Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

abiko 10:17, 16 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aga mój Starszy jak pozawiązywały paki wpadł na genialny pomysł, uchylenia okna na którym stały, a wtedy było z -6 na zewnątrz. Myślałam, że Mu łeb ukręcę....wściekłam się, nawymyślałam a suma sumarum nie zaszkodziło im i kwitną....nie wiem od czego to zależy, miałam obawy, że przemroził całe rośliny, a one jakby nigdy nic
Ale lekcję zapamięta myślę i drugi raz tak nie zrobi

No uwierzę, ale wiesz, że nie lubią z reguły.. aczkolwiek ja już wiele widziałam i jak wszyscy mówią, że storczyk stania w wodzie nie lubi to ja na własne oczy widziałam, stojącego w wodzie cały czas i kwitnącego jak oszalały.. hydroponika panie
sylwia_slomc... 10:23, 16 lut 2018

abiko napisał(a)

No uwierzę, ale wiesz, że nie lubią z reguły.. aczkolwiek ja już wiele widziałam i jak wszyscy mówią, że storczyk stania w wodzie nie lubi to ja na własne oczy widziałam, stojącego w wodzie cały czas i kwitnącego jak oszalały.. hydroponika panie

Edytowałam wcześniejszy w miedzy czasie....ubiegłaś mnie

Ja moich nie namaczam podlewam raz na dwa tygodnie wodą z osmozy i tak leje, żeby w osłonkach stała właśnie, co wypiją to wypiją, a reszta parując zwiększa im wilgotność powietrza. Ale leję tyle, żeby tylko z centymetr korzeni był w wodzie. Nawożę rzadko. w brew opinii obiegowej nawozy do storczyków są za mocne dla nich , rozcieńczam podwójnie i nawożę rzadko....nie muszę potem przepłukiwać podłoża Storczyki w naturze rosną w koronach drzew jak u nas huba w korze tych drzew zaczepione, mało składników pokarmowych mają, ważne dla korzeni jest światło.

wiem, że Ty to wiesz, ale może czyta ktoś kto nie wiedział
abiko 10:33, 16 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Edytowałam wcześniejszy w miedzy czasie....ubiegłaś mnie

Ja moich nie namaczam podlewam raz na dwa tygodnie wodą z osmozy i tak leje, żeby w osłonkach stała właśnie, co wypiją to wypiją, a reszta parując zwiększa im wilgotność powietrza. Ale leję tyle, żeby tylko z centymetr korzeni był w wodzie. Nawożę rzadko. w brew opinii obiegowej nawozy do storczyków są za mocne dla nich , rozcieńczam podwójnie i nawożę rzadko....nie muszę potem przepłukiwać podłoża Storczyki w naturze rosną w koronach drzew jak u nas huba w korze tych drzew zaczepione, mało składników pokarmowych mają, ważne dla korzeni jest światło.

wiem, że Ty to wiesz, ale może czyta ktoś kto nie wiedział

Tylko vandy u mnie rosnąć nie chcą a widziałam taką cudną.. pomarańczową
sylwia_slomc... 10:35, 16 lut 2018

No Vandy to trudna sprawa i cena i stanowisko....trzeba by dla niej terrarium zrobić w oknie.....nie śmiej się już takie widziałam
abiko 10:37, 16 lut 2018

No ale ja wiem.. też kiedyś o tym myślałam, ja mam za sucho na Vandy gdyby były tańsze to może bym pokombinowała..
13:35, 16 lut 2018
42 storczyki zasłabłam)) ....mam az dwa ...ale Tomek o nie dba bo ja uśmiercałam skutecznie ...teraz sie nie tykam i jak czytam porady to widze że szkoły sa różne bo nasze regularnie co tydzień sa moczone przez 24g. i jakos mu sie udaje że niezawodnie kwitną i cieszą

macham jeszcze zimowo
abiko 16:02, 16 lut 2018

eee_taam napisał(a)
42 storczyki zasłabłam)) ....mam az dwa ...ale Tomek o nie dba bo ja uśmiercałam skutecznie ...teraz sie nie tykam i jak czytam porady to widze że szkoły sa różne bo nasze regularnie co tydzień sa moczone przez 24g. i jakos mu sie udaje że niezawodnie kwitną i cieszą

macham jeszcze zimowo

Odmachuję.. ja tam zimę lubię

Co ty.. ja swoje wstawiam czasami też na 24 i też kwitną. Najważniejsze to to, że muszą przeschnąć i tyle
paniprzyroda 18:49, 16 lut 2018

42 storczyki - oranżeria U mnie są, ale bez szału. I chyba em o swoje lepiej dba
m_gocha 00:11, 17 lut 2018

Dzięki dziewczyny za rady odnośnie pielęgnacji storczyków Spróbuję je wcielić w czyn
Zastanawiam się nad zdaniem, że ważny jest dostęp światła do korzeni storczyka. Czyli jednak powinno się używać np. szklanych nie barwionych osłonek?
Zaciekawiła mnie teoria, że koło storczyków nie powinny blisko stać owoce. Hmmm... Nigdy bym na to nie wpadła.
Kiedyś czytałam na O. że dobrze jest dodać szczyptę cynamonu do każdego storczyka, że działa on bakteriobójczo
Katkak 07:15, 17 lut 2018

Moja koleżanka ma w pracy na parapecie storczyka z Biedry i skubany potrafi miesiącami kwitnąć. Nie do wiary .