Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 21:54, 24 lip 2023

LIDKA napisał(a)
Ojej

ech ....

LIDKA napisał(a)
Madzia obetnij go tuz pod złamaniem. Duza szansa że on odrośnie. Moje puszczają odrosty na pniach to moze Twój da się uratować.

Powtórzę się : pięknie masz.

Lidka -to odmiana globosu -nie wiem ,czy będzie puszczał poniżej korony jakieś odrosty ,poza tym pień rozdarty w połowie na 1/3 wysokości....jutro pościnam gałęzie- ile dam rady i będzie straszył ....szkoda mi go bardzo -ptaki się tam chowały ,cień dla runianki robił ....ale co począć -włosów z głowy nie będę rwać ....tylko mi żal
Helen 22:01, 24 lip 2023

Pięknie wszędzie, aż miło się siedzi i ogląda
Platana strasznie szkoda, ehhh...
Magleska 22:01, 24 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Spróbuj jak Mała Mi z katalpą docisnąć do rany i skręcić mocno śrubami może się zrośnie bo świeżutko złamane, tylko chyba męskiej ręki byś potrzebowała do tej roboty bo ten oderwany kawał ciężki na pewno. Jak się nie zrośnie to zdążysz obciąć resztę. U Małej Mi się udało. Bardziej mnie zastanawia kolor drewna w ranie z tymi brązowymi zaciekami, wygląda jakby tam się jakaś choroba wdała i dlatego to miejsce słabe było. Przykro mi bardzo.

Ty wywaliłaś red barona z tej cudnej rabaty poniżej tarasu??? Szok przecież pięknie to wyglądało.
Twoja ziemia dla traw chyba za dobra bo wszystkie w niej szaleją z tempem wzrostu

Sylwuś -nie dam rady -za ciężka ta gałąz -poza tym już ją poobcinałam ,bo by mi hortki połamało dodatkowo ...
została prawa połowa korony

i chyba muszę te gałęzie pozostałe ściąć na krótko i czekać co będzie ....chociaż czarno to widzę -ciężko na zdjęciu to ująć -ale na gdzieś 1/3 wysokości od góry rozdarty jest pień w połowie drzewa -nie wiem ,czy coś z niego będzie ech ....

red barona pozbyłam się bo zaczęły mi marnieć wszystkie inne rośliny tam rosnące -wrósł w korzenie wszystkich hortensji ,whipcordów ,jeżówki pomarniały tak,że 2 liście na krzyż ...nie wiem ,czemu trawy tak u mnie szaleją ....red barona będę już tylko w doniczkach sadzić
Magleska 22:04, 24 lip 2023

Helen napisał(a)
Pięknie wszędzie, aż miło się siedzi i ogląda
Platana strasznie szkoda, ehhh...

Helen dziękuję

no szkoda bardzo ....ale co zrobić ....
Magara 23:01, 24 lip 2023

Madziu, no z platanem straszna szkoda
Ale ogród masz piękny i tak

Red barony mnie od paru lat kusiły Ale widzę, że na dobre mi wyszła moja ślamazarność ogrodnicza
Za to dzwonki Elizabeth Oliver już kupione
Gosialuk 23:09, 24 lip 2023

Madzia cóż napisać, szkoda drzewa, bo już spore było.
Cała reszta cieszy oczy.
A tego wydłubywania trawki nie zazdroszczę.
anabuko1 23:56, 24 lip 2023

O nas to ci się narobiło z tym platanem. No szkoda, szkoda. Ale dobrze że drzewo stoi. Da radę dalej rosnąć.
Ogrodowe widoczki jak zawsze podziwiam
Urszulla 02:45, 25 lip 2023

Magleska napisał(a)

Aga to zebrinus -chcesz 2 kępy ? muszę z tamtąd eksmitować ze 2 ,bo jedna zarosła mi grujecznika ,a druga też zasłania mi całą rabatę ....miałam to zrobić dziś ,ale burza przyszła i mnie przegoniła z prac

Madzia, przygarnęłabym Zebrinusa. Może razem wykopiemy? Damy tadę?
Kasya 06:41, 25 lip 2023

Ojej jaka szkoda
Drzewo pewnie przeżyje jak zabezpieczysz ranę
Ale jest chyba ryzyko ze druga strona się złamie bo cienki pien się zrobił ?
Agatorek 07:44, 25 lip 2023

Urszulla napisał(a)

Madzia, przygarnęłabym Zebrinusa. Może razem wykopiemy? Damy tadę?

Madzia, ja podziękuję za zebrinusa, ale widzę, że masz już chętną

Kurczę strasznie szkoda platana, takie duże drzewo już… mam nadzieję, że uda Ci się go uratować.

Nie wiedziałam, że red barony są aż tak ekspansywne. Muszę na wiosnę poprzesadzać moje z jednej rabaty. Jeszcze mikrusów, ale nie chciałabym, żeby mi wszystko zeżarły.