Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 20:14, 27 lip 2023

Kasya napisał(a)
Ojej jaka szkoda
Drzewo pewnie przeżyje jak zabezpieczysz ranę
Ale jest chyba ryzyko ze druga strona się złamie bo cienki pien się zrobił ?

Kasiu

na razie spróbuję go ratować -ale nie wiem ,czy to ma sens ....okaże się wiosną

Magleska 20:17, 27 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Madzia, ja podziękuję za zebrinusa, ale widzę, że masz już chętną

Kurczę strasznie szkoda platana, takie duże drzewo już… mam nadzieję, że uda Ci się go uratować.

Nie wiedziałam, że red barony są aż tak ekspansywne. Muszę na wiosnę poprzesadzać moje z jednej rabaty. Jeszcze mikrusów, ale nie chciałabym, żeby mi wszystko zeżarły.

Aga
póki młode ,to może powsadzaj je do donic i w nich posadz ....chociaż one nie u wszystkich rosną taka samo dobrze ,jak u mnie

na zebrinusy już znalazły się chętne

z platanem -pożyjemy ,zobaczymy .....szkoda mi go i do wiosny zostawiam -a pózniej się okaże ...
Magleska 20:18, 27 lip 2023

Kasya napisał(a)
no… u mnie nie chciały rosnac
Zdolna jestem

nie mam pojęcia ,czemu te trawska wszystkie tak u mnie szaleją -chociaż nie wszystkie hakonki dopiero w tym sezonie nabrały ciała
Magleska 20:19, 27 lip 2023

Urszulla napisał(a)
Wczoraj nie doszłam do platana bo już na oczy nie widziałam kurcze strata Wielka.

Ula zapomniałam o lodach -sorki ....jak w poniedziałek przyjedziesz ,to je zjemy ,oki ?
Magleska 20:24, 27 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Szkoda platana musiał być uszkodzony w tym miejscu, bo tak jak Sylwia zauważyła, w miejscu złamaniem miał ten ciemniejszy kolor, jakby tam coś się wcześniej już działo, a wichura tylko pomogła i w tym miejscu się złamał

Basiu

tak ,już wiosną zauważyłam ,że ma pęknięcie i obawiałam się ,że może się tak wydarzyć ,jak się wydarzyło ....
nie wiem ,czy go uratuję ,ale na pewno spróbuję to zrobić
Magleska 20:28, 27 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)
Biedny platan biedna Ty u mnie tez wiało wczoraj i lało i burzyło niemiłosiernie... Brzozy sie pokładały ale platany stały jak z betonu nawet nie chce myśleć jakby się któryś z nich połamał..

Cynie piękne!

Justyna mój już miał pęknięcie -była to tylko kwestia czasu i wichury niestety
Twoje cięte regularnie ,więc na pewno nic im nie będzie
cynie dziękują -wychodowane od nasionka
Magleska 20:30, 27 lip 2023

antracyt napisał(a)
Jakoś mało robocze te robocze zdjęcia
Fajny masz zestaw kolorystyczny dalii pod szklarnią.

Zuza większość dalii dostałam od Sylwii i Monii -moje są tylko takie ciemno bordowe -nazwy nie pamiętam

na fotkach nawet bałagan nie wygląda tak źle
Magleska 20:33, 27 lip 2023

mrokasia napisał(a)
O rety, wczoraj podglądałam z telefonu ostatnią porcję zdjęć ale nie miałam czasu nic skrobnąć, dziś zaglądam a tu taka przykra niespodzianka . Szkoda platana, tak super wyglądał w tym miejscu. Też myślę, że chyba był w tym miejscu osłabiony. Ten ciemny kolor tkanki by na to wskazywał.

Kasia niespodzianka przykra -fakt -ale na szczęście nikt nie ucierpiał -mogło być gorzej ...
tak jak już pisałam -miał już pęknięcie ,więc pewnie stało by się to prędzej lub pózniej ....
Buziaki i widzimy się już niedługo
Magleska 20:37, 27 lip 2023

basia3012 napisał(a)
Madziu, musiało dobrze wiać skoro takie dojrzałe drzewo złamało. A może Sylwia ma rację. Może w tym miejscu było osłabione jakąś infekcją. Kolor drewna coś takiego podpowiada.

Ja też unikam roślin ekspansywnych. Pamiętasz jak miałam dookoła trawnika obwódkę z hakonek? Już dawno jej nie ma. Teraz mam hakonki tylko w betonowych donicach a te rosnące w gruncie też są w doniczkach produkcyjnych. Po prostu rozłażą się i tyle.
To samo z zawilcem japońskim. Piękny jest, bardzo byłam nim zachwycona aż do czasu gdy zobaczyłam rozłogi daleko od rośliny matecznej. Teraz też rosną na rabacie w dużych donicach.
Za mały mam ogród żeby uprawiać takie rośliny.
Pozdrawiam serdecznie Madziu.

Basiu już na temat platana nie piszę -stało się ...

ale ,że hakonki Ci tak ekspansywnie rosły ,to jestem w szoku ,bo akurat one ,to u mnie nie są zbyt okazałe -dopiero teraz -3 lata po posadzeniu zaczęły być widoczne ( pamiętam ,że u Ciebie były dorodne )

zawilce jak narazie u mnie rozłażą się ,ale jeszcze nie tak -żebym miała się ich pozbyć może to też kwestia czasu
Magleska 20:38, 27 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Haha, ciekawe, czy kiedykolwiek doczekam się rozłażących się hakonek

też jestem ciekawa jak narazie u mnie jeszcze na nie nie narzekam

Cieszę się ,że niedługo się widzimy