i też nie chcę monokultury (bo dużo chciejstw a mój ogród maleńki więc te kilkanaście metrów (a może ciut więcej ) chciałabym wykorzystać ile się da. A przy okazji chciałabym aby to ładnie wyglądało, bo blisko taras i miejsce na posiadówki.
Chyba mam za dużo wymagań

Odpisałam u Ciebie. Trzeci sezon.. no ja 5 nie mam do niej serca, mam taki misz masz, że masakra.

Ty masz tam dużo roślinek, nie chcesz czegoś w stylu ang rabaty..? ale za mało znam Twój ogród, oprócz mistrzoswko ciętych roślin
sylwia_slomc... 09:21, 29 lis 2017

Aguś ja rybkom styropian puściłam na tafle to im cieplej będzie
Przy długo zamarzniętej wodzie czytałam gdzieś , żeby lodu nie wykuwać tylko garnek z wrzątkiem postawić i lód roztopić, to da dopływ tlenu. W razie czego Kasia ma nadmiary narybku
Ale bardzo się nie martwię bo moja Ciotka ma oczko podobnej wielkości i głębokości i rok temu część ryb odłowiła w wiadra do piwnicy , a część zostawiła. Zima była jaka była. Ryby w wiadrach nie dały rady, a te w oczku wiosną zdrowe pływały