Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

LIDKA 17:29, 11 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)

Zabiorę chrupki i do domu nie wpuszczę

Moje tez leniuchują… taki koci lajf

Koty sasiadów w liczbie 4 przychodza do nas. Łażą po autach. Czasem cos upolują i kładą mi pod drzwi. Ale nornicom to nie daja rady. Moja platanowa zryta doszczętnie. Dobrze ze ona pustawa jeszcze. Moze zdaze je jakos przepędzic. Te nornice.
Napia 22:52, 12 kwi 2022

Moje jeżówki jeszcze nie ruszyły, ale to te zwykłe, na pewno nic im nie będzie. Odmianowe, niestety, po dwóch latach zniknęły z mojego ogrodu. Trzymam kciuki za Twoje
olciamanolcia 21:37, 13 kwi 2022

LIDKA napisał(a)

Koty sasiadów w liczbie 4 przychodza do nas. Łażą po autach. Czasem cos upolują i kładą mi pod drzwi. Ale nornicom to nie daja rady. Moja platanowa zryta doszczętnie. Dobrze ze ona pustawa jeszcze. Moze zdaze je jakos przepędzic. Te nornice.

Takie niespodzianki to niekiedy mam po kilka sztuk kilka razy dziennie , o upolowanych pięknych ptaszkach nie wspomnę… To z wdzięczności te prezenty masz na wycieraczce

Ja dziś znowu wyrzuciłam liście tulipanów - tym razem ubiegłorocznych , które były posadzone w koszykach. Na jesieni uzupełnię .
olciamanolcia 21:40, 13 kwi 2022

Napia napisał(a)
Moje jeżówki jeszcze nie ruszyły, ale to te zwykłe, na pewno nic im nie będzie. Odmianowe, niestety, po dwóch latach zniknęły z mojego ogrodu. Trzymam kciuki za Twoje
.

Dziś znowu zaglądałam w te jeżówki … jak nie odbiją trudno- posadzę może szałwię albo kocimietkę W sumie układ hortensje- kocimietka - Hameln na przemian z rozchodnikami - tez fajnie . Z przodu pas seslerii i będzie git
Wiolka5_7 21:42, 13 kwi 2022

Ale cwane te małpy skoro koszyczki im nie przeszkadzają,wrr!
Mi nawet jeżówki zeżarły jednego roku
nicol21 22:23, 13 kwi 2022

Ogromne to pole pod basen będziesz mieć tzn już masz!
Też powinnam swoje hortki jeszcze niżej przyciąć.
Ale kiedyś też chciałabym z 1-2 poprowadzić na większy krzew - w okolicy obserwuję takie i wygląda to rewelacyjnie - taki krzak z 2-2,5m wysokości, cały w kwiatach, tyle ze do wysokości ok 1-1,2m goły, ale można trawami podsadzić....
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gochna 10:39, 15 kwi 2022

Jeżówki i rozchodniki u mnie już widoczne

A jak stipa? Żyje?
olciamanolcia 11:47, 15 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale cwane te małpy skoro koszyczki im nie przeszkadzają,wrr!
Mi nawet jeżówki zeżarły jednego roku

Małpy to mało powiedziane ! W jednym koszyczku zostało mi pięć tulipanów najgorsza to ze czarne mi zjadają jak przekwitną wykopię i dosadzę nowe albo przełożę wszystkie w inne miejsce

Wczoraj moja kotka siedziała na rabacie 2 bite godziny i wpatrywała się właśnie w te miejsce gdzie mam zżarte tulipany wyglądała jak posążek
olciamanolcia 11:53, 15 kwi 2022

Gochna napisał(a)
Jeżówki i rozchodniki u mnie już widoczne

A jak stipa? Żyje?

U mnie nadal cisza tzn z jezowkami i rozchodnikami Mr Goodbud - reszta rozchodnikow już pokaźna

Stipa żyje. Posadzona w doniczki stoi i czeka na swoje miejsce na rabacie . Po świętach zabieramy się za nią- trzeba krawężniki wkopać ale najpierw wszystko wyrównać .

Ale teraz wpadłam na pomysł że jak nie wzejdą te jeżówki to w ich miejsce wsadzę stipę. Będą hortki hamelny stipa a na przodzie sesleria. A jak nie wyjdą rozchodniki w tejże rabacie ( z 7 sztuk wzeszły 3) to posadzę kocimietkę albo szałwię .
olciamanolcia 11:58, 15 kwi 2022

nicol21 napisał(a)
Ogromne to pole pod basen będziesz mieć tzn już masz!
Też powinnam swoje hortki jeszcze niżej przyciąć.
Ale kiedyś też chciałabym z 1-2 poprowadzić na większy krzew - w okolicy obserwuję takie i wygląda to rewelacyjnie - taki krzak z 2-2,5m wysokości, cały w kwiatach, tyle ze do wysokości ok 1-1,2m goły, ale można trawami podsadzić....

To tylko na zdjeciu wyglada jakbym miała basen olimpijski
Odnośnie hortek - ja te młode obcinałam krotko ale te , które prowadziłam wyżej to obcięłam nisko pierwszy raz. I już wiem , że za rok tez je tak obetnę.

Moja sąsiadka prowadzi Limelight wysoko i właśnie ma łyso na dole i kwiat nieco mniejszy niż kilka lat temu. Ona w ogóle tylko kwiatostany ścina tej hortensji .