Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Gruszka_na_w... 16:41, 17 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)

Ale tzn mogę go obciachać z góry jak zaznaczyłam ?

Przewodnik zostawiłabym ciut wyższy. Nie wiem, czy Twój wybór podyktowany jest wysokością tego drugiego, czy też nie. One mają być kolumnowe, kuliste czy stożkowe? Bo to głównie od tego zależy cięcie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 16:45, 17 sty 2023

Dorii napisał(a)
Mi się zdaje że lepiej ciąć cienkie gałązki niż potem grube konary.

Galązka pod kreską na przewodniku idzie poziomo czy tylko złudzenie?
Jeśli tak to bym przycieła ten przewodnik wyżej jednak.
A czy można to nie wiem, u siebie wszystko tnę na czuja.

Dorze widzisz Gałązka idzie w poziom
Masz rację -na czuja najlepiej . Wyżej nie- jak juz to ciut niżej zetnę to wtedy będa prawie równe. może się bardziej zagęszczą chociaż z tego co obserwuję to do gęstych one nie należą.
olciamanolcia 16:51, 17 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przewodnik zostawiłabym ciut wyższy. Nie wiem, czy Twój wybór podyktowany jest wysokością tego drugiego, czy też nie. One mają być kolumnowe, kuliste czy stożkowe? Bo to głównie od tego zależy cięcie.

Ten drugi od początku był dużo niższy, miał bardzo przyciete gałązki i był jakby słabszy. Jak wysadziłam go z donicy to jego bryła korzeniowa była w fatalnym stanie, Cud ,że w ogóle odbił.
Zależy mi na stożkowych-broń Cię Bóg kule
Gruszka_na_w... 16:58, 17 sty 2023

Stożek najłatwiej uformować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 17:03, 17 sty 2023

O tu może widać jak jest miedzy nimi róznica.

Dziękuję za rady. Poczekam aż się ociepli co nieco i chwytam za sekator
olciamanolcia 17:04, 17 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Stożek najłatwiej uformować.

Kuliste mam platany i klona polnego i to mi z kul wystarczy
inka74 17:50, 17 sty 2023

Ambrowiec ruszył u mnie z kopyta z budowaniem korony w 3 roku po posadzeniu. Pierwsze dwa lata budował bryłę korzeniową. Ja bym poczekała z jego cięciem jeszcze z rok aż wyraźnie zobaczysz zmiany w jego wymiarach górnych. To będzie znaczyło, że dobrze się ukorzenił i zaczyna budować koronę oraz bez problemu zniesie cięcie i formowanie. W naszym klimacie ambrowce rosną mniejsze ale nie małe. Bezodmianowy bez problemu osiąga w sprzyjających warunkach 15 metrów. Nie ucinałabym mu przewodnika bo potem wyprowadzi z bocznej gałęzi taki powyginany i zmieni się jego naturalny luźny kształt stożka. Pójdzie w szerokość. Chyba, że o to ci chodzi...
Joann 18:40, 17 sty 2023

Ja chyba bym nie dała rady się powstrzymać i ciachnelabym mimo to. Jak ma to być wysokie drzewo, to lepiej chyba teraz sciac przewodnik, a przecież boczne też można później przycinać. Jeśli graby da się utrzymać na pewnej wysokości, to i ambrowce moze też.
Gruszka_na_w... 18:46, 17 sty 2023

Posłuchałabym rad Inki.
olciamanolcia 19:43, 17 sty 2023

Joann napisał(a)
Ja chyba bym nie dała rady się powstrzymać i ciachnelabym mimo to. Jak ma to być wysokie drzewo, to lepiej chyba teraz sciac przewodnik, a przecież boczne też można później przycinać. Jeśli graby da się utrzymać na pewnej wysokości, to i ambrowce moze też.

No uwierz mi , że chciała go już w zeszłym roku podciąć
No właśnie skoro obcinamy brzozy i graby ….